Luminita Palade, procuror general Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, a obtinut 137 de voturi, iar Camelia Petrescu, procuror general Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov, 83, la alegerile pentru ocuparea locului de membru al CSM vacant dupa demisia lui George Balan, informeaza Mediafax.

"Comitetul Electoral Permanent a centralizat rezultatul alegerilor desfasurate in data de 15 mai a.c. pentru ocuparea locului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii de catre reprezentantul parchetelor de pe langa curtile de apel. Rezultatele numararii voturilor sunt: procuror Luminita Palade - procuror general Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti - 137 voturi, procuror Camelia Petrescu - procuror general Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov - 83 voturi", se arata intr-un comunicat de vineri al CSM.

Pentru ocuparea locului vacant, in conformitate cu dispozitiile actelor normative care reglementeaza procedura de alegere a membrilor CSM, urmeaza etapa depunerii si solutionarii contestatiilor de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu termen de finalizare 4 iunie, dupa care, cel mai tarziu la 21 iunie, rezultatul votului sa fie inaintat Biroului Permanent al Senatului Romaniei, pentru validare.

Locul este vacant ca urmare a incetarii, prin demisie, a mandatului de membru CSM al lui George Balan.

George Balan si-a dat demisia din magistratura in noiembrie 2012. Presedintele Traian Basescu a semnat in 15 ianuarie 2013 decretul de eliberare din functia de procuror a lui Balan de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Fostii procurori George Balan si Marcel Sampetru, judecatoarea de la instanta suprema Georgeta Barbalata si fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov Mihai Vlad au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in aprilie, pentru divulgarea unor informatii nedestinate publicitatii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranta nationala.

Balan, procuror si membru al CSM la data comiterii faptelor, va fi judecat de instanta suprema pentru doua fapte de complicitate la savarsirea infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii si pentru asociere in vederea savarsirii infractiunii de furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

Procurorii anticoruptie au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in perioada martie - iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sampetru si George Balan, "urmarind comiterea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii, au urmat un plan de actiune, anterior convenit, in cadrul caruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor masuri de prevedere, de natura a inlatura posibilitatile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de proba privitoare la activitatea infractionala pe care urmau sa o desfasoare".

Astfel, George Balan si Marcel Sampetru, prin pozitiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM si consilier in acest for, precum si prin conexiunile la nivel politic, ii transmiteau lui Mihai Vlad solicitari privind obtinerea de informatii care nu sunt destinate publicitatii, in beneficiul lor sau al altor persoane, in special pentru a-si asigura apararea in cazul unor eventuale anchete penale. Totodata, Sampetru si Balan se asigurau de protectia lui Mihai Vlad, respectiv de mentinerea acestuia in functia de sef al SIPI Ilfov, "in interesul comun al asocierii", au notat procurorii DNA, in documentul citat.