Raspunsul Universitatii din Bucuresti la scrisoarea deschisa a lui Catalin Zamfir: Marian Preda ocupa functia de decan cu respectarea tuturor dispozitiilor legale

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2013, 17:36 Actualitate | Esenţial


Universitatea din Bucuresti isi exprima "surprinderea fata de afirmatiile formulate de domnul acad. Catalin Zamfir cu privire la incompatibilitatea dintre pozitia domnului prof. univ. dr. Marian Preda de presedinte al Fundatiei 'Miscarea populara' pe de o parte si cea de decan pe de alta parte". Intr-un raspuns trimis la solicitarea HotNews.ro, rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru", declara ca "nu exista niciun text legal care sa interzica cadrelor didactice universitare, inclusiv decanilor, sa aiba opinii politice sau sa desfasoare activitati politice".
 • Amintim ca presedintele Asociatiei Sociologilor din Romania, Catalin Zamfir, i-a cerut saptamana trecuta rectorului Universitatii din Bucuresti sa il demita pe Marian Preda - presedintele Fundatiei Miscarea Populara - din functia de decan al Facultatii de Sociologie, facand referire la optiunea lui Preda "de a deveni un lider politic". Contactat de HotNews.ro, Marian Preda a declarat ca nu are nicio functie politica, Miscarea Populara fiind o fundatie, si ca domnul Zamfir a ocupat o perioada, pe cand era decan, functii publice - "a fost consilier de stat cu rang de ministru pe langa Adrian Nastase, a fost ministru al Muncii in anii '90".
Raspunsul Universitatii din Bucuresti la scrisoarea deschisa a lui Catalin Zamfir

"Universitatea din Bucuresti este o institutie de invatamant superior care respecta principiile morale si normele legale in vigoare. Singura politica promovata de institutia pe care o reprezint este politica de natura educationala, academica, bazata pe principii menite sa duca la dezvoltarea invatamantului si a cercetarii stiintifice romanesti.

Nu exista niciun text legal care sa interzica cadrelor didactice universitare, inclusiv decanilor, sa aiba opinii politice sau sa desfasoare activitati politice.

Singura interdictie care exista in lege in aceasta privinta se refera exclusiv la desfasurarea de activitati politice in spatiul universitar, ceea ce nu poate anula nici 'principiul libertatii de gandire si al independentei fata de ideologii, dogme religioase si doctrine politice', stipulat in art. 3 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, nici exercitarea libertatii de constiinta si de exprimare, drepturi fundamentale inscrise in Constitutia Romaniei.

In acest context, nu putem sa nu ne exprimam surprinderea fata de afirmatiile formulate de domnul acad. Catalin Zamfir cu privire la incompatibilitatea dintre pozitia domnului prof. univ. dr. Marian Preda de presedinte al Fundatiei 'Miscarea populara' pe de o parte si cea de decan pe de alta parte.

Domnul Marian Preda a ocupat si ocupa functia de decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, cu respectarea tuturor dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale si in Carta Universitara.

In mod evident, niciun decan nu poate fi destituit din functie decat pentru motive reale, obiective, care ii sunt imputabile si cu respectarea prevederilor mai sus mentionate.

De altminteri, niciun coleg al domnului Marian Preda din Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala nu a semnalat conducerii Universitatii din Bucuresti initiative ale domniei sale care sa fi condus la politizarea spatiului academic din institutia noastra.

Domnul decan Marian Preda nici nu ocupa vreo functie de conducere in cadrul unui partid politic si nici nu este membru al Guvernului, al Parlamentului sau al altei structuri politice.

Domnul profesor este membru al Asociatiei Sociologilor din Romania, din care fac parte numerosi specialisti, cadre didactice si doctoranzi. De asemenea, este presedintele Fundatiei 'Miscarea populara', fapt care nu ii afecteaza cu nimic activitatea didactica, de cercetare stiintifica si manageriala. Este vorba despre o organizatie care, in conditiile prevazute de Ordonanta nr. 26/2000, aprobata prin Legea nr. 246/2005, nu poate fi asimilata unui partid politic. Intemeierea si fuctionarea unei astfel de fundatii se bazeaza pe dreptul de libera asociere, reglementat de insasi Legea fundamentala a tarii.

Ca atare, consideram ca initierea oricarui demers in vederea destituirii din functia de decan a domnului prof. univ. dr. Marian Preda nu ar constitui decat un abuz de putere, lipsit de temeiuri legale si morale.

Rector,
prof. univ. dr. Mircea Dumitru".

N.Red: Sublinierile apartin redactiei

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1939 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  Catalin Zamfir e academician de Antena 3 (Luni, 13 mai 2013, 17:42)

  Kivek [utilizator]

  sa-l bagi in seama pe Catalin Zamfir e inutil, omul sufera de sindromul Antena 3
 • +5 (9 voturi)    
  Cum e zamfire?! (Luni, 13 mai 2013, 17:56)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Sau cine nu e rosu, e impotriva voastra?!
  Mie mila de tine, iar tie ar trebui sa iti fie rusine!
 • -1 (3 voturi)    
  Cine zice, ala e (Luni, 13 mai 2013, 20:22)

  ipolitic [utilizator]

  Citat din opere alese de Acad.Catalin Zamfir:
  "Am înclinat mereu pentru cea de a doua poziţie."
  (vezi pe www.catalinzamfir.ro)
  O cariera universitara impresionanta, din 1962,
  prin filtrul vigilent și tovărășesc al PCR, cu contribuții
  valoroase la crearea omului socialist, de tip nou.
  Dixit.
 • 0 (2 voturi)    
  Catalin Zamfir (Luni, 13 mai 2013, 22:41)

  lucky luck [utilizator]

  Este un nume in sociologia romaneasca.
  Dl Preda... doar in pupincurismul balcanic romanesc de origine fanariota si de sorginte arivistica....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by