Strategia pe termen lung privind agricultura din Romania va fi prezentata pe 30 iunie de Valeriu Steriu, presedintele Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii din tara noastra, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la Conferinta Nationala a Agricultorilor 2013. Seful statului a afirmat ca "As mai ridica o problema, legata de pamant, de vanzarea pamantului. In mod categoric, acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute: sa nu existe oferta de vanzare. In acelasi timp, nici statul nu poate sta indiferent. In mod categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control chiar a productiei agricole. Romania trebuie sa produca, in primul rand, pentru ea. Trebuie sa-si asigure nevoile de hrana ale populatiei."

Declaratiile lui Traian Basescu:

Prima si cea mai importanta problema cu care se confrunta agricultura romaneasca este lipsa unei strategii pe termen lung - un pact pentru agricultura semnat de toate partidele politice si institutiile publice responsabile.

Presedintele acestei comisii, domnul Valeriu Steriu, m-a asigurat ca 30 iunie este un termen rezobanil si raportul va putea fi gata.

O strategie ne-ar permite credibilizarea in interiorul UE in ceea ce priveste capacitatea noastra.

Sper ca 30 iunie cel tarziu sa fie momentul in care domnul Valeriu Steriu sa ne poata prezenta public acea strategie pe termen lung.

Acea strategie trebuie sa vizeze in primul rand solutii.

A venit timpul sa punem accentul in mod deosebit pe agricultura. Agricultura nu se poate delocaliza. Am vazut foarte multe incidente, nu doar in Romania, cand mari producatori anunta ca inchid si pleaca acolo unde forta de munca este mai ieftina. Trebuie sa punem accentul pe agricultura si turism pentru ca nu se pot delocaliza.

Agricultura trebuie sa fie in mod categoric o prioritate de prim rang.

Cred ca un raspuns al nostru la realitatile din ultimii ani ar fi rapid un sistem de irigatii eficient.

As mai ridica o problema, legata de pamant, de vanzarea pamantului. In mod categoric, acest lucru tine si de Guvern, si de proprietarii de pamant. Daca tot ne place sa spunem ca nu ne vindem tara, as vrea sa vad ca romanii nu-si vand pamantul. Este prima conditie ca pamanturile sa nu fie vandute: sa nu existe oferta de vanzare.

In acelasi timp, nici statul nu poate sta indiferent. In mod categoric, statul are obligatia sa creeze o agentie care sa aiba dreptul de prim cumparator atunci cand proprietarii doresc sa-si vanda pamantul. Este, cred eu, o solutie care sa previna scaparea de sub control chiar a productiei agricole.

Romania trebuie sa produca, in primul rand, pentru ea. Trebuie sa-si asigure nevoile de hrana ale populatiei.

Nu stiu cate autoturisme vom vinde peste cateva sute de ani pe pietele externe, dar o marfa care se va vinde si peste 1.000 de ani este hrana.

Trebuie sa ne propunem sa valorificam potentialul pe care Romania il are si prin export de hrana, dar nu neaparat grau si porumb.

Romania poate genera o industrie alimentara extrem de performanta.

Am vazut un refuz de a se asocia al foarte multor fermieri cu ferme mici.