Secretarul de Stat pentru Infrastructura, Transporturi si Locuinta din Spania, Rafael Catala, a declarat miercuri, la sosirea in Bucuresti, ca vizita sa in Romania are drept scop impartasirea experientei spaniole privind fondurile europene si sprijinirea companiilor iberice pentru a continua sa-si adjudece licitatii.

"Intentionam sa luam parte in mod activ la forumul economic ce se va desfasura maine intre antreprenori, sponsorizat de Confederatia spaniola a organizatiilor de faceri si Camera de Comert romana, si sa intensificam relatiile bilaterale cu Guvernul din Romania", a declarat pentru agentia spaniola EFE si pentru HotNews.ro responsabilul spaniol pentru portofoliul Infrastructurii.

Catala a explicat ca isi va oferi sprijinul pentru o colaborare cu Executivul roman in materie de infrastructura si, in acelasi timp, va transmite companiilor spaniole sustinerea sa ca acestea sa "incerce sa-si faca loc in Romania prin licitatii".

"Trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania va atrage multi bani din fonduri europene in urmatorii ani", a subliniat secretarul de stat, care a dezvaluit principalele sectoare pentru investitii: retelele de autostrazi si cai ferate, transportul urban (metroul din Bucuresti) si aeroportuar, precum si porturile maritime si fluviale.

"Vrem ca firmele noastre sa gaseasca un loc in care sa investeasca si sa cooperam cu Guvernul roman pentru a-si dezvolta infrastructura", a concluzionat Catala.

De asemenea, ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Jose Manuel Garcia-Margallo, va ajunge miercuri seara la Bucuresti, el urmand sa aiba joi intrevederi cu omologul sau roman Titus Corlatean, cu premierul Victor Ponta si cu presedintele Traian Basescu.

Vizita sa, consacrata in principal intensificarii cooperarii comerciale si economice, va dura mai putin de 24 de ore.

In 2012, exporturile spaniole in Romania s-au ridicat la 1,188 miloane de euro, inregistrand o scadere de 12,45% fata de anul precedent, iar importurile s-au situat la 872,44 milioane de euro, cu 1,4% mai putin decat in 2011. Soldul balantei comerciale a ajuns la 316,1 milioane, cu 33,1% mai putin fata de anul precedent.