Schimbarea manualelor se va incheia in 2017, metodologia privind noile carti scolare si calendarul inlocuirii acestora urmand sa fie supuse dezbaterii publice incepand de saptamana viitoare, a declarat pentru Mediafax ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

"Saptamana viitoare, vom supune dezbaterii publice metodologia privind noile manunale, plus componenta digitala, si calendarul pentru schimbarea acestora. Potrivit calendarului, schimbarea manunalelor este prevazuta sa se incheie in 2017", a spus ministrul Pricopie.

Potrivit demnitarului, din septembrie, copiii vor avea manual in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internet, manuale.edu.ro, vor exista manualele in format digital.

"Vom avea atat carti in format pdf, dar si de aplicatii multimedia. Studiile au aratat ca elevii invata mai rapid atunci cand se folosesc instrumentele digitale. Atunci cand copiii vad intr-un film cum functioneaza sistemul solar, inteleg mai usor lectia decat atunci cand privesc o poza dintr-o carte", a explicat Pricopie, precizand ca scoala nu poate ramane ancorata in structuri vechi, rigide.

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) informa in aprilie ca intentioneaza sa introduca manuale noi in preuniversitar, incepand cu 2013-2014, ca urmare a realizarii de noi programe scolare, si ca bugetul pentru achizitionarea cartilor retiparite este de 20 de milioane de lei pentru anul scolar urmator.

MEN a precizat ca a alocat, anual, bani pentru completarea stocului de manuale scolare, bugetele destinate achizitionarii cartilor retiparite fiind intre 10.059.113 de lei si 24.519.539 de lei in intervalul 2008-2013.

Referitor la manualele scolare noi, ministerul a aratat ca o prima etapa este demararea procesului de selectie a proiectelor de manuale scolare pentru clasa I. In acest sens, Ministerul Educatiei Nationale are in curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar.

MEN a mai aratat ca, prin acest act normativ, se intentioneaza asigurarea manualelor scolare corecte si de calitate, in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina/ modul de pregatire profesionala si cu planurile-cadru.

Totodata, MEN urmareste ca proiectul de manual scolar sa fie realizat astfel incat utilizarea acestuia in procesul de predare-invatare-evaluare sa fie independenta de folosirea unor auxiliare curriculare.

Ministerul a mai precizat ca din 2006 nu a mai organizat nici o sesiune de evaluare a proiectelor de manuale scolare/licitatii pentru achizitionarea manualelor scolare noi.

In sistemul de invatamant preuniversitar romanesc figureaza, la ora actuala, 1.491 de titluri de manuale scolare, dintre care 293 pentru invatamantul primar, 386 pentru gimnaziu, 339 pentru ciclul inferior al liceului si 473 pentru ciclul liceal superior.