Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 20 mai - 1 iunie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, potrivit Mediafax.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea va fi în răcire în prima săptămână, astfel încât maximele vor scădea de la medii de aproximativ 24...25 de grade în primele zile, spre 17...18 grade, în jurul datei de 25 mai. În aceeaşi perioadă, minimele nocturne vor marca şi ele o scădere, de la 14 grade până la 7...8 grade. Începând cu data de 27 mai, vremea se va încălzi uşor, iar mediile termice se vor situa în jurul celor climatologic normale pentru ultima decadă a lunii mai, cu valori ale temperaturilor diurne în jurul a 22...23 de grade şi temperaturi nocturne spre aproximativ 11...12 grade.

Ploile, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai importante cantitativ vor fi pe 22 şi 23 mai.

CRIŞANA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, dar în jurul datei de 24 mai se va resimţi o răcire, care va aduce regimul termic spre valori medii diurne în jurul a 17 grade şi minimele nocturne spre 7 grade. În intervalul 26–29 mai temperatura aerului va marca o creştere, spre valori climatologic normale, de 22 de grade ziua şi 11 grade noaptea, ce se vor menţine până la sfârşitul perioadei de prognoză.

Vor fi frecvente aversele însoţite de descărcări electrice, dar cantităţile de apă vor fi mai însemnate în jurul datei de 23 mai.

TRANSILVANIA

Debutul intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme uşor mai caldă decât în mod obişnuit în ultima perioadă a lunii mai, cu maxime ce se vor menţine, în medie, în jurul valorii de 24 de grade şi minime de aproximativ 10 grade. Între 23 şi 25 mai, vremea se va răci şi se vor înregistra temperaturi diurne de circa 17 grade şi minime nocturne de 6 grade, în medie. Ulterior, un nou proces de uşoară încălzire va aduce regimul termic la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, respectiv 20...21 de grade ziua şi 9 grade noaptea.

Aversele de ploaie şi descărcările electrice se vor semnala frecvent pe tot parcursul perioadei de prognoză, iar caracterul de torenţialitate al ploilor se va manifesta mai ales în jurul datelor de 23 şi 28 mai.

MARAMUREŞ

După o vreme relativ caldă pentru această dată, cu medii ale temperaturilor maxime de 22...24 grade, vremea se va răci în jurul datei de 24 mai, cu aproximativ 5 grade, atât ziua, cât şi noaptea. În intervalul 26-29 mai, valorile termice vor creşte uşor spre 21...22 de grade în orele amiezelor şi 10...11 grade în timpul nopţilor, regim termic ce se va menţine relativ constant până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Ploile, prezente în fiecare de zi, vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi semnificativă în jurul datei de 23 mai.

MOLDOVA

După o primă zi călduroasă, cu maxime ce vor atinge, în medie, 29...30 de grade, vremea se va răci treptat, atingând valori maxime de aproximativ 20 de grade în data de 24 mai, când şi minimele nocturne, în scădere cu circa 5 grade faţă de începutul intervalului, vor fi de 9 grade. Ulterior regimul termic va marca o uşoară creştere, în ultimele zile ale intervalului de prognoză urmând a se înregistra temperaturi diurne de până la 22...23 de grade şi nocturne de 11...12 grade.

Vor fi ploi frecvente, mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, iar cantităţi de apă mai însemnate vor cădea în jurul datei de 23 mai.

DOBROGEA

Vremea va fi caldă în primele patru zile, când temperaturile maxime vor fi de 25...27 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 16 grade. Va urma o uşoară răcire a vremii în intervalul 24-26 mai, când valorile diurne vor atinge 21...22 de grade, iar cele nocturne vor scădea spre 13 grade. După data de 27 mai, regimul termic va creşte uşor, apropiindu-se de cel normal pentru ultima decadă a lunii mai.

Probabilitatea de apariţie a averselor pe arii mai extinse va fi mai ridicată după data de 22 mai.

MUNTENIA

Vremea va fi călduroasă la începutul intervalului, când se vor atinge în medie 31 de grade în cursul după-amiezelor şi 15 grade noaptea. Apoi un proces de răcire va aduce maximele diurne spre 22 de grade, în timp ce minimele nocturne vor scădea cu aproximativ 5 grade. După data de 27 mai, o nouă încălzire a vremii va determina temperaturi de 23...24 de grade ziua şi de 12...13 grade noaptea, ce vor caracteriza un regim termic normal pentru sfârşitul lunii mai.

Se vor semnala averse, însoţite de descărcări electrice, iar în jurul datei de 23 mai, ploile vor avea şi caracter torenţial.

OLTENIA

Vremea, deosebit de caldă în primele trei zile, se va răci ulterior cu aproximativ 7 grade, atingând în intervalul 24-26 mai, maxime diurne de 20 de grade şi temperaturi nocturne de 9 grade. În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va marca iniţial o uşoară creştere, apoi se va menţine relativ constant, temperaturile la amiază atingând, în medie, 22...23 de grade, iar în cursul nopţilor 12...13 grade.

Ploile vor fi în general slabe cantitativ, exceptând zilele de 22 şi 23 mai, când sunt posibile pe arii extinse averse, descărcări electrice şi cantităţi mai însemnate de apă.

LA MUNTE

Valorile termice se vor menţine ridicate în primele zile ale intervalului de prognoză, cu temperaturi în cursul după-amiezelor de 15...16 grade, în medie, după care o uşoară răcire va aduce regimul termic diurn spre 9...10 grade. Ulterior vremea se va încălzi uşor, astfel încât după 29 mai, maximele diurne se vor menţine în jurul valorii de 14 grade. În cursul nopţilor temperaturile vor scădea de la o medie de 10 grade în prima zi a intervalului, spre aproximativ 2 grade între 25 şi 28 mai, pentru ca apoi să crească din nou, până la 7 grade, la început de iunie.

Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi frecvente, mai ales în cursul după-amiezelor, iar în jurul datei de 23 mai vor fi importante cantitativ.