Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, si-a inceput, vineri dimineata, vizita oficiala la Bucuresti, fiind primit la sediul MAE de catre seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, potrivit Mediafax.

UPDATE 12:13 Secretarul general al NATO a ajuns la Palatul Cotroceni, unde a fost intampinat de presedintele Traian Basescu, potrivit B1TV. Dupa discutii, cei doi lideri vor sustine o conferinta de presa.

UPDATE 12:12 Potrivit Agerpres, Rasmussen i-a multumit premierului Ponta pentru participarea Romaniei la operatiuni ale NATO, apreciind ca tara noastra acorda "o importanta deosebita modului in care sunt abordate amenintarile si provocarile la adresa securitatii".

"Din perspectiva Guvernului roman, aveti tot sprijinul in realizarea tuturor obiectivelor Organizatiei pana la finalul mandatului dvs si ulterior", i-a spus Victor Ponta lui Rasmussen la inceputul intrevederii.

Oficialul NATO a mai fost la Bucuresti cu trei ani in urma, pe 6 - 7 mai 2010, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

"Speram mult sa vizitez din nou Romania, pentru ca vreau sa folosesc aceasta oportunitate de a multumi Romaniei pentru contributia dvs insemnata la Alianta noastra, contributia la operatiunile din Afganistan, Kosovo, pentru participarea dvs la o serie de proiecte multilaterale. Din punct de vedere politic, ati contribuit de o maniera importanta. Dupa cum stiti, l-am desemnat recent pe ambasadorul dvs la NATO intr-un post - va si seful uneia dintre diviziile noastre care se ocupa de riscuri de securitate emergente si stiu ca Romania acorda o importanta deosebita modului in care abordam amenintarile si provocarile la adresa securitatii, iata de ce am creat aceasta divizie cu cativa ani in urma si astept sa cooperez cu ambasadorul dumneavoastra", a afirmat Rasmussen.

UPDATE 11:28 Rasmussen a ajuns la Palatul Victoria, unde se intalneste cu premirul Victor Ponta, informeaza Agerpres.

Anterior, secretarul general al NATO a avut convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, si cu ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

Dupa intalnirea cu seful executivului, Rasmussen va merge la Palatul Cotroceni pentru intalnirea cu presedintele Basescu.

La convorbirile oficialului NATO cu Titus Corlatean au mai fost prezenti si purtatorul de cuvant Oana Lungescu si Sorin Ducaru, seful misiunii Romaniei la NATO, care a fost numit recent in functia de adjunct al secretarului general NATO.

De altfel, Rasmussen i-a adresat lui Corltean felicitari pentru numirea lui Ducaru. Oficialul NATO a mai spus la inceputul intrevederii cu Corltean ca programul vizitei sale de vineri la Bucuresti este foarte intens.

Rasmussen va mai avea vineri convorbiri la MApN cu ministrul Mircea Dusa, va fi primit la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta si la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu, alaturi de care va sustine o conferinta de presa la ora 12:40.

In cursul dupa-amiezii, Rasmussen va fi prezent la Universitatea din Bucuresti, unde i se va acorda, in cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa.

Prima vizita oficiala la Bucuresti a secretarului general al NATO a avut loc in urma cu trei ani, in mai 2010.

Danezul Anders Fogh Rasmussen este cel de-al doisprezecelea secretar general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), incepandu-si mandatul la 1 august 2009.

Mandatul lui Rasmussen expira in a doua parte a acestui an.

Ambasadorul Romaniei la NATO, Sorin Ducaru, a fost numit asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente, potrivit unui anunt oficial facut miercuri.

Potrivit Presedintiei, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, are vineri urmatorul program public:

  • ora 9.50, Ministerul Afacerilor Externe, Bucuresti - convorbiri oficiale cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean;
  • ora 10.10, Ministerul Apararii Nationale, Bucuresti - ceremonia primirii oficiale de catre ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa;
  • ora 10.20, Ministerul Apararii Nationale, Bucuresti - convorbiri tete-a-tete cu ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa;
  • ora 10.30, Ministerul Apararii Nationale, Bucuresti - convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale;
  • ora 11.45, Palatul Victoria, Bucuresti - convorbiri oficiale cu prim-ministrul Guvernului Romaniei, Victor-Viorel Ponta;
  • ora 12.00, Palatul Cotroceni, Bucuresti - sosire si fotografie oficiala cu presedintele Romaniei, Traian Basescu;
  • ora 12.10, Palatul Cotroceni, Bucuresti - convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor doua delegatii oficiale;
  • ora 12.40, Palatul Cotroceni, Bucuresti - declaratie de presa comuna cu presedintele Romaniei, Traian Basescu;
  • ora 13.00, Palatul Cotroceni, Bucuresti - dejun oficial oferit de presedintele Romaniei, Traian Basescu;
  • ora 14.50, sediul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Bucuresti - ceremonia de acordare a titlului "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bucuresti;
  • ora 16.00, sediul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, Bucuresti - interviu acordat postului public de televiziune TVR1.