Proiectul de lege care propune amnistia unor infractiuni cu pedepse privative de libertate pana la 4 ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea pana la 6 ani a fost respins, miercuri, de Senat cu 84 de voturi impotriva si 12 voturi in favoare. Conform procedurii parlamentare, proiectul merge spre dezbatere la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Proiectul de lege a primit raport de respingere din partea Comisiei Juridice de la Senat iar Guvern a dat aviz negativ. In plenul Senatului, grupul PP-DD a cerut retrimiterea la comisie insa propunerea a fost respinsa cu 78 de voturi impotriva si doar 11 favorabile.

In cadrul dezbaterilor din plen, senatorul PNL, Sorin Rosca Stanescu a anuntat ca voteaza proiectul de lege si a pledat pentru initierea unei noi propuneri legislative in acest sens.

  • Sorin Rosca Stanescu: Nu ma numar printre semnatarii acestei legi dar martuirsesc ca m-a preocupat legea. Am avut mai multe discutii cu doamna Pivniceru si cu directorul penitenciarelor pentru a vedea daca este necesar sau nu un asemenea proiect de lege. Am discutat si m-am documentat in multe asociatii care se preocupa de drepturile omului si mi-am format un punct de vedere destul de solid. (...) In primul rand trebuie sa plecam de la ideea ca o lege nu se face pentru niste oameni si nu se respinge pentru niste oameni. Trebuie sa ne delimitam de o asemena prejudecata.(...) Chiar daca veti respinge astazi acest proiect de lege eu va rog sa mediati daca nu este cazul sa facem impreuna un nou proiect. De aceea exista amnistie si gratiere ca sa fie facute din cand in cand si o societate umana macar la 10 ani face asa ceva, au trecut 12. 

Initiativa legislativa a fost depusa de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun si in 2012 insa a fost respinsa de Parlament. Initiatorii l-au depus din nou in februarie 2013.

Proiectul de lege merge la Camera Deputatilor spre dezbatere, care, conform procedurilor parlamentare este si forul decizional in acest caz.