Noul procuror general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, referitor la solicitarea pe care i-a adresat-o presedintele Traian Basescu de a clarifica dosarele Revolutiei din 1989, ca nu exista pentru acestea o "aplecare speciala" sau o alta decat cea prevazuta de lege, transmite Mediafax.

"Ne vom concentra asupra acestor dosare ca si asupra altor dosare. Nu exista o aplecare speciala sau o aplecare altfel decat cea prevazuta de lege", a declarat Nitu, dupa ceremonia de instalare a noilor sefi ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Intrebat daca in legatura cu aceste dosare va da raspunsul intr-un an, asa cum a cerut seful statului, noul procurorul general a spus: "Sa analizam, sa vedem ce se intampla la nivelul institutiei. Au trecut doi ani de cand am plecat din aceasta institutie si unele lucruri s-au schimbat. Vom evalua".

In acelasi context, Nitu a fost intrebat de jurnalisti daca va cere o verificare a dosarelor Revolutiei, el mentionand ca "vom verifica sau vom analiza intreaga activitate, ca sa vedem cum ne situam si ce avem de facut in continuare".

Potrivit surseu citate, a parte a jurnalistilor au continuat intrebarile pe acest subiect, chestionandu-l pe Nitu cu privire la activitatea sa in perioada in care a fost adjunct al procurorului general. Tiberiu Nitu nu a mai raspuns, le-a intors spatele ziaristilor si a plecat.

Pe acelasi subiect, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la iesirea de la Ministerul Public, ca solicitarea sefului statului este, in opinia lui, a "oricarui roman care vrea sa afle ce s-a intamplat la Revolutie".

"Cred ca solicitarea presedintelui este, pana la urma, solicitarea oricarui roman care vrea sa afle ce s-a intaplat la Revolutie. Un an este, evident, un termen rezonabil, chiar daca au trecut multi ani de la Revolutie, cu siguranta un intr-un an de zile pot fi date unele raspunsuri la intrebarile publice de pana acum", a afirmat Ministrul Justitiei.

Noii sefi ai PICCJ, DNA si DIICOT au fost instalati in functii joi, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Ministerul Public, la care au mai participat premierul Victor Ponta si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala.

Cu ocazia ceremoniei, seful statului a spus ca a discutat cu cei sase, dand "o atentie deosebita" discutiei cu procuror general Tiberiu Nitu, de la care a avut "o solicitare speciala, o restanta din vremea dnei Kovesi", respectiv clarificarea unor aspecte de la Revolutie. "Cine a luat decizia politica, militara stim, si a cerut ministrului Apararii sa fie scoasa armata impotriva poporului? Care e cadrul in care s-a luat decizia politica de a fi inarmate garzile populare cu arme si munitie de razboi? E un raspuns pe care dl procuror general trebuie sa mi-l dea pana anul viitor", a declarat Basescu.