Presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au refuzat sa comenteze posibilitatea ca un roman sa fie numit in fruntea Aliantei nord-atlantice.

Cei doi oficiali au fost intrebati de ziaristi, intr-o conferinta comuna de presa, cum comenteaza aceste informatii.

Traian Basescu a precizat ca doreste sa raspunda primul, inaintea secretarului general al NATO: "In momentul de fata Romania nu a declansat nicio procedura diplomatica sau de alta natura legata de aceasta functie. Este prematur iar actualul secretar general mai are inca un an si jumatate de mandat, doar presa de la noi e foarte grabita", a precizat el.

Rassmusen a declarat ca raspunsul sau este "in aceeasi linie cu cel al presedintelui".

"Mandatul meu nu va expira pana la finele lui iunie 2014. E mult, mult prea devreme sa inceapa discutiile cu cine ar putea fi succesorul meu", a precizat oficialul danez, adaugand: "Exista multi politicieni talentati in statele aliate care ar putea sa ocupe aceasta pozitie. Trebuie sa asteptam si sa discutam aceasta chestiune".

Intrebat concret daca Traian Basescu sau Mircea Geoana au calitatile necesare pentru o astfel de functie, secretarul general al NATO a subliniat: "Nu comentez pe niciun fel de nume, cred ca este mult prea devreme sa discutam acest subiect".

Presa a speculat recent ca Traian Basescu ar putea ocupa functia de secretar general al NATO iar premierul Victor Ponta declarase in urma cu trei saptamani ca un roman ii ceruse sprijinul pentru acest post, fara a spune insa despre cine e vorba. Ponta a precizat atunci ca nu Traian Basescu i-a solicitat acest sprijin.