STIRE ACTUALIZATA Angajatii Postei Romane din Bucuresti continua protestele incepute in urma cu o zi, fiind inchise 20 de oficii postale si Centrul de tranzit, locul in care ajunge toata corespondenta si de unde se distribuie catre unitati, a declarat marti, pentru Mediafax, liderul filialei Bucuresti a Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana, Marian Ciubeica. Factorii postali din alte unitati au anuntat ca intentioneaza sa opreasca lucru. Protestele s-au extins si in tara, in Cluj numarul manifestantilor ajungand la 400.

Proteste ale postasilor in BucurestiFoto: AGERPRES

Liderul sindical a spus ca oficiile postale 39, 35, 7, 53, 61, 6, 8, 38, 72, 20, 12, 82, 10 si 4 din Capitala sunt inchise in acest moment, alte unitati urmand sa fie inchise.

Presedintele filialei Bucuresti a SLPR sustine ca dupa protestele de luni nu a existat nicio reactie din partea conducerii Companiei Nationale Posta Romana, "nici macar un telefon", ceea ce face ca nemultumirea oamenilor sa creasca.

"Este pentru prima oara in 23 de ani cand se intampla asa ceva", a spus Marian Ciubeica.

Presedintele SLPR, Matei Bratianu, a declarat pentru Mediafax ca actiuni similare au loc si in oficii postale din Cluj.

  • Ministrul Dan Nica: Astazi, pana la sfarsitul zilei, toti factorii postali din Romania vor merge sa distribuie pensiile

"Am avut discutii cu conducerea companiei si reprezentantii salariatilor. Am decis ca in cursul acestei zile toti postasii care nu au distribuit pensiile sa purceada la aceasta actiune. Astazi, pana la sfarsitul zilei, toti factorii postali din Romania vor merge sa distribuie pensiile", a declarat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, in a doua zi de proteste ale angajatilor Postei Romane. Dan Nica a mai adaugat ca procesul de restructurare din cadrul companiei merge mai departe: "Situatia aceasta este datorita acelor datorii uriase, politica proasta - au angajat 6.000 de oameni in ultimii 5 ani", spune ministrul.

Declaratiile lui Dan Nica:

Procesul de restructurare merge mai departe; in locul unor reduceri de program de 2-4 ore se prefera o disponibilizare a unei persoane.

Situatia aceasta este datorita acelor datorii uriase, politica proasta - au angajat 6.000 de oameni in ultimii 5 ani.

Sefii PDL care au condus Posta in ultimii ani au provocat situatia.

  • Cluj: Peste 100 de angajati ai Postei au declansat greva

Liderul de sindicat din cadrul Postei Cluj, Carol Sinka, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca au intrat in greva spontana angajatii de la cel putin sase oficii postale din Cluj-Napoca, Campia Turzii si Dej.

"Peste o suta de angajati din cel putin sase oficii postale din Cluj-Napoca - oficiile nr. 1, 13, 11 si 6, dar si de la doua oficii din Campia Turzii si Dej - au declansat o greva spontana, in semn de solidaritate cu colegii din Bucuresti, dar si in semn de protest fata de diminuarea normelor de lucru. Este vorba despre angajatii din tura de dimineata care au incetat activitatea si au iesit in fata sediilor oficiilor, dar si de factori postali", a spus Sinka.

El nu a putut preciza cat va dura actiunea de protest.

  • Casa Nationala de Pensii Publice: 3,7 milioane de pensionari primesc pensiile prin posta, documentele au fost transmise

Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Posta, formalitatile si documentele de plata fiind deja transmise de catre Casa Nationala de Pensii Publice, a declarat directorul de comunicare al institutiei, Angelica Mihail, marti, pentru Mediafax. Totodata, marti este prima zi de plata a pensiilor.

Potrivit sursei citate, din numarul total de pensionari inregistrati in Romania, 1,5 milioane primesc pensia pe carduri bancare, iar 3,7 milioane prin serviciile Postei Romane.

Angelica Mihail a spus ca pentru plata pensiilor din aceasta luna formalitatile si documentele de plata au fost deja transmise de catre casele de pensii, atat pentru cei care isi primesc drepturile pe card, cat si pentru cei care depind de Posta Romana.

Directorul de comunicare de la Casa Nationala de Pensii Publioce a facut un apel catre pensionari sa nu intre in panica, deoarece este prima zi in care se face plata pensiilor si oricum acestea nu puteau fi platite intr-o singura zi.

Angelica Mihail a precizat ca platile pentru pensionari sunt programate intre 14 si 26 ale fiecarei luni.

  • Mariana Campeanu: Nu cred ca se va intrerupe plata pensiilor in urma protestelor de la Posta

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat marti ca nu crede ca se va intrerupe plata pensiilor in urma protestelor de la Posta, intrucat comisioanele pentru acest serviciu reprezinta o parte importanta in veniturile companiei si, daca nu se respecta contractul, se pot aplica reduceri.

Mariana Campeanu a spus ca mizeaza pe buna intelegere a factorilor postali, precizand ca nu crede ca cineva se poate gandi sa nu plateasca la timp pensia, si asa mica.

"Cred ca sunt metode prin care sa se poata face aceasta plata, mai ales ca sunt conditii contractuale care trebuiesc indeplinite", a precizat ministrul Muncii.

Ea a adaugat ca sindicalistii din Posta Romana nu au sesizat niciodata Ministerului Muncii vreo problema legata de relatia cu angajatorul, prin urmare nu au parcurs caile legale pentru declansarea unei greve.

Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul luni, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru Mediafax liderul sindical Matei Bratianu.

Presedintele Sindicatului Lucratorilor din Posta Romana declara ca factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei au iesit in fata unitatilor, refuzand sa plece pe teren.

Bratianu preciza ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20%.

Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile Postei Romane a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale.

In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriinduse intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CNPR transmis "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale".