Ministerul Educatiei Nationale nu a prevazut in buget suma necesara decontarii transportului elevilor care studiaza intr-o alta localitate decat cea in care sunt domiciliati, sustine Consiliul National al Elevilor printr-un comunicat presa, precizand ca aceasta situatie este "o incalcare a Legii Educatiei Nationale". Comunicatul Consiliului Elevilor vine dupa ce HotNews.ro a relatat ca zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara, ministrul Remus Pricopie sustinand ca situatia este cauzata de transportatori, care au crescut valoarea biletelor de 6 ori.

Consiliul National al Elevilor avertizeaza ca una dintre cele mai importante urmari ale absentei decontarilor este imposibilitatea unora dintre elevi de a merge la scoala. "Avand ca premise situatiile financiare precare si mediile familiale ale multor elevi, absenta unor surse financiare care sa le poata asigura transportul la si de la scoala, ii determina pe elevi sa renunte la scolarizare, rata abandonului scolar crescand", se arata in comunicat.

In trecut, rata abandoului scolar in Romania era de 14%, in timp ce in Uniunea Europeana media era 12,8%. Strategia Uniunii Europene pentru anul 2020 prevede faptul ca rata abandonului scolar trebuie sa ajunga sub 10% in toate statele membre. Astfel, o alta urmare a lipsei surselor financiare care sa asigure elevilor transportul scolar este incompatibilitatea statisticilor ratei abandonului scolar din Romania cu cele impuse de Uniunea Europeana, sustin elevii.

"In conditiile actuale, Consiliul National al Elevilor solicita Ministerului Educatiei Nationale sa prezinte o pozitie ferma si niste masuri concrete, fezabile, pentru remedierea situatiei in urmatoarea scurta perioada de timp. In caz contrar reprezentantii elevilor vor lua masurile necesare in vederea apararii drepturilor si intereselor celor pe care ii reprezinta", informeaza Consiliul.

Presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia-Flavia Miron, este citata in comunicat spunand ca "dat fiind faptul ca in bugetul de stat nu este prevazuta suma necesara decontarii transportului navetistilor, cu atat mai mult fiind o incalcare a Legii Educatiei Nationale si o posibila cauza a cresterii abandonului scolar, reprezentantii elevilor vor lua toate masurile necesare pentru aprarea drepturilor si intereselor acestora, in vederea asigurarii unui invatamant centrat pe elev care sa corespunda nevoilor lor si normelor prevazute de lege".

In prezent, articolul 84. alin (3) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede faptul ca elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda, precizeaza comunicatul.

Amintim ca 2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat astazi in greva japoneza pentru ca Ministerul Educatiei nu le-a mai decontat din octombrie 2012 abonamentele pentru naveta. Este vorba despre liceeni din mediul rural, iar datoria acumulata este de 1,6 milioane de lei.

HotNews.ro a transmis Ministerului Educatiei o solicitare referitoare la numarul elevilor afectati de lipsa decontarilor, precum si motivul pentru care nu s-au mai virat banii pentru naveta scolara si data la care vor fi reluate aceste plati, pe data de 9 aprilie. Pana astazi, 21 mai, la ora publicarii materialului, Ministerul Educatiei nu a oferit niciun raspuns, la peste o luna de la trimiterea intrebarilor.

In urma cu o saptamana, ministrul Remus Pricopie ameninta insa transportatorii ca nu le va mai plati in viitor bilete "atat de scumpe" pentru elevii navetisti. Acesta preciza vineri ca se va plati "in cel mai scurt timp" o parte dintre banii datorati transportatorilor, pentru naveta elevilor si a profesorilor.

"Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut. Iar problema este cat se poate de clara. In 18 luni, valoarea decontarii lor si (...) valoarea biletelor a crescut de 6 ori. Indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educatiei, de fapt autoritatile locale, scolile, trebuie sa deconteze. Ceea ce nu este in regula", spunea ministrul Pricopie la Sibiu, potrivit Agerpres.

Citeste si: