Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat joi ca printre masurile de natura fiscala care vor fi luate incepand cu 1 iulie se numara si reducerea TVA pentru paine de la 24% la 9%, scrie Agerpres. Chitoiu a mai spus ca are in vedere reducerea TVA la 19% sau reducerea contributiilor sociale cu 5% de la 1 ianuarie 2014, insa decizia pentru una sau alta dintre masuri va fi luata in partea a doua a anului in USL.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

"Una din aceste masuri, pe care dorim sa o luam incepand cu semestrul doi, 1 iulie 2013 - reducerea TVA pentru paine de la 24 la 9%. De asemenea, avem ca obiectiv asumat rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala pana in toamna, astfel incat sa simplificam, sa avem coerenta cadrului legislativ fiscal", a afirmat Chitoiu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Parlamentului.

El a spus ca bugetul pentru 2013 a fost construit in contextul constrangerilor reprezentate de tintele asumate prin acordul cu institutiile financiare europene si nu au putut fi implementate de la inceputul anului toate masurile de guvernare.

"Anul 2013 - bugetul a fost construit fiind constransi de tintele asumate prin acordul cu institutiile financiare europene si nu am putut sa implementam de la inceputul anului toate masurile asumate prin programul de guvernare, de reducere, relaxare a fiscalitatii, astfel incat sa stimulam economia. Am inceput cu reforma administrativa, astfel incat sa fim in masura ca prin reducerea impozitarii sa avem o mai buna colectare a veniturilor la bugetul general consolidat", a sustinut ministrul Finantelor.

Daniel Chitoiu a mai spus ca mai are ca obiectiv rescrierea Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala pana in toamna acestui an pentru a simplifica si a se crea o coerenta a cadrului legislativ astfel incat contribuabilii sa nu mai fie pusi pe drumuri de autoritatile fiscale sau sa greseasca in a-si stabili si plati obligatiile fiscale.

"De asemenea, am luat masuri de natura economica de venire in sprijinul IMM-urilor prin adoptarea ieri (miercuri-n.r.) in Guvern a hotararii privind ajutorul de minimis, acordarea unui grant din partea statului pana la valoarea de 200.000 de euro, obiectivul acestui act normativ si a acestui ajutor de minimis este de a crea locuri de munca. Suma alocata pe total schema ajutor minimis este de 100 milioane de euro, echivalentul a 100 de milioane de euro, si noi credem ca la sfarsitul implementarii acestei scheme de ajutor de minimis sa cream intre 10.000 si 15.000 de locuri de munca", a explicat ministrul Finantelor.

El a mai aratat ca incepand cu 1 ianuarie 2014 conform angajamentelor asumate in programul de guvernare doreste sa reduca unul dintre cele doua impozite - "ori TVA, ori cotele de contributii sociale", astfel incat sa dea un "respiro economiei", sa stimuleze cresterea consumului intern si sa diminueze costul fortei de munca pentru toti contribuabilii.

"O alta masura de natura economica pe care am luat-o, si continuam sa o luam si in semestrul doi, este de a imbunatati calitatea cheltuielilor publice si de a reduce arieratele atat ale companiilor, dar si ale autoritatilor publice locale. Pentru autoritatile publice locale am prevazut in bugetul pe acest an un plafon de 800 milioane de lei pentru a achita aceste arierate, centralizarea acestora pana la sfarsitul lunii aprilie, stocul fata de sfarsitul anului 2012 a crescut, dar in acelasi timp cu suma alocata pentru achitarea acestora va scadea in mod substantial astfel incat sa ne putem atinge tinta asumata cu FMI", a mai spus Chitoiu.

Biroul Politic National al PNL a adoptat, joi, o rezolutie care vizeaza mandatul pentru ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, de a promova masuri concrete in cadrul Guvernului.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9% este posibila doar pe intreg lantul de productie (grau - faina - paine), Guvernul urmand sa identifice pentru aplicarea acestei masuri aproximativ 250 de milioane de lei.

"Nu se poate decat pe tot lantul, asta stiu sigur. (Ar urma sa se aplice - n.r.) de la 1 iulie, de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam vreo 250 de milioane de lei din alta parte. Vreau sa incercam acest experiment. I-am anuntat pe cei de la Fond si au spus 'alocati bani din alta parte, nu mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala''', a precizat Ponta.

Evaziunea fiscala in sectorul de morarit si panificatie a depasit 70% la finele anului 2012, totalizand un miliard de lei, adica 300 milioane de euro, potrivit Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie. Scaderea TVA la paine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20% iar bugetul statului ar suporta la faina circa 76 milioane lei si la paine - 17 milioane de lei, adica un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro.