Adrian Nastase a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructii pentru ca ar fi denaturat realitatea prin faptul ca nu a aratat intr-un comunicat de presa si ca institutia a refuzat sa primeasca banii stabiliti de instanta ca parte a sa din prejudiciul stabilit in dosarul "Trofeul calitatii", scrie Mediafax.

Dosarul, care are ca obiect "obligatie de a face cereri privind apararea drepturilor nepatrimoniale", a fost inregistrat la Judecatoria Sectorului 5 in 23 aprilie. Primul termen de judecata a fost stabilit in 30 aprilie, atunci instanta amanand discutiile pentru 4 iunie.

Fostul premier Adrian Nastase arata in cererea de chemare in judecata ca Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) i-a afectat imaginea prin informatiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presa din 13 februarie, in care se arata, printre altele, ca fostul premier refuza sa plateasca suma de bani stabilita de instanta ca daune in dosarul "Trofeul calitatii".

Nastase a cerut Judecatoriei Sectorului 5 obligarea ISC sa dezminta comunicatul din 13 februarie, sa opreasca publicarea acestuia in viitor, sa publice un comunicat de presa in care sa prezente situatia de fapt reala si, totodata, sa publice hotararea ce urmeza sa fie pronuntata in cauza.

In plangerea adresata instantei, Adrian Nastase sustine ca, in februarie, reprezentantii ISC au aratat in mod nereal faptul ca nu a vrut sa plateasca suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentand partea sa din prejudiciul stabilit in dosarul "Trofeul calitatii".

Nastase a precizat ca el si-a exprimat dorinta de a plati suma de bani inca din 7 februarie, dar nu a putut din cauza refuzului ISC de a o primi.

"Referirea in comunicatul de presa la inexistenta unui refuz al ISC de a primi banii reprezinta o denaturare a realitatii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecatoresc familiei Nastase la 8 februarie, n.r.) rezulta exact contrariul, executorul judecatoresc, "in numele si pentru ISC", arata expres ca ISC "staruie in recuperarea pe calea executarii silite a intregii creante stabilite prin titlu executoriu" si ca ISC "nu doreste sa raspunda notificarii dvs si doreste continuarea executarii silite"", arata Nastase in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 5.

Acesta mentioneaza in actiune ca prin prezentarea nereala a situatiei de fapt in comunicatul de presa si a faptului ca ISC nu a mentionat ca institutia a refuzat initial sa primeasca banii i-au fost afectate demnitatea, onoarea si reputatia.

"Concluzia diferita decurgand din mentiunea nereala a refuzului de colaborare este ca subsemnatul ar fi solicitat ISC datele de identificare in vederea efectuarii platii pentru ca apoi sa refuz sa nu platesc debitul, ceea ce ma vatama evident prin lezarea demnitatii, creand impresia unei rele credinte din partea subsemnatului", arata Nastase in actiunea depusa la instanta.

Fostul premier a mai aratat ca "orice persoana este in drept sa ceara dezmintirea informatiei care ii lezeaza onoarea, demnitatea sau reputatia daca cel care a raspandit aceasta informatie nu dovedeste ca ea corespunde realitatii".

De asemenea, Adrian Nastase a cerut instantei proba cu interogatoriu si a solicitat ca reprezentantii ISC sa raspunda la 14 intrebari referitoare la documentele pe care le-au primit de la mandatarii lui, motivele pentru care institutia a dat comunicatul de presa si pentru care ISC nu a mentionat in acel document ca a refuzat sa primeasca banii.

Judecatoria Sectorului 1 a admis in 1 februarie cererea Inspectoratului de Stat in Constructii de incuviintare a executarii silite a lui Adrian Nastase cu peste 3,3 milioane de lei din prejudiciul total din dosarul "Trofeul calitatii", decizia fiind definitiva.

"Admite cererea de incuviintare a executarii silite formulata de BEJ Timnea Vicentiu-Pascal impotriva debitorului Nastase Adrian, la solicitarea creditorului Inspectoratul de Stat in Constructii. Incuviinteaza executarea silita ce urmeaza a se efectua in circumscriptia teritoriala a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, potrivit art. 3711 alin. 3 C.proc.civ., pentru suma de 3.337.452,5258 lei, datorata de debitor in temeiul titlului executoriu reprezentat de Sentinta penala nr. 176/30.01.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala in dosar nr. 514/1/2009, ramasa definitiva prin Decizia nr. 160/20.06.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori in dosar nr. 2470/1/2012, precum si pentru cheltuielile de executare. Fara cale de atac, conform art. 3731 C.proc.civ.", se arata in decizia Judecatoriei Sectorului 1.

Adrian Nastase a notificat, in 7 februarie, prin intermediul avocatilor, Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la faptul ca va plati 760.000 de euro din prejudiciul calculat in dosarul "Trofeul calitatii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat ca, la momentul trimiterii notificarii, nu incepuse procedura de executare silita dispusa de Judecatoria Sectorului 1 in cazul lui Nastase.

Cazacu arata ca Nastase este pregatit in orice moment sa achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, dar institutia nu a dat contul in care sa fie virati acesti bani.

Ulterior, in 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara ca ISC a transmis un numar de cont in care fostul premier sa depuna cei peste 3,3 milioane de lei.

In 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata in dosarul "Trofeul calitatii".

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Prejudiciul total din dosarul "Trofeul calitatii" a fost stabilit la aproximativ 6,4 milioane de lei (peste 1,4 milioane de euro), instanta stabilind ca toti inculpatii din dosar sa plateasca aceasta suma.