Vicepresedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Silvian Ciuperca, a afirmat ca regionalizarea Romaniei se va face preponderent dupa un model romanesc, iar expertii straini nu vor mai juca un rol decisiv, asa cum s-a intamplat la adoptarea primei legi a dezvoltarii regionale a Romaniei, adoptata in 1997, transmite Mediafax.

Prezent, vineri, la Ploiesti, unde a participat la cea de-a sasea Conferinta politica a Confederatiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI, vicepresedintele UNCJR, Silvian Ciuperca, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca regionalizarea Romaniei se va face dupa un model gandit de grupurile de lucru din Romania si ca expertii straini nu vor mai avea un rol decisiv in elaborarea legii regionalizarii, asa cum s-a intamplat in anul 1997, cand s-a adoptat in Romania prima lege a dezvoltarii regionale.

"Romania nu este in momentul 1997, la prima lege a dezvoltarii regionale, cand un grup de experti straini a influentat foarte puternic atunci autoritatea centrala romaneasca cu privire la prima lege a dezvoltarii regionale, 315. Pozitia presedintelui si a UNCJR-ului vizavi de experti si de sfaturi si de recomandari a fost foarte clar exprimata si de Marian Oprisan si de noi toti, in sensul ca nu vor mai juca expertii straini rolul pe care l-au jucat in '97. Doi: intre suta la suta model romanesc sau suta la suta model importat UNCJR adopta viziunea preponderent romaneasca cu privire la acest proces de regionalizare. Asta inseamna mai mult de 50 la suta este contributia a grupurilor de lucru a reflectiei structurilor asociative si a celor implicati in proces", a spus Silvian Ciuperca.

Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma a precizat ca, cel mai probabil, se vor infiinta opt regiuni de dezvoltare, care se vor numi "regiuni in dezvoltare tranzitorie" si ca numarul acestora ar putea fi schimbat daca vor aparea disfunctionalitati.

"Faptul ca astazi mergem, probabil, cu cea mai multa aplecare pe aceste opt regiuni pentru a putea accesa etapa a doua de fonduri europene in conditii mult mai eficiente prin crearea celor opt autoritati de management a fondurilor la nivelul regiunilor ne-a permis sa ne intelegem cu comisia Senatului si a Camerei Deputatilor sa folosim acel termen "regiuni in dezvoltare tranzitorie" cu angajamentul ca vom perfectiona, daca trebuie si vor fi mari disfunctionalitati, numarul acestora, la o formula care sa ne convina", a spus Mircea Cosma.

De asemenea, presedintele Confederatiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI, Paul Emile Mottard, a afirmat ca alegerea numarului regiunilor apartine exclusiv autoritatilor romane si ca la nivel european nu exista un model unic de urmat in ceea ce priveste regionalizarea.

"Alegerea numarului regiunilor apartine exclusiv autoritatilor romane. (...) Trebuie analizata eficacitatea serviciilor publice in aceasta situatie. Nu exista un model sau o solutie de aplicat. Europa nu poate imagina un model unic pentru toata lumea", a spus Mottard.

Joi si vineri, s-a desfasurat la Ploiesti a sasea Conferinta politica a Confederatiei Europene a Puterilor Locale Intermediare - CEPLI care a avut tema "Descentralizare, resurse si autoguvernare".