Presedintele Traian Basescu a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa la Cotroceni, ca a decis ca la Consiliul European din 22 mai sa participe premierul Victor Ponta, in baza unui mandat pe care urmeaza sa il aprobe. Potrivit sefului statului, decizia nu e un act de bunavointa, ci "un semn de incredere". "Cred ca poate sa sustina punctul de vedere al Romaniei. Daca vorbim de energie, avand in vedere ca a fost de acord si el cu explorarea si exploatarea gazelor de sist, cred ca acest punct de vedere ar trebui sustinut si la Bruxelles", a spus presedintele.

Consiliul European din 22 mai "are doua subiecte: dezvoltarea politicii energetice a UE pentru asigurarea securitatii energetice si combatarea evaziunii fiscale in statele membre. Am decis ca la Consiliul sa participe primul-ministru, in baza unui mandat pe care i-l voi aproba pana la plecare. Consilierul prezidential Bogdan Manoiu a inceput sa lucreze cu o echipa de la Guvern pentru formularea mandatului pe care il voi aproba", a declarat Traian Basescu.

Intrebat ce l-a determinat sa il lase pe premier sa mearga la Bruxelles, seful statului a apreciat ca acesta " poate sa sustina punctul de vedere al Romaniei. Daca vorbim de energie, avand in vedere ca a fost de acord si el cu explorarea si exploatarea gazelor de sist, cred ca acest punct de vedere ar trebui sustinut si la Bruxelles. As vrea sa apara acest cuvant, energie neconventionala, in concluziile reuniunii, ca si Nabucco".

Intrebat de asemenea daca acest lucru va deveni o obisnuita, Basescu a raspuns ca "Nu neaparat, puteam sustine la fel de bine exploatarea gazelor de sist, pentru ca si eu sustin asta. Nu va fi o practica neaparat, e un consiliul scurt, se face poza de familie, se serveste dineul si in timpul acesta se discuta. E un consiliul extraodinar".

"Eu nu sunt binevoitor cu nimeni, dupa cum stiti. E un semn de incredere. Colaborarea punctuala in aceasta zona nu e parte a pactului de coabitare, ci doar o posibilitate data de Curtea Constitutionala, care a spus ca participa presedintele, dar poate participa premierul cu mandat", a mai aratat seful statului.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a confirmat ulterior ca a facut o cerere pentru a participa la acest Consiliu

"Am facut o cerere in acest sens. De altfel, dupa cum stiti, Consiliul va avea ca tema politici energetice si alte teme de combaterea evaziunii fiscale si voi participa conform deciziei CCR", a spus primul-ministru la Palatul Parlamentului, intrebat de ziaristi pe marginea acestui subiect.

"I-am cerut presedintelui (acordul - n.r.), nu cred ca este un cadou sa te ocupi de politicile energetice sau evaziunea fiscala, este vorba de o responsabilitate", a adaugat acesta.