O melodie inspirata din criza greaca si un imn pentru casatoria gay s-au calificat joi seara in finala concursului Eurovision care va avea loc sambata la Malmo in Suedia, comenteaza AFP. Aceste doua piese impreuna cu inca opt s-au alaturat joi seara, dupa cea de-a doua semifinala, celorlalti 16 candidati.

Cantecul "Only Teardrops" al danezei Emmelie De Forest, care abia a implinit 20 de ani, este favorit al pariurilor si fanilor, sedusi de balada sa in prima semifinala desfasurata in 14 mai.

Joi seara, finlandeza Krista Siegfrids cu melodia "Marry Me" i-a inflacarat pe telespectatori cu primul sarut lesbian al competitiei. Imn al casatoriei gay, inca interzisa in Finlanda, piesa, care la fel ca toate cantecele candidate nu depaseste trei minute, ar putea starni controverse in unele tari din Europa de Est unde militantii pentru drepturile homosexualilor sunt reprimati.

Potrivit presei suedeze, mass-media greaca si turca au reactionat deja vehement la sarutul cantaretei cu una dintre dansatoarele sale. Pentru un public petrecaret, melodia Greciei, 'Alcohol Is Free', a lui Koza Mostra si Agathon Iakovidis ar putea descrie o noapte nebuna intr-un bar pe o plaja din Corfu. Antrenata de ritmul ametitor, ea nu poate ignora totusi metaforele ce descriu criza in care este scufundata tara sa.

Grecia a declarat initial ca nu poate participa la concursul din acest an din cauza reducerilor bugetare aplicate si televiziunii publice care produce de obicei evenimentul. Ea a fost salvata de interventia a unui post privat. Printre candidatii extravaganti, in afara de numarul ucrainean in care un urias de 2,34 metri, Igor Vovkovanski, o poarta pe scena pe cantareata, Romania, cu 'It's My Life', intra in cursa finala.

Cantecul, care combina opera si muzica disco, a fost interpretat de Cezar imbracat intr-un costum ce aminteste de cel al vampirilor. Sambata seara, vor intra in finala 26 de tari: Germania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Danemarca, Spania, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Lituania, Malta, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Romania, Marea Britanie, Rusia, Suedia si Ucraina.