Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Harlau, Ghenadie Ciobanu, este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Iasi pentru ca ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc si oua, potrivit anchetatorilor citati de Mediafax.

Ghenadie Ciobanu, care a fost trimis in judecata la 8 mai pentru ca ar fi primit 200 de euro mita, este cercetat de procurorii anticoruptie si intr-un alt dosar, pentru abuz in serviciu, primire de foloase necuvenite, complicitate la folosirea de informatii care nu sunt destinate publicului ori permiterea accesului unei persoane neautorizate la acestea, fals, trafic de influenta, favorizarea infractorului si instigare la distrugere de inscrisuri.

In al doilea dosar, anchetatorii sustin ca Ciobanu ar fi abuzat de functia sa pentru a obtine diferite bunuri si ar fi transformat institutia pe care o conducea intr-o veritabila crama. "Desi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obtinut in acest mod sunt modice - vin, picioare de oaie, carne de porc, oua, din actele dosarului rezulta faptul ca inculpatul a transformat sediul Parchetului intr-o anexa a combinatului Cotnari, de unde a achizitionat peste o tona de vin in decursul unui singur an si l-a depozitat in garajul unitatii, si mica ciupeala intr-o veritabila politica penala, prin care a ajuns sa negocieze solutiile din dosarele aflate in instrumentarea sa, atitudine de natura sa afecteze grav imaginea justitiei si increderea cetatenilor in autoritatile implicate in infaptuirea acesteia", se arata in rechizitoriul prin care procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Ciobanu pentru mita si au disjuns cercetarile pentru alte fapte.

Alaturi de fostul prim-procuror din Harlau, in al doilea dosar sunt cercetati de DNA si alti magistrati de la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau. In 8 mai, procurorii DNA Iasi l-au trimis in judecata pe Ghenadie Ciobanu pentru luare de mita. Potrivit rechizitoriului, la 19 ianuarie 2011, Ciobanu ar fi primit 200 de euro pentru a da o solutie de netrimitere in judecata intr-un dosar penal pe care il instrumenta.

Anchetatorii sustin ca, la 22 iulie 2010, un barbat din Harlau care consumase bauturi alcoolice ar fi lovit cu masina un copil de 12 ani care mergea pe bicicleta. Sora soferului, care era si patroana unui restaurant la care procurorul manca din cand in cand, i-ar fi cerut acestuia sa-i scape fratele de dosar penal. Magistratul, sustin anchetatorii, ar fi cerut 1.000 de lei pentru a da o solutie favorabila, iar cateva zile mai tarziu ar fi primit 200 de euro.

"La data de 19 ianuarie 2011, data primirii banilor, inculpatul Ciobanu Ghenadie a dispus scoaterea persoanei cercetate de sub urmarirea penala si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ pe considerentul ca fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni", arata DNA intr-un comunicat de presa.