"Federatia Patronatelor din Turism si Servicii si Asociatia Investitorilor in Statiunea Turistica Venus solicita reanalizarea programei de invatamant si modificarea ei pentru incheierea anului scolar pe data de 1 iunie macar pentru clasele I-VIII, ceea ce ar permite familiilor cu copii sa beneficieze de tarife reduse pe litoral", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro si semnat de presedintele Federatiei, Dan Matei Agathon. In paralel, in Marea Britanie ministrul Educatiei a anuntat ca reforma educatiei pe care vrea sa o implementeze din septembrie anul viitor prevede majorarea numarului de ore de scoala pe zi, dar si scurtarea vacantelor.

"Solicitam marirea vacantei de vara pentru a permite familiilor cu copii sa beneficieze de tarife reduse pe litoral in perioada 1-15 iunie", informeaza Federatia Patronatelor din Turism si Servicii printr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Operatorii din turism reprezinta contribuabili la bugetul de stat care doresc sa-si imbunatateasca aportul la produsul intern brut, dar micsorarea vacantelor de vara si cresterea anului scolar aduce o scadere a numarului de zile pe care elevii si le pot petrece in statiunile turistice, depasindu-se si perioada in care acestia pot beneficia de tarife reduse", argumenteaza patronatele.

Potrivit Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii, "este cunoscut faptul ca turistii cu familie vin pe litoral dupa ce copiii intra in vacanta, si tocmai de aceea propunem demararea unei colaborari intre Ministerul Educatiei Nationale si autoritatile din turism pentru stabilirea unei strategii a programului de invatamant care sa tina seama si de programul de vacanta al elevilor din perspectiva ofertei turistice".

"Initiativa Guvernului cu privire la ieftinirea transportului CFR spre litoral este salutara, dar ea trebuie coroborata si cu alte masuri care sa faca posibil un aflux ridicat al turistilor cu familii spre litoral in perioada care li se adreseaza in mod special, adica pana la data de 15 iunie. In acest sens, autoritatile ar trebui sa fie mai deschise spre dezbateri serioase cu investitorii in baze turistice de pe litoralul romanesc, acestia fiind singurii care au solutii pentru revigorarea turismului intern", incheie Federatia.

Dezbaterea din Marea Britanie: Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curand toti vom munci pentru chinezi

Intre timp, in Marea Britanie este o adevarata dezbatere cu privire la majorarea numarului de ore si scurtarea vacantelor. Ministrul britanic al Educatiei, Michael Gove, a anuntat ca reforma educatiei pe care vrea sa o implementeze din septembrie anul viitor are ca obiective imbunatatirea performantei scolare a elevilor si acordarea unui ajutor parintilor care lucreaza mult si nu isi pot supraveghea copiii atunci cand termina orele.

Sindicatele condamna proiectul ministrului Educatiei, in timp ce surse guvernamentale avertizeaza: "Putem fie sa incepem sa muncim la fel de mult precum chinezii, fie in curand toti vom munci pentru chinezi".

Michael Gove sustine ca sistemul scolar a fost conceput pentru economia agrara a secolului al IX-lea si are marele pericol de a lasa copiii britanici la un nivel mult in urma celor din Asia. Ministrul a povestit ca in timpul copilariei sale in vacanta din octombrie copiii mergeau pe camp la scos cartofi. "Era si vremea in care majoritatea mamelor ramanea acasa. Lumea aceea nu mai exista si nu ne putem permite sa avem un sistem de educatie care a fost stabilit in esenta in secolul al IX-lea", a declarat oficialul.

Reforma pe care acesta vrea sa o implementeze din septembrie anul viitor le da scolilor de stat optiunea de a ramane deschise pana la 16:30 si introduce o vacanta de vara de doar patru saptamani.

Citeste si: