Termenul de valabilitate ar putea fi permanentizat in cazul certificatului de incadrare in grad si tip de handicap pentru persoanele ale caror afectiuni au generat deficiente intr-un stadiu ireversibil, potrivit unor propuneri avansate Guvernului de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, informeaza Agerpres.

Masurile au fost propuse dupa ce in sedinta din 15 mai, Executivul a solicitat ministerului Muncii o "informare referitoare la situatia din judetul Prahova in ceea ce priveste reevaluarea persoanelor cu dizabilitati".

Ulterior, Guvernul a primit o nota prin care se propun o serie de masuri pentru remedierea deficientelor administrative si organizatorice constatate la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova. Printre masurile respective se numara: verificarea componentei nominale a comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, precum si a procedurii - cadru de evaluare; trecerea la un termen permanent de valabilitate al certificatului de incadrare in grad si tip de handicap pentru persoanele ale caror afectiuni au generat deficiente intr-un stadiu ireversibil; modificarea tipizatului de convocare.

Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze, pe 15 mai, in numele Guvernului, pentru situatia aparuta la DGASPC Prahova, unde doua femei care doreau sa isi depuna dosarul de incadrare in gradul de handicap au avut nevoie de interventia medicilor, dupa ce una dintre ele a suferit o lipotimie, iar cealalta a cazut pe scari.

Doua zile mai tarziu, sefa Directiei, Vasilica Florea, a fost demisa din functie.

In aceeasi zi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declansat un control fulger, la nivel national, pentru identificarea disfunctiilor majore in sistemul de asistenta sociala.

Ea a aratat ca la DGASPC - Prahova au fost identificate o serie de probleme cu privire la modul de organizare a activitatii de evaluare completa in vederea incadrarii in grad si tip de handicap.

"Sunt aproximativ 700.000 de persoane cu handicap, adulte, din care 234.000 au handicap grav. Este o cifra foarte mare si daca aceste sute de mii de oameni sunt purtati pe drumuri este o adevarata crima", a afirmat Mariana Campeanu.