Romania are aproximativ 7.000 de plangeri la CEDO, dintre care 3.000 sunt legate de "potentiala nerespectare a dreptului de proprietate", a declarat, joi, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a UE, Razvan Horatiu Radu, secretar de stat in MAE, transmite Mediafax.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Razvan Horatiu Radu a declarat, la Cluj-Napoca, la o conferinta la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), ca la un moment dat Romania se situa pe locul al treilea in ceea ce priveste numarul de plangeri, dupa Rusia si Turcia.

"La ora actuala, din aproximativ 7.000 de plangeri cate sunt pe rolul CEDO, vreo 3.000 sunt legate de potentiala nerespectare a dreptului de proprietate de catre Romania. Restul cauzelor, ca pondere, se refera la neexecutarea hotararilor judecatoresti si la procesele prea lungi. Romania s-a trezit in fata Curtii Europene cu un numar foarte mare de plangeri. La un moment dat, eram pe locul trei in ceea priveste numarul de plangeri, dupa Rusia si Turcia. Nu ne onora pentru ca Rusia si Turcia sunt, totusi, tari mult mai mari, cu mult mai multe probleme decat noi si, daca e sa analizam din punctul de vedere al distributiei pe cap de locuitor, cred ca am fi fost chiar inaintea lor. Aceasta situatie s-a ameliorat vizibil in ultimii ani, la ora actuala suntem pe locul 6-7 in ceea ce priveste numarul de plangeri, care este in scadere in mod serios", a spus Radu.

Potrivit acestuia, Romania se situase la un moment dat pe locul al treilea si in ceea ce priveste numarul de condamnari la CEDO, tot dupa Rusia si Turcia, dar nu din cauza faptului ca ar fi avut probleme de democratie sau de stat de drept.

Secretarul de stat in MAE a subliniat ca CEDO a fost si un partener "de reforma" pentru Romania.

"Faptul ca in Romania mandatul de arestare a trecut de la procuror la judecator, faptul ca libertatea de exprimare a castigat foarte mult in ultimii ani, ca interceptarea convorbirilor telefonice se poate realiza doar prin mandat al judecatorului, faptul ca s-au imbunatatit conditiile de detentie din penitenciare, la fel ca accesul cetatenilor la justitie se datoreaza si jurisprudentei CEDO", a mentionat Razvan Horatiu Radu.

El a sustinut, joi, la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a UBB conferinta cu tema "Romania in fata instantelor europene".