Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, va face vineri o vizita la Bucuresti, unde va avea intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, urmand sa ii fie decernat si titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Vizita secretarului general NATO va fi una scurta, ocazionata de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Rasmussen va avea intalniri la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu si la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta", au declarat sursele citate.

Universitatea din Bucuresti a anuntat, marti, printr-un comunicat, ca vineri va acorda inaltul titlu de Doctor Honoris Causa secretarului heneral al NATO, Anders Fogh Rasmussen, primindu-l printre membrii de onoare ai comunitatii sale academice.

Prima vizita oficiala la Bucuresti a secretarului general al NATO a avut loc in urma cu trei ani, in mai 2010.

Anders Fogh Rasmussen este ce de-al doisprezecelea secretar general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), incepandu-si mandatul la 1 august 2009.

De-a lungul carierei sale politice in cadrul Partidului Liberal din Danemarca, Anders Fogh Rasmussen a detinut numeroase functii atat in guvern, cat si in opozitie. A fost ministru de Finante intre 1987 si 1992, iar in perioada 1990-1992 a detinut functia de ministru al Economiei. In calitate de ministru al Economiei si membru al Consiliului ECOFIN al Uniunii Europene, a fost negociatorul Danemarcei si semnatarul Tratatului de la Maastricht, care a condus la introducerea monedei unice Euro.

In 1998 a devenit presedinte al Partidului Liberal. Dupa alegerile parlamentare din 2001, a format primul sau guvern, o coalitie formata din Partidul Liberal si Partidul Popular Conservator.

In timpul presedintiei daneze a Uniunii Europene (iulie-decembrie 2002), Anders Fogh Rasmussen a jucat un rol-cheie in procesul care a condus la incheierea negocierilor de aderare cu zece state-candidate pentru UE, la reuniunea Consiliului European de la Copenhaga din decembrie 2002.

Guvernul sau a fost reales in 2005 si respectiv in 2007. Anders Fogh Rasmussen a ocupat pozitia de prim-ministru din noiembrie 2001 si pana la alegerea sa ca viitor secretar general al NATO, la Summit-ul de la Strasbourg-Kehl din aprilie 2009.