Primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, a autorizat desfasurarea, pe 27 mai, a unui miting si a unui mars impotriva exploatarii gazelor de sist insa a impus ca traseul protestatarilor sa fie intr-o zona de la marginea orasului, scrie Obiectiv de Vaslui. In urma cu mai bine de un an, acelasi primar autoriza un protest asemanator insa in centrul orasului. Mai mult decat atat, primarul s-a alaturat atunci manifestantilor declarand ca spera ca actiunea sa sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul unui proiect de extractie a gazelor de sist asupra mediului si oamenilor.

Presa locala scrie ca Primaria Barlad a autorizat un miting si mars pe data 27 mai (ora 16:00), organizat de Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, insa cu conditia ca traseul protestatarilor sa fie Gradina Publica - Centrul de Afaceri "Tutova" (CAT), iar mitingul sa se desfasoare pe platoul din fata acestui obiectiv, o zona pozitionata, potrivit sursei citate, la marginea orasului.

"Initial, am solicitat ca marsul sa fie pe doua trasee, ca si in alte dati de altfel: Confectii SA - Centrul Civic, in paralel cu Gradina Publica - Centrul Civic. Se pornea simultan din cele doua puncte, urmand ca toata lumea sa se adune in centru. Ei ne-au trimis in afara orasului, dar am reactionat si am depus o noua solicitare, in care a cerut ca macar traseul Confectii SA - Centru Civic sa fie aprobat", a declarat geologul Gabriel Milan Sava, din partea GISC Barlad, pentru Obiectiv de Vaslui.

Edilii locali sustin ca decizia de a conditiona mitingul de desfasurarea actiunii la periferia orasului ar fi motivata de faptul ca ar fi primit reclamatii din partea conducerii unor institutii din zonele centrale in care acestea se aratau deranjate de zgomotul de la manifestarile trecute.

In urma cu mai mult de un an, pe 22 martie 2012, in Barlad aveau loc un mars si si un miting de protest fata de exploatarea gazelor de sist la care luau parte circa 5000 de persoane. Actiunea a inceput cu un mars desfasurat pe o distanta de aproximativ doi kilometri, mitingul desfasurandu-se in centrul municipiului Barlad, in fata primariei din localitate, informa la acea vreme atat presa locala cat si cea nationala.

La protest au luat parte, printre altii, reprezentanti ai administratiei publice locale, inclusiv primarul Constantin Constantinescu.

"Noi speram ca prin aceasta manifestatie sa sensibilizam Guvernul cu privire la impactul care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist. A fost un miting pasnic, la care au participat peste 5.000 de oameni nu numai din Barlad, ci si din comunele limitrofe, inclusiv din nordul judetului Galati. Din nefericire, firma Chevron nu a venit pana acum sa explice populatiei ce presupune aceasta metoda de extractie a gazelor naturale, ceea ce-i face pe oameni sa fie si mai sceptici", declara atunci primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, citat de Mediafax.