Un grup de parlamentari USL au inregistrat la Senat pentru dezbateri o initiativa legislativa in care se propune ca statul roman sa fie actionar in toate exploatarile de resurse naturale cu continuturi de metale pretioase ale Romaniei. Potrivit initiatorilor, proiectul legislativ urmareste sa acorde statului roman o putere decizionala mai mare decat cea pe care o are acesta in prezent asupra resurselor minerale care ii apartin.

Proiectul de lege intitulat "Propunere legislativa privind exploatarea resurselor naturale cu continuturi de metale pretioase ale Romaniei" a fost inregistrata la Senat pentru dezbateri in data de 14 mai 2013. Odata promulgata, legea ar completa legea minelor nr. 85/2003 si legea petrolului nr. 238/2004.

In proiect se precizeaza ca legea se aplica pentru exploatarea resurselor naturale ale Romaniei, adica minereurile de orice fel, resursele cu continuturi de metale pretioase, in sensul zacamintelor minerale cu continuturi de metale pretioase, reziduurile/depozitele de steril rezultate in urma unor exploatari cat si a unor procese industriale, piritele, gazele si petrolul aflate pe teritoriul sau in subsolul Romaniei. Sunt exceptate apele minerale, carierele si balastierele (balastru de piatra si nisip pentru industria de constructii si a sticlei).

Potrivit initiativei legislative, toate aceste resurse ar urma sa fie gestionate, exploatate si valorificate numai de catre societati comerciale mixte in care statul roman va fi actionar.

"Deoarece resursele naturale reprezinta un posibil capital pentru crestere si dezvoltare economica a tarii, aceasta initiativa legislativa doreste ca in timp ce climatul favorabil investitiilor in domeniul resurselor minerale sa fie mentinut, sa acorde statului roman o putere decizionala mai mare decat cea pe care o are acesta in prezent asupra resurselor minerale care ii apartin. Obiectivul central este acela de a asigura un echilibru intre potentialul economic al tarii si valorificarea sa in interesul national pe de o parte, iar pe de alta parte, de a permite exploatarea resurselor statului pentru a crea capital privat. Acest proiect de lege contribuie la clarificarea unui cadru legal propice pentru ca statul si mediul de afaceri sa conlucreze ca doua entitati diferite dar care sa-si acorde sprijin reciproc chiar prin asocierea informa parteneriatului public-privat" arata initiatorii in expunerea de motive.

Propunere legislativa privind exploatarea resurselor naturale

Propunerea are in vedere si problema gestionarii deseurilor rezultate din expolatarea minereurilor si valorificarea acestora in economie, se arata in documente.

Astfel, iazurile de depozitare si depozitele vechi existente in Romania nu ar mai fi folosite pentru depozitarea sterilului si a altor deseuri rezultate din procesul de exploatarea mineralelor si a sterilului dupa intrarea in vigoare a legii, urmand sa fie construite depozite noi, in conformitate cu legislatie UE.

Potrivit proiectului de lege, institutiile abilitate ale statului ar fi obligate sa ia toate masurile necesare in vederea exploatarii in conformitate cu reglementarile UE iar exploatarea s-ar putea face numai cu acordul populatiei din zona respectiva, stabilit prin hotarare a consiliului local sau referendum local.

Totodata, institutiile abilitate ale statului ar fi obligate sa ia toate masurile necesare in vederea reprocesarii sterilului rezultat si al valorificarii acestuia in utilizari adiacente. "Statul roman va distribui catre autoritatile publice locale din zonele de exploatare, un procent de minim 5% din dividentele sale", se arata in proiectul de lege cu precizarea ca redistribuirea ar fi fixata prin legea aferenta bugetului de stat pentrul anul urmator celui in care se acorda dividentele respective.

"Propunerea legislativa de fata are ca scop si impunerea reprocesarii steril-ului care va permite valorificarea sa in utilizari adiacente (ca material de constructii utilizat in proiecte de infrastructura, material combustibil folosit in industria energetica, in procesarea pentru reamenajarea ecologica a zonei pre-afectate de existenta sa, prin vanzarea catre intreprinderi care sa-i utilizeze ca materii prime secundare in productie, reprocesarea steril-ului pentru extragerea de

elemente metalice si nemetalice foarte valoroase etc.). Asadar, valorificarea acestor deseuri poate atrage dupa sine beneficii pentru stat, care, folosind oportunitatile create de noile tehnologii poate deriva castiguri din prelucrarea steril-ului, ce in prezent reprezinta material cu potential economic neutlizat", sustin initiatorii in expunerea de motive.

Expunere de motive

"Aliajul de aur, argint si alte metale rare, rezultat in urma procesarii resurselor naturale cu continuturi de metale pretioase de pe teritoriul Romaniei, va fi prelucrat la Regia Autonoma Monetaria Statului Roman, in vederea obtinerii de lingouri de metale pretioase fine, cu parametrii inscrisi in standardele international acceptate si conforme cu certificatul de garantie 'good delivery'", se mai arata in proiectul de lege la art. 7.

Proiectul de lege mai propune si ca Banca Nationala a Romaniei sa aiba drept de preemtiune asupra cumpararii tuturor lingourilor de metale pretioase "good delivery" produse pe teritoriul tarii.

Initiatorii proiectului sunt Anghel Cristiana-Irina - senator PC; Bereanu Neculai - senator PSD; Bota Marius-Sorin-Ovidiu - senator PSD; Bumbu Octavian-Liviu - senator UNPR; Coca Laurentiu-Florian - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Mitu Augustin-Constantin - senator PSD; Nicula Vasile-Cosmin - senator PSD; Paran Dorin - senator PNL; Pavel Marian - senator PSD; Pop Gheorghe - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Savu Daniel - senator PSD; Tamaga Constantin - senator PSD; Tataru Dan - senator PSD; Valeca Serban-Constantin - senator PSD; Zisu Ionut-Elie - senator PNL; Daea Petre - deputat PSD; Dolineaschi Andrei - deputat PSD; Dumitrache Ileana Cristina - deputat PSD; Hrebenciuc Viorel - deputat PSD; Radulescu Constantin - deputat PSD; Rizea Cristian - deputat PSD; Traicu Rodin - deputat PSD; Vasilescu Nicolae - deputat PSD.