Aproximativ 1.000 de angajati din randul personalului TESA de la Complexul Energetic Oltenia au primit, luni, fluturasii de salarii cu reduceri de pana la 3.000 de lei, lideri sindicali acuzand de abuzuri administratia, care sustine, la randul sau, ca au fost reduse cu 50% si salariile directorilor, relateaza Mediafax.

Sindicatul Energia Rovinari a dat publicitatii, luni, un comunicat de presa prin care isi indeamna membrii sa nu semneze actele aditionale ale contractului colectiv de munca prin care sunt operate reducerile salariale.

"Avand in vedere abuzurile nemaiintalnite in sistemul energetic, prin modificarea unilaterala a nivelurilor de salarizare avand drept scop o reducere mascata a salariilor, sub lozinca ierarhizarii in functie de importanta locului de munca, aducem la cunostinta membrilor nostri de sindicat ca Sindicatul Energia Rovinari nu sustine pozitia administratiei privind modificarea actelor aditionale avand drept scop diminuari salariale", se arata in comunicatul de presa al Sindicatului Energia Rovinari.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca pentru a nu crea nemultumiri printre toti angajatii CE Oltenia administratia va opera astfel de diminuari salariale etapizat, primii carora le-au fost micsorate salariile fiind angajatii TESA.

Sindicatele nu au fost consultate in privinta diminuarii salariilor, motiv pentru care, conform comunicatului de presa, acestea vor da in judecata administratia Complexului Energetic Oltenia pentru "incalcarea repetata" a contractului colectiv de munca.

Liderul sindical Marin Golea a declarat, luni, ca reducerile salariale au fost descoperite de catre angajatii CE Oltenia in momentul in care au primit fluturasii cu veniturile salariale aferente lunii aprilie.

"Sunt reduceri care pornesc de la 100 de lei si ajung pana la 3000 de lei in cazul unor directori. Este o situatie nemaiintalnita. O sa avem o sedinta si vom centraliza toate informatiile pe aceasta tema, dupa care vom decide la nivelul Federatiei Nationale Mine Energie cum vom actiona in continuare¬, a precizat Golea.

Directorul Directiei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca si salariul sau a fost redus, toti directorii din conducerea unitatii avand salariile diminuate cu 50%.

"A fost o propunere a Directiei Resurse Umane si decizia s-a luat intr-un directorat. Eu primesc cu 50% mai putin decat aveam inainte¬, a spus Antonie.

El a explicat ca administratia a decis o "uniformizare" a salariilor, nefiind vorba despre "ceva rau", ci despre ceva "ce trebuia".

"E o uniformizare a salariilor pe functii. Acelasi salariu trebuie sa il aiba si un inginer sef de la Divizia Miniera si unul de la cea Energetica. Unii aveau mai mult, altii mai putin. S-au creat cateva nivele de ierarhizare astfel incat sa se uniformizeze retributiile personalului de conducere si ale personalului TESA. Unii au castigat, altii au pierdut. Unuia care avea salariul mai mare ii convenea, dar celui care avea salariul mai mic nu-i convenea, desi facea aceeasi munca. E o uniformizare, se face acelasi salariu pe paliere", a mentionat Antonie.

Directorul Diviziei Miniere a mentionat ca sindicatele si angajatii TESA vor trebui sa semneze actele aditionale la contractul colectiv de munca si ca noile salarii se incadreaza in limitele prevazute de contractul colectiv de munca. El a sustinut ca sindicatele nu au motive sa dea in judecata administratia.

Decizia de reducere a salariilor a fost aflata de catre angajatii Complexului Energetic Oltenia la revenirea la lucru dupa doua saptamani de concediu obligatoriu acordat in perioada sarbatorilor de Paste.