19 perchezitii au loc, joi dimineata, in Capitala si in judetele Ilfov si Dambovita, la domiciliile membrilor unei grupari specializate in inselaciuni in dauna unor firme de asigurari, prin inscenarea de accidente cu autoturisme de lux, anunta Politia Romana, potrivit Mediafax. Membrii gruparii sunt suspectati ca ar fi inselat firmele de asigurari si prin avarierea intentionata a masinilor, mai spun cei de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Potrivit politistilor, persoanele vizate, care a fost monitorizate in perioada martie - mai 2013, sunt suspectate ca achizitionau autoturisme de lux (Jaguar, Masserati, Mercedes, Audi, Porsche) pe numele unor societati comerciale fantoma, le asigurau in sistem full CASCO, dupa care, in mod intentionat, inscenau accidente de circulatie sau provocau diferite avarii la elementele de caroserie, in vederea incasarii primelor de asigurare.

"In acest scop, pentru a induce in eroare inspectorii de daune de la societatile de asigurari prezentau prin persoane interpuse autovehiculele avariate, iar dupa intocmirea formalitatilor de dauna solicitau plata unor prime de asigurare cu sume de bani cuprinse intre 150.000 si 200.000 lei", precizeaza Politia Romana.

Prejudiciul estimat pana in prezent se ridica la aproximativ 750.000 lei, care urmeaza sa fie recuperati prin identificarea si indisponibilizarea autoturismelor si bunurilor apartinand membrilor gruparii.

Pana in acest moment, spun politistii, s-a reusit documentarea unui numar de 11 infractiuni de inselaciune sau tentativa, iar pe parcursul cercetarilor s-a reusit oprirea de la plata a sase dosare de dauna, in care erau solicitate despagubiri cu sume de bani cuprinse intre 120.000 si 200.000 lei.

Perchezitiile de joi sunt facute de 200 de politisti din cadrul Sectiei 5, alaturi de cei de la sectiile 1-4, luptatori de la Serviciul pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) din IGPR, trupe SAS, cu sprijinul de specialitate al Directiei de Operatiuni Speciale din IGPR si al Directiei Generale Anticoruptie (DGA).

Ulterior, 19 persoane ar urma sa fie duse la audieri.