Generalul-maior Mircea Savu a preluat, joi, in cadrul unei ceremonii de predare-primire, comanda Statului Major al Fortelor Terestre de la generalul Sorin Ioan, el fiind imputernicit sef al Statului Major al Fortelor Terestre de catre ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, prezent la eveniment, relateaza Mediafax.

Totodata, generalul-maior Ion Ungureanu a fost imputernicit loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre, preluand astfel atributiile detinute de generalul-maior Mircea Savu.

Generalul-maior Mircea Savu a detinut, din 1 mai 2010, functia de loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Terestre.

Mircea Savu este absolvent al Scolii militare de ofiteri de tancuri si inaltat la gradul de locotenent in anul 1978.

El a indeplinit succesiv toate functiile pe linie de comanda: comandant de pluton, companie, brigada tancuri, sef al Directiei Doctrina si instructie si Directiei Operatii din Statul Major General, comandant al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

Mircea Savu s-a nascut la 1 decembrie 1956 in localitatea Alunis, judetul Cluj si a absolvit Liceul militar din Campulung Moldovenesc, in 1975.

El a absolvit Academia de Inalte Studii Militare, Facultatea de Arme Intrunite si Tancuri in 1989, Colegiul de Razboi al Trupelor de Uscat, in SUA, in 2000, si are un curs de securitate militara si comanda, in R.P.China, in 2003.

Mircea Savu este, din 2009, doctor in stiinte militare.

El a participat la misiunea "UNOSOM" din Somalia si la misiunea "UNAVEM3", din Angola.

Mircea Savu a primit medalia "Meritul Militar", clasa a II-a, ordinul "Meritul Militar", calasa a III-a, ordinul "Meritul Militar", clasa a II-a, Crucea Nationala "Serviciu Credincios" clasa a III-a, emblema de onoare a SMG, On The service of Peace - ONU si Meritous Service class I - ONU.

Mircea Savu este casatorit si are un copil.

Generalul Sorin Ioan a indeplinit functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre in perioada iunie 2012-mai 2013. Cu ocazia trecerii in rezerva, Sorin Ioan a fost avansat de catre presedintele Traian Basescu, de la gradul de general-locotenent la gradul de general si decorat cu ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de comandor, cu insemn pentru militari.

"Este un moment emotionant atunci cand un coleg care si-a pus intreag viata in spiritul onoarei si responsabilitatii militare pleaca la pensie. Domnul general Sorin Ioan, in intreaga cariera militara, si-a dedicat profesionalismul si capacitatea dobandite onoarei militare si responsabilitatii militare. A condus una din cele mai importante categorii de forta ale Armatei romane si cea mai numeroasa - fortele terestre. Vreau sa-i multumesc domnului general pentru felul in care in aceasta perioada si-a indeplinit misiunea incredintata", a spus ministrul Mircea Dusa, cu ocazia ceremoniei de predare-primire.

La ceremonia de predare-primire a participat si seful Statului Major General, Stefan Danila.