Ministerul Justitiei (MJ) a anuntat componenta comisiei de selectie a candidatilor Romaniei pentru functia de judecator al CEDO, in care se afla, printre altii, judecatoarea ICCJ Cristina Tarcea si doi profesori cu functii de conducere la Universitatea Bucuresti si Universitatea "Babes-Bolyai".

Potrivit unui comunicat transmis joi seara de Ministerul Justitiei si citat de Mediafax, cei noua membri ai comisiei sunt ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), Catrinel Brumar, vicepresedintele CSM, Adrian Bordea, judecatoarea instantei supreme Cristina Tarcea, prodecanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Simina Tanasescu, prorectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Radu Catana, si directorul Directiei Afaceri Europene si Drepturile Omului din MJ, Madalina Manolache.

Comisia va selecta propunerile de candidati, iar Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) va alege, in final, dintre trei nume propuse de Romania.

In 9 mai, presedintele Curtii Constitutionale (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, dupa ce institutia pe care o conduce a decis ca Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO, ca APCE ii poate respinge pe acestia, situatie in care se reia procedura.

Intrebat despre procedura, Zegrean a explicat atunci ca se va infiinta o comisie formata din noua persoane care vor face o selectie a dosarelor si vor constata daca cei care se inscriu indeplinesc conditiile pentru a deveni judecatori la CEDO din partea Romaniei, dupa care fac propuneri la Guvern.

"Nu fac o propunere sau doua sau trei, ci cate dosare gasesc in regula si, in conformitate cu legea, fac propuneri mai departe, dupa aceea sunt sesizate comisiile juridice si pentru drepturile omului din cele doua camere ale Parlamentului si abia la sfarsit Guvernul alege, dintre propunerile multe care s-au formulat si care au indeplinit conditiile, trei oameni, pe care ii propune Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si acolo se hotaraste. Mai sunt o data audiati de Comisia juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si pe urma sunt votati in plen. Se voteaza unul singur", a mai spus presedintele CCR.

Intrebat daca Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) poate sa nu desemneze niciunul dintre cei trei candidati, Augustin Zegrean a raspuns afirmativ. "Poate sa respinga toata lista si sa se reia procedura", a spus el.

  • Varsta, printre criteriile de departajare a candidatilor la functia de judecator CEDO

Varsta este unul dintre criteriile de departajare a candidatilor din randul carora vor fi facute propunerile Romaniei pentru functia de judecator CEDO, interviurile acestora, pentru selectie, urmand sa aiba loc in perioada 12-14 iunie, la Ministerul Justitiei (MJ), informeaza Mediafax.

Comisia de selectie a candidatilor Romaniei pentru ocuparea functiei de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), intrunita miercuri la sediul Ministerului Justitiei (MJ), a avut pe ordinea de zi textul anuntului privitor la selectia candidatilor, care poate fi accesat pe pagina web a MJ si va fi publicat in Monitorul Oficial, precum si pe site-urile Ministerului Afacerilor Externe, al Consiliului Superior al Magistraturii si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In anuntul al carui continut a fost definitivat de comisie se precizeaza ca la 16 decembrie va inceta mandatul prof. univ. dr. Corneliu Birsan, judecatorul ales in numele Romaniei, si ca noul reprezentant va fi ales de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE), de pe o lista de trei candidati, pentru un mandat unic de noua ani.

Cunostintele de engleza si franceza, obligatorii la depunerea candidaturii

Persoanele interesate sa ocupe aceasta functie, se arata in anunt, isi pot depune candidatura pana la data de 7 iunie 2013, la MJ, la secretariatul cabinetului ministrului Justitiei (etaj 1, camera 7), in format hartie si electronic (CD) sau la adresa de email cedo@just.ro, cu confirmare de primire.

In anunt sunt mentionate conditiile ce trebuie indeplinite de toti cei care isi depun candidatura, potrivit articolelor 21 si 23 din Conventie, Recomandarii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1649 (2004) Candidatii la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si Rezolutiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei nr. 1646 (2009) Nominalizarea candidatilor si alegerea judecatorului la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, precum si punctului E.8 al Declaratiei Conferintei la nivel inalt de la Interlaken, din 19 februarie 2010.

Astfel, isi pot depunde candidatura persoane cu varsta sub 70 de ani, care se bucura de inalta prestanta morala si civica, intrunesc conditiile de exercitare a unor inalte functiuni judiciare sau sunt juristi cu reputatie profesionala recunoscuta si au experienta in domeniul drepturilor omului.

De asemenea, cei care vor sa candideze pentru a fi judecatorul Romaniei la CEDO trebuie sa cunoasca "in mod activ cel putin una dintre cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului (franceza si engleza - n.r.) si cel putin in mod pasiv cealalta limba".

De asemenea, se cere ca, in masura posibilului, alegerea lor ca judecator sa nu necesite inlocuirea frecventa sau pentru perioade lungi cu un judecator ad-hoc in exercitarea mandatului.

Ultima conditie la depunerea candidaturii se refera la a avea cunostinte de drept international public si de drept comparat

Conform aceluiasi anunt, dosarul de candidatura trebuie sa contina un curriculum vitae (standardizat prin Recomandarea 1646 din 2009 a APCE) completat in limbile romana, engleza si franceza, insotit de o nota bibliografica detaliata, redactata in limba romana, care sa cuprinsa lucrarile si articolele publicate. De asemenea, vor fi depuse: copii simple ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenta sau echivalente cu profil juridic la o universitate din Romania sau diploma echivalata pentru studii superioare in profilul juridic la o universitate din strainatate; copii ale altor diplome atestand cursurile absolvite sau titlurile stiintifice; documente din care sa reiasa ca indeplinesc conditiile pentru inalte functii judiciare, respectiv o decizie de definitivare intr-o profesie juridica; copii ale certificatelor de limba straina (engleza si franceza), in cazul in care candidatii poseda asemenea certificate; o declaratie pe proprie raspundere de acceptare a nominalizarii in calitate de candidat din partea Romaniei (care implica printre altele disponibilitatea de a inceta orice activitati incompatibile cu statutul de judecator al Curtii in ipoteza alegerii) si de confirmare a absentei circumstantelor care sa il impiedice sa exercite in mod efectiv functia de judecator la Curte precum si a faptului ca nu exista declaratii sau fapte ale candidatului care, daca ar fi date publicitatii, ar putea sa prejudicieze reputatia Curtii.

Urmare a depunerii dosarelor, se arata in anunt, candidatii vor sustine un interviu in fata comisiei, la sediul Ministerului Justitiei, in perioada 12-14 iunie. Lista candidatilor se va posta pe site-ul Ministerului Justitiei si va fi confirmata telefonic in mod individual cu candidatii care indeplinesc conditiile minimale.

"Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale. Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului; in functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii in care a fost adresata intrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii in curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ", se precizeaza in anunt.

Cel putin o femeie, pe lista celor trei propuneri

In acelasi anunt se arata ca "lista de propuneri cuprinzand cei trei candidati se va definitiva cu luarea in considerare, pe langa criteriile sus mentionate, a necesitatii ca pe lista sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului in care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat in cadrul Curtii (sub 40% din judecatori)".

Asta inseamna, in conditiile in care barbatii sunt majoritari intre judecatorii de la CEDO, ca lista cu trei propuneri va trebui sa contina cel putin o femeie, existand si posibilitatea ca toate propunerile sa fie persoane de sex feminin.

De asemenea, la definitivarea listei se va acorda prioritate, in caz de evaluare similara a doi sau mai multi candidati, aceluia dintre ei care fata de limita maxima de varsta stabilita pentru exercitarea functiilor (70 ani) sa isi poata derula macar jumatate din mandat. Celalalt candidat va fi inclus, dupa caz, pe lista de rezerva cu trei candidati.

In termen de maximum cinci zile de la realizarea interviului, comisia va publica pe site-ul MJ cele doua liste - de propuneri si de rezerva. Continutul procesului verbal incheiat ca urmare a procedurii de selectie a candidatilor si de stabilire a continutului celor doua liste va fi disponibil, la solicitarea candidatilor, in ceea ce priveste propria evaluare, se mai arata in anunt.

*****

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, in 9 mai, ca Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei.

CCR a respins atunci sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce a participat la discutiile de la CCR privind procedura desemnarii judecatorului din partea Romaniei la CEDO, ca selectia de catre comisia constituita de Guvern ar fi mult mai rapida deoarece la CSM a fost propusa o perioada de doua luni doar pentru desemnarea unor "bieti" procurori din Romania, iar Consiliul se confrunta permanent cu probleme de cvorum.

La jumatatea lunii aprilie, premierul i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a clarifica cine anume are atributia propunerii judecatorului Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentala sau Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, de asemenea, Curtea Constitutionala pentru solutionarea unui conflict de natura constitutionala intre autoritatea judecatoareasca si Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Opinia premierului in aceasta problema este ca majoritatea tarilor europene propun un judecator la CEDO printr-o procedura guvernamentala, deoarece in acest caz nu exista un "monopol" sau obligatia ca persoana in cauza sa fie de profesie judecator.

Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvern a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei ordonante de urgenta, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat. Totodata, CSM a considerat ca modificarea acestui mecanism prin OUG incalca dispozitiile articolului 115 alineatul 6 din Constitutie - astfel cum au fost constant interpretate in jurisprudenta Curtii Constitutionale -, conform carora ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

La sfarsitul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanta care reglementeaza, prin modificarea unei alte ordonante, procedura de selectare a judecatorului care va lucra din partea Romaniei la CEDO, candidatii urmand sa fie stabiliti pana spre sfarsitul lunii iulie.

Noua ordonanta stabileste infiintarea unei comisii interinstitutionale care sa gestioneze procesul de selectie si stabilirea componentei acesteia, comisie care va fi formata din ministrul Justitiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Directiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenta recunoscuta.

Guvernul sustine ca actul normativ va asigura implicarea in procedura de selectie a tuturor institutiilor cu atributii in problematica protectiei drepturilor omului, accesul cat mai larg al juristilor cu inalta reputatie profesionala la functia de judecator al CEDO, o selectie transparenta si o evaluare riguroasa si echidistanta a candidaturilor, precum si un calendar predictibil de desfasurare a procedurii.

Executivul a justificat urgenta actului normativ prin faptul ca, la 16 decembrie 2013, inceteaza mandatul actualului judecator din partea Romaniei, iar Secretariatul General al Consiliului Europei a solicitat Romaniei sa prezinte candidatii pana la 26 iulie 2013.

Reprezentantul Romaniei la CEDO a fost prof. univ. dr. Corneliu Birsan care insa dupa aparitia dosarului de coruptie in care este implicata sotia sa, judecatoarea Gabriela Birsan, s-a autosuspendat din functie.

Potrivit Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, fiecare stat parte are dreptul de a propune Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei trei candidati in vederea alegerii unui judecator al respectivului stat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Guvernul a mai sustinut ca legislatia romaneasca in vigoare nu prevede conditiile in care persoanele ce intrunesc cerintele impuse de Conventie pot accede la o astfel de pozitie, etapele procedurale care trebuie urmate, masurile pentru a asigura transparenta, obiectivitatea, rigoarea si profesionalismul selectiei, precum si calendarul procesului de selectie.