Comisia Europeana (CE) a propus marti o masura care extinde regula 'n+3' pentru Romania si Slovacia dincolo de 2013, in conformitate cu o cerere in acest sens a Consiliului European din februarie, reducand astfel riscul de dezangajare a fondurilor de coeziune din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor, anunta Agerpres.

CE a propus marti doua masuri pentru a ajuta tarile afectate de criza sa utilizeze fondurile UE, ajutand statele membre sa gaseasca solutii la problema somajului in randul tinerilor, sa sprijine Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) si sa plateasca proiecte majore de infrastructura. In absenta masurilor propuse, investitiile din cadrul politicii de coeziune pentru crestere ar putea fi pierdute din cauza lipsei de timp pentru cheltuirea banilor sau din cauza dificultatii de a gasi cofinantatori la nivel national si in sectorul privat in climatul economic actual, informeaza un comunicat al CE.

Propunerea, determinata de solicitarile primite din partea guvernelor nationale si a Consiliului European, va fi trimisa Parlamentului European (PE) si Consiliului de Ministri al UE in vederea adoptarii.

Prima masura ar contribui la mobilizarea a aproximativ 500 de milioane de euro de investitii pentru incurajarea cresterii in Grecia, Cipru si Portugalia. Aceasta ar majora contributia UE de investitii in favoarea politicii de coeziune si ar permite o contributie nationala mai redusa. Decizia executivului comunitar ar putea prelungi cu inca doi ani un acord privind cofinantarea din decembrie 2011, ceea ce ar usura presiunea asupra bugetelor nationale fara a implica fonduri noi de la UE.

Cea de-a doua masura propusa marti de CE ar oferi Romaniei si Slovaciei mai mult timp pentru a cheltui fondurile alocate in cadrul politicii de coeziune. Aceasta ar permite o mai buna selectie si implementare a proiectelor strategice, apreciaza executivul comunitar in comunicat.

"Masurile specifice pe care le-am adoptat astazi vor ajuta aceste tari sa utilizeze atat de necesarele investitii pentru a crea locuri de munca sustenabile sprijinind IMM-urile si ajutandu-le sa obtina finantare, pentru a ajuta tinerii sa se reintegreze pe piata muncii si pentru a incuraja inovarea si cercetarea. Aceste masuri nu vor fi doar in beneficiul tarilor implicate, ci si pentru Europa in ansamblul ei. Insa ar trebui sa adaug ca, desi prezenta propunere ofera spatiu de manevra, ea nu poate inlocui reformele si masurile de accelerare in ceea ce priveste utilizarea fondurilor", a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, citat in comunicat.

La randul sau, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, a precizat ca Romania si Slovacia ar trebui sa ia masura ca pe un stimulent pentru consolidarea eforturilor de reformare si de investitie.

"In ceea ce priveste Romania si Slovacia, ca urmare a deciziilor Consiliului European, prezenta propunere le ofera posibilitatea de a folosi fondurile UE acolo unde este cel mai mult nevoie de ele", a mentionat el.

Masura privind extinderea 'n+3' pentru Romania si Slovacia raspunde solicitarii privind viitorul buget al UE pe care Consiliul European din februarie a adresat-o CE, de a explora modalitatile in care Romania si Slovacia ar putea ameliora absorbtia fondurilor UE.

Fondurile alocate statelor membre in cadrul politicii de coeziune se impart in sume anuale care trebuie cheltuite in decurs de doi sau trei ani, in functie de tara. Aceasta regula este cunoscuta sub numele de regula 'n+2 sau n+3', 'n' fiind anul in care sunt alocate fondurile. Oricare parte din suma anuala care nu este solicitata de catre statul membru in aceasta perioada, se deduce automat din suma totala alocata si se intoarce la bugetul total al UE.

Propunerea de marti a CE extinde regula 'n+3' pentru Romania si Slovacia care, altfel, ar fi expirat in 2013. Masura ofera celor doua state o mai mare libertate de a cheltui si de a solicita fonduri de la UE, reducand riscul de pierdere a banilor europeni