Doi politisti romani, comisarii sefi Claudiu Vasile Cucu si Illie Alexandru Marcu, vor fi decorati joi de Ministerul spaniol de Interne pentru contributia la destructurarea unei retele internationale care se ocupa cu introducerea si distribuirea in Europa a unor cantitati importante de cocaina si heroina provenind din Ecuador si, respectiv, Turcia.

De asemenea, comandantii Garzii Civile spaniole Francisco Javier Zorzo Garcia-Carrasco si Carlos Cardinanos Anton au fost decorati cu Crucea de Cavaler a Ordinului "Barbatie si Credinta" a Romaniei, in luna martie a anului 2013.

Garda Civila spaniola a participat, impreuna cu Politia romana si cea a altor tari, la o operatiune internationala impotriva traficului de droguri in urma careia au fost capurate 364 kg de cocaina si 106,5 kg de heroina.

In urma acestei operatiuni, intitulate KARPATOS in Spania si CORRIDA in Romania, au fost arestate cinci persoane de cetatenie romana care aveau legaturi cu liderii cartelurilor traficantilor de droguri din Medellin (Columbia).

Cercetarile au inceput atunci cand Politia din Romania, insarcinata cu investigarea criminalitatii organizate, a stabilit un contact cu Grupul de Droguri al Unitatii Centrale Operative a Garzii Civile, solicitandu-le colaborarea pentru a cerceta si dezarticula o organizatie internationala de traficanti de droguri care isi propuneau sa introduca in tara lor importante partide de cocaina si heroina provenind din America de Sud si Turcia, urmand ca acestea sa fie distribuite apoi in diferite tari ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Ministerului spaniol de Interne.

Agentii Garzii Civile s-au deplasat in Romania unde, in colaborare cu autoritatile politienesti din acesta tara, au aflat ca cetateni romani aveau contacte in Spania cu persoane columbiene, membri ai "cartelului Medellin", care, la fel ca si cetatenii romanii, se deplasau in mod periodic pana in Spania pentru a organiza si coordona transportul de cocaina din Ecuador in Europa, folosind ca trambulina de intrare Portul Algeciras (provincia Cadiz, Spania).

Astfel, cetatenii romanii Constantin N., in varsta de 40 de ani si Catalin I. in varsta de 41 de ani, se intalneau cu cetateanul columbian Victor Manuel P.S. in varsta de 54 de ani, zis "El Viejo" ("Batranul"), care avea legaturi cu cartelurile columbiene "Los Mellizos" si "Medellin", pentru a stabili ultimele detalii ale transportului de cocaina ascunsa intr-un container de peste congelat, care trebuia sa plece din portul Guayaquil (Ecuador) spre portul Algeciras (Cadiz) si de acolo, spre portul roman Constanta, prin Italia, potrivit sursei citate.

Informatia a fost transmisa autoritatilor politienesti ecuatoriene, care au fost capturat in portul Guayaquil 364 kilograme de cocaina pregatita pentru a fi trimisa in Europa.

In cursul cercetarilor, politia a interceptat la frontiera romano-ungara un camion care avea ca destinatie Franta avand ascunse 106,5 kilograme de heroina, distribuita in 216 pachete, intr-un transport de mobila care provenea din Turcia si urma sa fie distribuita pe piata europeana.

Pe parcursul diferitelor etape ale operatiunii au fost retinute urmatoarele persoane:

  • Constantin N. si Catalin I., acuzati de organizarea transportului a 364 kilograme de cocaina sub coordonarea cetateanului columbian Victor Manuel P. S., care se afla la ora actuala dat in urmarire.
  • Vasile C. in varsta de 56 de ani, Marcel Marius D. A. in varsta de 40 de ani si Marian T. in varsta de 58 de ani, implicati in transportul celor 106,5 kilograme de heroina.