Intalnire online: Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a discutat online cu cititorii despre directiile reformei sistemului medical

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2013, 16:49 Actualitate | Esenţial


Eugen Nicolaescu
Foto: Hotnews
Reforma sistemului medical romanesc este ca apocalipsa: toata lumea o anunta in nenumarate randuri de ani de zile dar, totusi, nimic nu se intampla. De la preluarea celui de-al doilea mandat ca ministru al Sanatatii, fraza preferata a liberalului Eugen Nicolaescu a fost: “anul 2013 va reprezenta un an al schimbarilor fundamentale in sistemul sanitar”.

Ne apropiem de jumatatea acestui an. Cat de utile sunt masurile adoptate in ultimele cinci luni de Ministerul Sanatatii? Unde vor gasi autoritatile surse de finantare suplimentare pentru spitalele de stat? Vor creste sau vor scadea banii albi pe care romanii ii platesc pentru sanatate? Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a raspuns online intrebarilor cititorilor HotNews.

 • Pentru a pune intrebari folositi formularul de comentarii de la finalul articolului;
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari;
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4566 vizualizari

 • tratament egal, dar nu cu casele de asigurari (Luni, 13 mai 2013, 17:01)

  sisipisi [utilizator]

  Domnule ministru,
  Ce aveti de gind sa intreprindeti pentru a obliga casele de asigurari de sanatate sa ramburseze sumele pentru concedii medicale platite de angajatori din contul FNUASS?
  Iata un caz concret: o fundatie care are un singur angajat, a platit concediul medical angajatului pentru o operatie de cancer in noiembrie 2009. Niciodata-niciodata, CASMB nu a rambursat banii cuveniti, aproximativ 1600 lei. Suma restanta nu e mare, dar pentru o fundatie inseamna mult. Fundatia nu a mai putut acorda plata concediului medical de atunci, asa ca angajatul a fost obligat sa-si ia concediu de odihna pentru toate perioadele cind a fost spitalizat sau a urmat tratamente ambulatorii. Vi se pare normala situatia intr-o tara europeana? Ce recomandati fundatiei sa faca? Vi se poate adresa cu o sesizare la minister?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 10:58)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sisipisi

   Din pacate nu este in atributia Ministerului Sanatatii, ci a Ministerului Muncii. Va rog sa va adresati Ministerului Muncii.
 • sanatate mentala (Luni, 13 mai 2013, 17:03)

  Cristina [anonim]

  Stimate domnule ministru,

  Avand in vedere cresterea incidentei bolilor psihice, a numarului ridicat de depresii (multe dintre acestea conducand spre suicid), a procesului de imbatranire a populatiei (avand ca si consecinta un numar din ce in ce mai mare a celor care sufera de Alzheimer), as vrea sa va intreb de ce nu sunt decontate serviciile psihologice (consilierea psihologica, psihoterapia) de catre CNAS?

  Precizez ca acest tip de servicii sunt decontate atat de casele de sanatate private, dar si de cele publice, din multe state europene (Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Benelux, tarile nordice).

  Multumesc.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 10:59)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   In acest moment comisiile de specialitate nu au facut propunerea pentru un asemenea program. La dezvoltarea viitoarelor pachete de servicii medicale voi ridica si eu o asemenea sugestie.
 • cotizari (Luni, 13 mai 2013, 17:23)

  ionut [anonim]

  Buna ziua,

  am cotizat multi (15 ani) la rand (salariu f. mare pentru romania) nu am avut o zi de concediu medical, sau probleme, anul trecut vara mi-a iesit o buba pe spate ... o nimica toata, am fost la policlinica titan, medicul insa nu era .. desi avea orar nu stia nimeni pe unde o fi, m-am adresat la un medic privat in aceasi policlinica si m-a rezolvat imediat contra cost bineinteles, am platit eu din banii mei care nu mi-au fost rambursati niciodata si mi-am pus problema, dar eu de ce tot platesc constiincios acei banuti in fiecare luna?

  cum credeti trebuie sa cotizez in continuare? sunteti liberal parca, o sa va asteptati sa va votez

  nu fumez, nu beau, nu mananc prost, fac miscare si lucrez in fiecare zi
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:00)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Din pacate asigurarile sociale de sanatate nu se capitalizeaza in conturi personale. Toate fondurile care se strang intr-un an se achita pentru cei care au nevoie in acel an. Dezvoltarea asigurarilor private va face posibila capitalizarea acelora.
 • Fumatul in spatiile publice (Luni, 13 mai 2013, 17:29)

  Un cititor [utilizator]

  Stimate domnule ministru,
  Va scriu in legatura cu o problema care mi se pare importanta pentru multi dintre cetatenii acestei tari: reglementarea fumatului in spatiile publice. Actualele reglementari dateaza din predentul dvs. mandat si indraznesc sa afirm ca n-au fost eficiente. Se fumeaza in mall-uri,in cvasitotalitatea restaurantelor,in scoli si in multe institutii publice. Chiar si in spitale. Cei care ar trebui sa-i sanctioneze pe cei care incalca chiar si legea existenta, nu au mijloacele eficiente la indemina. Politia locala nu are atributii in acest sens. Nu considerati ca ar trebui sa avem o strategie si un calendar care transforme Romania intr-un loc "respirabil" din acest punct de vedere, asa cum se intimpla in multe tari europene si mai nou, in Rusia. Nu ar fi mai ieftin pentru sistemul de sanatate daca in tara ar fi mai putini fumatori?Dispuneti de autoritatea si curajul necesar pentru a lua o astfel de decizie nepopulara, dar benefica?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:00)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cititor

   Da, voi incerca prin inspectia sanitara de stat sa revigoram controlul.
 • Exercitiu de sinceritate! (Luni, 13 mai 2013, 17:31)

  un dac [utilizator]

  Domnule Ministru,

  1. Ati avea curaj sa va recoltati sange la Falticeni, sa faceti o operatie de apendicita la Tulcea, sa intrati intr-o sala de operatie in urma unei radiografii facute la Mizil sau sa va faceti o operatie pe coloana la un spital din Sebes sa zicem?

  2. Cum puteti explica faptul ca desi multi oameni politici bogati isi rezolva problemele medicale la spitale private din tara sau din strainatate, inainte de a intra in puscarie se interneaza la Floreasca? (Nastase si Voicu, ca sa dau doar 2 exemple). Ca v-am tot auzit spunand ca oamenii cu banii pot merge la privat...ei de ce nu merg?

  Multumesc frumos.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:01)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un dac

   1. Oamenii din aceasta tara merg si la asemenea spitale care, din pacate, nu se ridica la nivelul de asteptari. Dorinta e ca sistemul public, in urmatorii ani, sa se schimbe in bine.
   2. Cei care au ales sa se duca la Floreasca si nu sa mearga la privat ar trebui sa fie intrebati. Eu nu pot raspunde pentru ei.
 • Contract cadru CNAS (Luni, 13 mai 2013, 17:50)

  www [anonim]

  De ce in Contractul Cadru privind serviciile medicale
  nu s-au prevazut sanctiuni si pentru CNAS?
  Contractul de anul acesta nu difera cu nimic fata de precedentele si este plin de clauze abuzive.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:02)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui www

   Contractul de anul acesta introduce totusi o serie de mici modificari care sa aiba ca efect cresterea numarului de servicii din partea primara si secundara chiar si de reducere de birocratia, dar unele CJAS-uri nu si-au inteles inca rolul.
 • Ciroaza Hep C - Tratament cu triplaterapie (Luni, 13 mai 2013, 18:12)

  Vasile [anonim]

  Domnule Ministru,

  Sunt dintre cei suferinzi de Ciroza hepatica tip C si care asteptam aprobarea tratamentelor cu triplaterapie.
  Ultima promisiune este ca in luna iulie 2013 CNAS va incepe sa dea aprobare.
  Cunoscand adevarul care predomina, chiar daca ar fi dur, va rog sa imi spuneti cand se va incepe tratament cu triplaterapie (Pegasys , Ribavirine + telaprevir sau boceprevir)? Vi se poate adresa cu o sesizare la minister?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:02)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   Da. Astept o sesizare la Minister in acest sens.
 • ma intorc in Romania? (Luni, 13 mai 2013, 18:25)

  Diana [anonim]

  Buna ziua. Sunt un medic tanar specialist cardiolog plecat in vestul Europei de 3 ani.
  Cand va fi sistemul medical din tara capabil sa ma primeasca inapoi?
  Sa am conditii de munca similare cu cele de aici, sa lucrez cu un personal auxiliar (infirmiere, asistente, kine...) bine pregatit si amabil cu pacientul.
  Sa primesc un salariu comparabil cu cel de aici, intrucat preturile sunt comparabile. Sa pot sa traiesc decent pe baza salariului

  Daca reusiti sa reformati real sistemul de sanatate, si sa oferiti "optiunea" reala de a ramane in tara, medicii nu vor mai pleca ba chiar o parte se vor intoarce.
  Si mai propun ca tot personalul din spitale, de la director medical, economic pana la infirmiera , sa faca un stagiu de pregatire in Vest pe o perioada de un an. Muncind cot la cot cu cei de aici, orar, discutat cu familia...., doar asa se pot schimba mentalitatile.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:03)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Sistemul romanesc chiar si astazi va asteapta inapoi chiar daca nu in conditiile pe care le aveti in Vest. Intoarcerea dvs. poate fi un punct important si un exemplu care poate fi utilizat si de altii.
 • 1.In 2008, (Luni, 13 mai 2013, 18:51)

  Jar [utilizator]

  Seroquel 300mg,cu eliberare gratuita,costa 12mil, si ceva;la 01/04/2009,Bazac l-a facut 571 RON,iar din 01/01/2013,CAS deconteaza 92 RON,coplata de 481RON o acopera producatorul .Exemplele fiind nenumarate si de diverse feluri,de ce pastrati in CANAMED preturile umflate ale medicamentelor?

  2.De ce in Contractul-cadru nu e precizata limpede obligatia medicului de a prescrie medicamentele cu DCI,precizare care ar ajuta accesul pacientilor la medicamente generice si care ar scoate partial medicul prescriptor din competitia dintre producatori
  ,pe de o parte,si din competitia dintre faramacii,pe de alte parte?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:04)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jar

   1. In CANAMED preturile nu sunt umflate, sunt ultimele calculatii, diferenta fiind rezultanta medicamentului cu pretul de referinta.
   2. In Contractul Cadru regula este ca prescrierea sa se faca pe DCI, iar exceptia este cea pe care numai medicul o alege.
 • obiective (Luni, 13 mai 2013, 19:02)

  lili [anonim]

  1. Care este obiectivul principal al mandatului Dvs(obiectiv din ala masurabil si cu termen - si care este termenul pe care l-ati stabilit !!) si ce vei face in cazul in care NU veti reusi a-l indeplini ?

  3. Care credeti Dvs ca este CAUZA principala a dezastrului din sistemul medical romanesc ? In opinia mea, dezastru este termenul prin care il pot caracteriza, adica sa te fereasca Dumnezeu sa fii bolnav si sa ajungi in spitalele romanesti de stat. Cum vedeti faptul ca nici un Ministru NU raspunde pentru acest dezastru?

  (Editat de Hotnews: va rugam nu puneti mai mult de doua intrebari.)
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:06)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   1. Principalele obiective se refera la: introducerea pachetului de baza, dezvoltarea asigurarilor private de sanatate, salarizarea medicilor dupa performanta, punerea in functiune a Institutului Cantacuzino, realizarea unor unitati medicale spitalicesti de nivel inalt care sa devina etalon. Ceea ce sper sa se intample pana in 2016.
   2. Pot sa recunosc ca este dezastru in sist. sanitar dar sunt doua cauze. Una se refera la subfinantarea continua si a doua la instabilitatea manageriala de la varful Ministerului Sanatatii.
 • Vanzarea cabinetelor medicale (Luni, 13 mai 2013, 19:09)

  louisjr [utilizator]

  Domnule Ministru Nicolaescu.

  S-au implinit 5 ani de la ordonanta (OUG 68/2008) data de dumneavoastra ce prevedea ca medicii isi pot cumpara spatiile medicale. In Bucuresti, domnul Oprescu (DR) si Primaria Generala s-au opus cu dintii timp de multi ani, pana anul trecut cand au catadiscit sa aprobe "Normele de vanzare a spatiilor medicale" (vreo 4 ani) catre medicii care lucrau in ele. Cu toate acestea, sutele de cabinete medicale de pe raza Bucurestiului fac obiect de spagi prin Primaria Generala, pentru ca medicii au imbatranit si s-au pensionat asteptand sa-si cumpere spatiile, care ramanand goale, se dau pe ochi frumosi, cui da spaga mai mare. S-a ajuns ca medici "descurcareti" si-au facut SRL-uri si au pus mana pe mai multe spatii luandu-le in concesiune si angajand pe altii, iar medicii tineri n-au unde lucra. Pentru ca e normal ca e mai bine sa iei spaga anuala de la un "descurcaret" cu srl, decat sa vinzi spatiul unui medic asa cum cere legea!

  Dorim sa mentionam ca legea cerea ca spatiile sa fie vandute de primarii sau renovate pe cheltuiala proprie in decursa de 1 an de la intrarea in vigoare a oronantei. Aceasta insemna ca in 2009 primariile sa doteze si modernizeze spatiile. Oprescu nici n-a vandut, nici n-a renovat NIMIC de 4 ani. Faceti o vizita in sectorul 1 si vorbiti cu medicii de familie. Cabinetele zac in mizerie si ici colo, cate un "descurcaret" a acumulat cateva cabinete in locul medicilor pensionati. Sutele de cabinete medicale din Sectorul 1 au un statut cadastral incert si nici macar nu au fost incluse in lista spatiilor aprobate spre vanzare, functionarii incompetenti din PMB neluand nici o masura spre indreptarea acestor nereguli.

  Va rugam rezolvati problema. Ori actionati primariile in instanta pentru nerespectarea OUG 68/2008 si tinerea in mizerie a cabinetelor medicale, si sperantele desarte si anii pierduti in asteptare de catre medicii care nu vor investi serios decat cand vor sti ca spatiile sunt ale lor...sau anulati acea ordonanta
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:07)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui louisjr

   Problema este de natura a fi solutionata de administratiile publice locale si voi reveni cu solicitarea catre acestea sa dea curs respectarii prevederilor legale.
 • Directiile de Sanatate Publica (Luni, 13 mai 2013, 20:04)

  Sorin Danejan [anonim]

  Stimate domnule Ministru

  1.Exista o strategie pe mediu si sanatate pe 2014-2020 a ministerului sanatatii si daca da unde o putem vedea, consulta si daca nu care este termenul cand o vom avea?

  2. De ce a pierdut MS controlul pe aliment in favoarea Directiei Veterinare de Sanatate, exista o strategie pe controlul alimentului ai Ministerului Sanatatii?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:07)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin Danejan

   1. Pentru strategia sanatatii 2014-2020 si credem ca pana in toamna poate fi aprobata.
   2. Controlul alimentului intotdeauna a fost la alta institutie si nu la Ministerul Sanatatii.
 • Standarde de calitate. (Luni, 13 mai 2013, 20:35)

  Tehnick [anonim]

  Domnule Ministru,
  1. Vedeti posibila o clasificare la vedere a tuturor institutiilor medicale de la cabinetele medicilor de familie si pana la cea mai complexa clinica de stat sau privata, functie de dotari si calitatea serviciilor oferite?(asa cum avem in turism de exemplu).
  2. Aveti in vedere crearea unui sistem interoperabil in care de exemplu medicul de familie sa poata sa-ti faca programarea pt un consult la un medic specialist,on line, accesand o baza de date, scutind astfel pacientul de calatorii inutile, stat la cozi s.a.m.d, pt o programare stiind ca avem tehnica de calcul, dar pentru persoanele in varsta nu este deloc facil?
  Va multumesc.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:08)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Tehnick

   1. Cred ca e fezabila o asemenea clasificare si ea ar trebui sa fie un obiectiv pentru anii urmatori.
   2. Inainte de orice as vrea ca aceste cabinete ale medicului de familie sa functioneze normal si dupa aceea sa poata face si alte servicii.
 • concurenta neloiala in sanatate.coruptie in sanata (Luni, 13 mai 2013, 20:41)

  coanda mircea mihai [anonim]

  am o farmacie intro comuna din olt de 20 ani pentru care am construit o casa.Credeti ca este normal ca o alta farmacista din alta localitate sa colaboreze cu un medic de familie care a devenit chiar distribuitor ul de medicamente ducindu-i retelele si luind medicamentele pe care a doua zi le da pacientilor ,sa deschida apoi farmacie intro benzinarie din apropierea cabinetului acestui medic?.Oare ce interes are. Credeti ca ete corect sa se deschida o oficina de distributie(adica un punct farmaceutic) in disi pensar cind in comuna mai exista un alt punct farmaceutic?Adio retete pentru vechiul punct farmaceutic.Mai mult primarul comunei duce lamuriri cu pesonalul vechji farmcii sa se mute la farmacia noua iar un medic din comuna vecina isi pune la dispozitia bolnavilor personali autoturismul propriu cu asistenta sa la volan sa-i duca la aceasta farmacie .Oare ce interes are.?Asa se duc banii caset de asigurari de sanatate,prin mismasuri de acest fel.Exista oare vreun remediu.Pentru protectia farmaciilor mici victime a lanturilor de farmacii cred ca este necesara reitroducere unei limite de fonduri in care sa se incadreze fiecare farmacie in functie de istoricul ei si interzise astfel de practici ca cele amintiteVa doresc din suflet succes in aplicarea reformei sanitare
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:09)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui coanda mircea mihai

   Nu, nu este normal sa existe complicitate intre farmacisti si medici si mai ales si implicarea primarilor in activitatea medicala. Reintroducerea fondurilor ar insemna micsorarea accesului pacientilor la medicamente. Cred ca solutia aici este dezvoltarea eticii de cele doua Colegii profesionale: al Farmacistilor si al Medicilor.
 • Echivalare/recunoaștere studii (Luni, 13 mai 2013, 21:31)

  AlinL [utilizator]

  Domnule Nicolaescu,

  Lucrez ca medic în Marea Britanie de 5 ani. Am fost un an reprezentantul medicilor rezidenți de chirurgie din Țara Galilor. Curînd voi începe să lucrez în post de medic specialist de ORL tot aici în Marea Britanie.

  Vă spun că foarte mulți medici români au dificultăți în a-și avansa carierele profesionale către gradul de medic primar în străinătate datorită barierelor administrative care li se pun. L-am auzit pe domnul Arafat spunînd că se lucrează la niște proceduri de recunoaștere a calificărilor profesionale, inclusiv a celor efectuate în Statele Unite, Canada, Australia.

  Dacă știți, spuneți-mi vă rog și mie: în ce stadiu se află aceste proceduri, cine se ocupă de redactarea lor, unde/cînd/dacă vor fi supuse dezbaterii publice și cui ne adresăm dacă dorim detalii concrete despre speța individuală?

  P.S.: chiar dacă soția mea este medic dentist și eu nu am votat USL să stiți că v-am dat dreptate pentru că ați tăiat subvenția pentru medicina dentară după cum puteți vedea în linkul de mai jos:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14608046-ministerul-sanatatii-blocat-alocatia-pentru-stomatologie-colegiul-medicilor-dentisti-decizie-fara-precedent-istoria-medicala-romaniei-vor-multi-oameni-fara-dinti.htm
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:10)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinL

   Pana la 30 iunie vor aparea normele de recunoastere a calificarilor profesionale si atunci pot fi consultate si utilizate.
 • Salarii rezidenti (Luni, 13 mai 2013, 22:06)

  Andreea [anonim]

  In momentul actual, un medic rezident primeste un salariu extrem de mic avand in vedere munca depusa in cei 6 ani nu tocmai usori de facultate. Exista sanse ca acest lucru sa fie remediat in viitorul apropiat si sa ne apropiem de salariile medicilor europeni?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:11)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Pentru medicii rezidenti exista vointa ca anul viitor sa inceapa o crestere semnificativa a salariilor, iar problema salariilor medicilor in general speram ca-si va gasi solutionarea prin legea platii dupa performanta si schimbarii statutului medicului. Adica renuntarea la statutul de bugetar.
 • Intrebare (Luni, 13 mai 2013, 22:11)

  CONSTATIN [anonim]

  Cum ramane cu ,, restructurarea" caselor de sanatate?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:11)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui CONSTATIN

   Este in continuare o problema pe care o am in vedere. E nevoie sa diminuez presiunea pentru a mentine Casele la forma actuala.
 • campanii de informare publica pt. boli cronice (Luni, 13 mai 2013, 22:45)

  cco [utilizator]

  dl. ministru,

  1. de ce NU exista campanii de informare publica (serioase) pentru urmatoarele boli cronice: tuberculoza, hepatita B,C avand in vedere ca romania detine locuri fruntase in UE (la cazuri de tuberculoza la 100000 de locuitori ro e pe primul loc in UE, fiind devansata in europa numai de ucraina si rusia). ca exemple va recomand campaniile din:

  a. elvetia - http://www.lungenliga.ch/de/krankheiten/tuberkulose.html
  http://www.lungenliga.ch/nc/de/broschueren/publikationen-shop/detail/pub/tuberkulose.html

  b. germania - http://www.dahw.de/lepra-tuberkulose-buruli/tuberkulose

  2. de ce NU exista in romania un registru centralizat al imbolnavirilor de cancer? ca de exemplu cel din germania:

  http://www.krebsdaten.de/Krebs/DE/Content/ZfKD/zfkd_node.html
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:12)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cco

   1. Asa cum am spus-o, preventia va fi principala directie strategica a mandatului meu. Sigur ca aici includem si campaniile de informare.
   2. Din pacate nu s-a dorit sa existe transparenta, iar din acest an ne straduim sa realizam registre nationale pentru toate programele nationale de sanatate.
 • DSP (Luni, 13 mai 2013, 23:05)

  Alin Tomusel [anonim]

  Domnule Ministru o singura intrebare

  Cand si cum o sa reorganizati DSP-urile??? Va rog foarte explicit. Va multumesc
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:13)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin Tomusel

   DSP-urile vor fi reorganizate, urmare si a discutiilor cu Consiliile Judetene, in sensul de a le trece aproape cu tot ceea ce exista astazi in subordinea consiliilor judetene, ceea ce va amplifica procesul de descentralizare in sanatate.
 • Propunere descentralizare (Luni, 13 mai 2013, 23:12)

  Andrei Rautu [anonim]

  1.In procesul de descentralizare suneti de accord cu transferarea atributiilor de la nivel central(MS) catre structurile judetene, conform principiului subsidialitatii?

  2. Enumerati cateva din atributiile care pot fi transferate de la nivelul Ministerului Sanatatii catre structurile judetene.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:13)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Rautu

   Este valabil raspunsul anterior
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:14)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Rautu

   2. Toate tipurile de autorizari locale din domeniul sanatatii pot fi transferate catre structurile judetene.
 • schimbare (Luni, 13 mai 2013, 23:14)

  milestone [anonim]

  Domnule Ministru,
  1. credeti ca poate avea succes implementarea oricarei reforme intr-un cadru in care o practica dezumanizanta deopotriva pentru medici si pentru oamenii care se confrunta cu probleme de sanatate - ma refer la spaga - continua sa defineasca spatiul medical?
  2. exista masuri concrete, imediate pentru eliminarea totala a acestei practici?
  Multumesc.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:15)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui milestone

   1. Cred ca problema se pune exact invers. Reforma sa creeze un spatiu sanatos, inclusiv eliberat de spaga.
   2. Masuri imediate nu pot fi, dar planul coerent de reforma poate asigura realizarea acestui obiectiv, dar pe termen mediu, nu imediat.
 • lege maltraxis (Luni, 13 mai 2013, 23:15)

  tanase [anonim]

  Nu imi place de dumneavoastra ca uneori sunteti agresiv si va iesiti destul de usor din fire. Cu toate astea trebuie sa recunosc ca sunteti un ministru curajos, corect si care pare a avea un plan. Cand va exista in Romania o lege normala a malpraxisului, fara influente politice, facuta doar de profesionisti si fara chestiuni electorale?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:16)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tanase

   In acest moment exista un proiect pe care il discutam cu Colegiu Medicilor si speram ca pana in iunie vom avea o forma care va putea fi supusa dezbaterii publice, iar in toamna sa fie adoptata de Parlament. La acest proiect, lucreaza in afara de medici si functionari publici, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti. El va fi supus unei ample dezbateri publice.
 • colectare contributie (Luni, 13 mai 2013, 23:27)

  alexandru [anonim]

  Stimate d-le ministru,
  Va rog sa ne spuneti care este efectul colectarii contributiei la FNUASS, in procente, dupa transferul competentei de la casele de sanatate, la finante, dupa 1 iulie 2012 si daca influenta este pozitiva sau negativa.
  Va rog sa ne spuneti daca atunci cand ati spus ca birocratii din case hingheresc asiguratii ati avut in vedere ca puteti jigni unii OAMENI care muncesc de mult timp in sistem si chiar isi fac treaba cu multa constiinciozitate.
  Cu respect, va multumesc pentru raspunsurile d-voastra pertinente.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:17)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexandru

   Dupa datele pe care le am de la Ministerul Finantelor, colectarea a crescut in trimestrul 1 2013 fata de aceeasi perioada 2012, cu circa 10%. Afirmatia referitoare la birocrati, evident ca se refera numai la cei care incurca lucrurile si stau in sistem pentru interese personale. Stiu ca sunt foarte multi oameni de buna calitate, ei trebuie respectati si le adresez multumiri.
 • boli rare (Marţi, 14 mai 2013, 0:17)

  ileana [anonim]

  Stimate domnule ministru,
  va rugam sa ne sprijiniti prin acordarea tratamentului medicamentos necesar pentru copii suferinzi de fenilcetonurie - boala rara dar care netratata transforma un copil normal intr-un copil retardat si encefalopat. Copilul meu dar si altii asemenea lui au nevoie de aceasta terapie medicamentoasa care poate sa-i ajute sa se dezvolte normal si sa nu devina o povara pentru societate. Va rugam sa elaborati un program de screening neonatal riguros pentru a identifica toti copii cu afectiuni rare incepand de la nastere, sa ii tratati cat mai repede si sa-i le oferiti sansa de a fi persoane normale. In toate tarile civilizate se depisteaza bolile de la nastere si apoi se instituie tratamentul adecvat. In tara noastra screeningul nu se face corect,copii pierd sansa de a fi tratati la nceputul bolii si ajung sa fie retardati din cauza indolentei personalului medical care nu se mobilizeaza la timp. In acest caz cum este fenilcetonuria se pot obtine rezultate extratordinare daca copii sunt identificati la timp si tratati. Va rugam sa nu uitati pacientii micuti cu boli rare
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:18)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ileana

   Ministerul Sanatatii a incheiat un protocol cu Asoc. de Boli Rare si construim pentru anul 2014 si in viitor, pe o alta abordare, programele nationale de sanatate. Cred ca dvs aveti dreptate si voi incerca sa conving comisiile de specialitate ale MS sa tina cont si de parerea dvs.
 • Puteti accepta domnule ministru? (Marţi, 14 mai 2013, 8:42)

  Mihai [anonim]

  1. Domnule ministrum acceptati ca cel putin 30% dintre cazurile internate in spitalele romanesti nu ar trebui internate ci tratate de catre medicii de familie si specialistii din ambulatorul de specialitate iar sumele astfel economisite sa fie distribuite acestor doi furnizori de servicii medicale?
  2. Domnule ministru, acceptati ca la munca, rezultate si responsabilitate egala, plata din banii publici sau administrati public, sa fie aceeasi ?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:20)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   1. Si eu cred acelasi lucru ca si dvs. In bugetul pe 2013 veti observa ca am crescut intentionat fondurile alocate serviciilor medicale din prespital. Ceea ce sper ca se va reflecta intr-o utilizare mai buna a fondurilor publice.
   2. Evident ca e corect ce spuneti, numai ca din pacate oamenii aplica eronat si legislatia si principiile. Inteleg sugestia de a controla.
 • cantacuzino/consilier (Marţi, 14 mai 2013, 8:54)

  Pop Lucian [anonim]

  Domnule ministru, cand incepe activitatea la Institutul Cantacuzino sau ramane inchisa aceasta unitate strategica si importam vaccinuri pe bani multi ?
  Care este contributia consilierului, plimbaret cu avionul la Tg. Mures, la reforma sanatatii ?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:22)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pop Lucian

   Cum am spus si mai inainte, Instit. Cantacuzino e un obiectiv politic personal si cred ca in toamna acestui an va reincepe productia de vaccin gripal, urmand ca mai departe sa reintroducem in fabricatie restul produselor traditionale.
   Contributia consilierului personal consta in monitorizarea celor mai importante proiecte de investitii la care a lucrat intens in vechiul meu mandat si competenta pe care i-o da un master in management facut in America si o activitate desfasurata in mediul privat din Statele Unite. Daca asta nu e de ajuns, regret.
 • desfiintare-reorganizare-restructurare..... (Marţi, 14 mai 2013, 8:58)

  costica [anonim]

  Am citit pe Mediafax in 12 Martie 2013 urmatorul articol:
  "Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.
  Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.
  Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.
  Declaraţiile au fost făcute la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România."

  http://www.mediafax.ro/social/ministrul-sanatatii-directiile-de-sanatate-publica-judetene-si-cas-judetene-desfiintate-in-urmatoarele-zile-10661325

  Care este situatia azi, 14 Mai 2013 ?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:22)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui costica

   Situatia astazi se refera la faptul ca am realizat mai multe dezbateri interne, precum si cu sindicate si consilii judetene, si cred ca pana la sfarsitul lunii mai putem avea proiectele inchegate care sa poata fi inaintate spre aprobare.
 • Legea sanatatii (Marţi, 14 mai 2013, 9:20)

  nicole [anonim]

  Cand se va schimba legea sanatatii astfel incat contribuabilul sa aiba optinea de a alega intre privat si stat?Anul trecut a fost un proiect de lege care a fost abandonat. Sunt un contribuabil la sistemul de asigurari de sanatate public si astept cu interes o schimbare. M-am saturat sa contribui luna de luna la sistemul public de sanatate care mi-a oferit pana acum mai nimic!!!Nu am avut nevoie de serviciile medicale pana acum...si cand am avut am fost trimisa sa fac analize tot in privat!
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:24)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicole

   Am spus-o si o repet, Romania nu are nevoie de o noua lege a Sanatatii, are nevoie de schimbari la actuala lege si probabil ca cele mai multe intentii de modificare se vor vedea in circa o luna, atunci cand vor fi supuse dezbaterilor publice. O lege noua si legislatie secundara ar insemna nerezolvarea actualelor probleme in alti 4-5 ani. O modificare facuta acum ar insemna intrarea in vigoare imediata cu speranta ca efectele se vor simti foarte repede.
 • intrebare (Marţi, 14 mai 2013, 9:33)

  catalin_mattei [utilizator]

  cu exceptia domnului Raed Arafat aveti specialisti in echipa dumneavoastra? ( vb de specialisti in managementul sanatatii.. intreb caci ati fost acuzat des ca sunteti inconjurat , mai ales in zona consilierilor personali, de oameni care nu au legatura cu sistemul, care nu cunosc sistemul)
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:25)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Alaturi de Raed Arafat lucreaza si secretarul de stat Adrian Pana, specialist in sanatate publica, cu mastere internationale, cu contracte de consultanta pentru diverse tari, si bineinteles un consiliu onorific format din 13 dintre cei mai renumiti medici din Romania. Sper ca nu e putin.
 • Mda (Marţi, 14 mai 2013, 9:50)

  electron [utilizator]

  Buna ziua,

  De nu stiu cati ani se tot reformeaza chestii in Romania.
  In primul rand as intreba ce dureaza atata? PSD/PNL au fost in opozitie atatia ani, si in afara de a fi Gica contra nu au facut nimic. De ce nu imediat in mai anul trecut sau macar acuma nu s-a pus pe masa un teanc de legi, ce ati pazit pana acuma?
  Tot se vorbeste de coplata o data cu reforma, si ca medicul nu o sa mai fie bugetar; din punctul meu de vedere asta inseamna ca eu plus angajatorul o sa dam o sapca de bani pe CAS dupa care cand ajung la medic mai sunt taxat o data. Vi se pare corect? Ce o sa il opreasca pe medic sa imi zica in fata operatia x costa atata. Acuma fiind bugetari mai au frica flagrantului(unii) si luarea de mita, dupa aia ... Daca dau pe luna cam 1000 de lei CAS timp de ani in si cum credeti ca imi pica atunci cand medicul zice "marca banu prietene"?
  Vedem tot felul de cazuri de incompetenta/neglijenta unor medici, copii care mor dupa o muscatura de caine sau dupa o mana rupta, dar nici un medic nu este pedepsit cu pierderea dreptului de practica, de ce? Daca Doamne feri este si ceva medic mai cunoscut cel care greseste mai ca nu ii scos mortul vinovat de eroarea medicul.
  Este deja o problema majora plecarea medicilor din tara. Am cunostinte care inca nici nu au terminat bine facultatea si spun clar ca vor sa plece. Cum o sa opriti acest fenomen grav?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:27)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui electron

   Cred ca masurile avute in vedere referitoare la plata pe performanta a medicilor, o crestere a salariilor medicilor rezidenti, o imbunatatire partiala a activitatii din unele spitale publice, continuarea dotarii cu echipamente medicale, toate ar putea genera o atractivitate a sistemului sanitar romanesc pentru medici.
 • Medicina de familie (Marţi, 14 mai 2013, 10:11)

  Manuela [anonim]

  Noul Contract-Cadru 2013-2014, cu Normele de aplicare in 2013, determina scaderea veniturilor, in medie cu10%, pentru aproape jumatate dintre medicii de familie din Romania, fata de anul 2012.
  Va rog frumos sa precizati care este politica ministeriatului dumneavoastra in ceea ce priveste cresterea rolului in sistemul de sanatate si stimularea acestui segment important al furnizorilor de servicii medicale.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:28)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Manuela

   Din discutiile pe care le-am avut la negocierea CoCa nu a rezultat un asemenea efect dar pot spune ca pentru viitorul imediat, medicina de familie si medicina de ambulator, vor fi finantate mult mai bine, astfel incat sa schimbam functionarea sistemului.
 • lista medicamente (Marţi, 14 mai 2013, 10:16)

  ion [anonim]

  E clar ca se duce o campanie de presa pe bani multi impotriva dumneavoastra, trebuie sa rezistati ca altfel nu aveti cum sa faceti reforma. Nu poate spune nimeni ca in ultimii 4 ani s-a gandit cineva la pacienti, au fost doar niste cinici care si-au batut joc de medici, pacienti, de toata lumea. Cand veti introduce noua lista de medicamente si cine va decide componenta ei? Trebuie sa fie multe medicamente noi pentru ca ele exista in afara.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:29)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Lucram la proiectul noii liste. Exista deja un schelet elaborat de comisiile de specialitate, va urma o simulare de bugetare pentru a vedea cat ne costa, dupa aceea va fi verificata de catre Comisia Nationala si ulterior se va da o forma finala. Speram ca ea sa fie gata in cursul lunii iulie 2013 (adica si publicata in MOF)
 • cas (Marţi, 14 mai 2013, 10:22)

  carmen [anonim]

  Buna ziua!
  Se mai reorganizeaza casele judetene de asigurari de sanatate in viitorul apropiat?
  Va multumesc!
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:29)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui carmen

   Am raspuns mai sus.
 • incompetenta manageriala (Marţi, 14 mai 2013, 10:23)

  Nicolae [anonim]

  Domnule ministru,
  Va doresc sa aveti succes in reformarea sanatatii, dar nu ati inceput cu ce trebuia. Pana la coplata si alte taxe, centralizare licitatii medicamente, etc. trebuia sa incepeti cu STOPATUL RISIPEI, prin schimbarea directorilor fianciari contabili si managerii spitalelor pusi politic, care habar nu au cum sa cheltuiasca banii publici si asa putini, ei sunt preocupati de cum, cat si ce sa mai fure si sa se acopere de hartii.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:30)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae

   In prezent are loc evaluarea managerilor de spitale, dar Ministerul are numai 54 de asemenea unitati pentru care isi asuma mentinerea sau nu a unor manageri, restul fiind de competenta autoritatilor locale. Dar in viitor speram sa facem norme mult mai dure, mult mai drastice, care sa previna asemenea situatii.
 • reforma eterna (Marţi, 14 mai 2013, 10:24)

  sorin3 [utilizator]

  1.De ce nu se introduce carduri de sanatate la toate categoriile de servicii medicale?
  de ce nu se accepta operatori privati pentru asigurarile de sanatate analog cu sistemul de pensii (pilonul 1,2,3)?

  2.De ce se numesc politic sefii caselor de sanatate in asa fel incit sa nu verifice decontarile facute catre spitalele detinute de colegi de partid si prieteni(dragi tovarasi si prieteni)?

  3.Cond se va renunta la alocarea de fonduri catre laboratoare, farmacii, etc. si se va trece la alocarea de fonduri catre pacient, el fiind cel care contribuie si cel care ar trebui sa beneficieze?(Dupa ce contribui lunar la sistem cind ai nevoie ti se spune ca s-au terminat fondurile, prioritizarea intre pacienti fiind facuta de data imbolnavirii...)

  4.Cum de toata lumea sa plange ca nu sint bani si totusi toti medicii din categoria "tovarasi si prieteni" au vile, masini, afiseaza lux?

  5.Care e solutia pentru plata rezidentilor la un nivel decent(care sa acopere cazarea, mancarea, transportul, cartile)?

  6.Sinteti la guvernare de un an de zile. In functionarea sistemului nu s-a schimbat nimic pentur pacient.(Se vede cu ochiul liber ca s-a modificat directia de scurgere a banilor din sistem). De ce?
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:32)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin3

   1. Cardul de sanatate e in prezent in faza de a se incepe producerea lui la Imprimeria Nationala. Singurele probleme sunt tehnice, intre CNAS si Imprimerie, care sper sa fie trecute cu succes.
   2. Din pacate Casa Nationala nu e in coordonarea foarte precisa a Ministerului Sanatatii, in sensul in care sefii CJAS-urilor e numit de presedintele CNAS, care e numit de de primul-ministru.
 • salarii medici (Marţi, 14 mai 2013, 10:32)

  ion [anonim]

  Uneori sunteti cam imprudent si faceti unele declaratii cam prea directe sau prea dure. Va sfatuiesc sa aveti mai multa diplomatie cu toata lumea. Trebuie sa imbunatatiti destul de repede statultul medicului roman, in opinia mea. Ce aveti in plan pentru ca medicii sa se simta respectati in tara lor? Anul asta nu e posibila o crestere de salarii in domeniu, dar la anul cred ca ar trebui sa incercati cu dl Ponta sa majorati salariile tuturor mediclor de la stat.
  • R (Marţi, 14 mai 2013, 11:32)

   Eugen Nicolaescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Referitor la statutul medicului, am vorbit deja despre o salarizare mai buna si despre creearea conditiilor de desfasurare multumitoare a activitatii.
 • asa ceva nu se poate (Marţi, 14 mai 2013, 10:48)

  anonim [anonim]

  buna ziua ,spuneti ca veti reforma min.sanatati ,eu nu va cred si nu am incredere in nimeni ,cata spaga se da in spitalele romanesti,nu aveti nicio credibilitate si nu vad ce ati putea face .un exemplu verificati sectia ortopedie de la bagdasar arsenie sa vedeti ce spagii se dau fara nici un fel de teama ,chiar sunt curios ce veti face .acum dovediti-mi daca sunteti autoritar cu respect
 • pleaca medicii.... (Marţi, 14 mai 2013, 10:49)

  vio [anonim]

  Despre ce fel de reforma vorbiti Dvs cand medicii pleaca pe capete din Romania ?
  Asa cum spune chiar Dl Astarastoaie, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in articolul de pe site-ul de mai jos.
  Cu cine veti mai face "reforma" aia ?!  "http://adevarul.ro/news/societate/dece-pleaca-medicii-romania-1_519109a6053c7dd83f9537e1/index.html"
 • Referitor la casele judetene de aigurari (Marţi, 14 mai 2013, 10:52)

  Florin [anonim]

  Bună ziua,
  aţi anunţat desfiinţarea caselor judeţene de asigurări de sănătate măsură aclamată de toţi pacienţii a căror bani sunt tocaţi pe salarii şi confort pentru angajaţii de la casele judeţene de asigurări. Nu s-a făcut nimic ... de ce ?????
 • Concept liberal (Marţi, 14 mai 2013, 10:57)

  Daniel Tinte [anonim]

  1.Conceptul de munca si responsabilitate egala dar plata inegala este unul liberal? Ca am inteles ca cel de munca si responsabilitate egala si plata egala este de sorginte comunista!
  2.Premierea celor ce detin o hartie=grad de medic primar in medicina libera(ambulatoriu, medicina de familie) vi se pare o masura liberala?
 • Achizitii centralizate (Marţi, 14 mai 2013, 11:01)

  Nicu [anonim]

  De ce nu apelati la achizitiile directe de la producatori? Ei ar dori sa poata vinde direct!!
 • Pachet de baza (Marţi, 14 mai 2013, 11:03)

  Mihaela [anonim]

  1.Din interventiile dvs.s-a inteles ca in pachetul de baza nu vor intra consultatiile curative (ac.,subac.,cr.programabile) ca servicii medicale platite de CAS medicului de familie,acestea urmand sa mearga in asigurarea suplimentara.Credeti ca populatia tarii,in majoritate in mediu rural si in majoritate sub venitul mediu pe economie va avea posibilitatea incheierii unor asigurari suplimentare?Cum ramane cu pensionarii in aceasta situatie?Sa nu uitam ca ei reprezinta majoritatea populatiei votante...
  2.Credeti ca aceeasi populatie de la punctul 1.) se va simti foarte confortabil cu folosirea cardului de asigurat? Sa nu uitam ca in rural populatia imbatranita,saraca si bolnava gestioneaza mai greu aceste documente...
  Va multumesc.
 • Plata CAS si tratamentele gratuite (Marţi, 14 mai 2013, 11:06)

  Cristian Cojocaru [anonim]

  Domnule Ministru,

  Lunar mie si angajatorului mei ni se iau peste 2200RON la CAS. Cu toate acestea cind m-am imbolnavit am intrat pe programul national de oncologie care nu avea fonduri. Ca atare am suportat coturile medicamentelor din buzunar, desi contributia lunara la CAS ar fi acoperit lejer aceste costuri. Solutia actuala de a-mi recupera costurile este sa dau spitalul in judecata, ceea ce mie nu mi se pare NORMAL!!!!! Spitalul face actul medical si trebuie sa i se asigure mijloacele de a performa, nu trebuie sa fie cel care plateste disfunctionalitatile din Minister sau legile proaste sau prost aplicate.
  De ce nu pot sa fiu rambursat de casa de asigurari care imi asigura prin contract serviciile de sanatate, daca Ministerul sanatatii nu are bani la programe??
  Multumesc.
 • sectii private (Marţi, 14 mai 2013, 11:32)

  ovidiu turdean [anonim]

  Stimate domnule ministru,

  Potrivit Legii 95/1996, in cadrul spitalelor publice pot fi infiintate si organizate sectii private.
  in contextul existentei unei cereri de servicii medicale private, suntei de acord cu emiterea unui ordin de ministru care sa permita infiintarea acestor sectii si atragerea unor ventituri suplimentare pentru spitalele publice?
  Va multumesc
 • restructurarea Directiilor de Sanatate Publica (Marţi, 14 mai 2013, 11:38)

  ana [anonim]

  Ce se va intimpla cu laboratoarele din cadrul D.S.P.-urilor?
 • Reformarea Serviciilor de Ambulanta (Marţi, 14 mai 2013, 11:39)

  Bogdan [anonim]

  1. Considerati ca in raport cu Serviciile de Ambulanta (exceptand UPU-SMURD) sistemul de sanateeste pregatit pentru reformare/regionalizare?
  2. Personalul TESA din cadrul Serviciilor de Ambulanta Judetene (care asteapta disponibilizarea de la o zi la alta) va fi suplinit cu personal TESA la centrele regionale?
 • a doua intrebare (Marţi, 14 mai 2013, 11:41)

  Cristian Cojocaru [anonim]

  Domnule Ministru,

  La SUUB printr-o donatie de 400.000eur s-au construit citeva camere sterile pentru transpalnt medular in cadrul clinicii de Hematologie. Pentru a functiona aceste camere au nevoie de dotare si de utilitati.. ".....Cârstoiu a precizat că una dintre cele mai mari donaţii este cea făcută de asociaţia "Dăruieşte Viaţă", respectiv de 400.000 de euro, bani cu care au fost realizate cinci camere sterile sau "albe", pentru transplantul de celule stem, necesare secţiei de Hematologie şi care urmează să fie funcţionale după ce vor fi găsite fondurile necesaree realizării utilităţilor. " Declaratia de mai sus a fost facuta la inaugurarea sectiei ATI in 16.Februarie.2013.Aveti in vedere alocarea de fonduri pentru finalizarea acestei donatii???? Veti asigura si fondurile operationale??? ( pentru materiale, consumabile etc?)
 • Salarizarea medicilor (Marţi, 14 mai 2013, 11:44)

  Adriana Popa [anonim]

  In marile spitale clinice (universitare) medicii apartinand in majoritate IMF-ului au doua directii de salarizare una din invatamant si alta de la spital. Este incorect fata de medicii clinicieni din acelasi spital care fac garzi, tin sectiile si nu pot fi pusi pe functii administrative, deoarece nu sunt universitari. Credeti ca aceste cadre universitare pot face fata fiind sefi de sectie participand si la studii clinice, predand si la studenti, participand si la congrese, ingrijind si de bolnavi, fiind si in diferite comisii ale IMF-ului si cel mai adesea unii dintre ei fiind directori. Cum ar putea sa obtina functii administrative si salarizare mai buna medicii care nu sunt universitari?
  Mi-as dori sa aveti in vedere impreuna cu Primaria Capitalei dezvoltarea unor centre (camine) pt bolnavii psihici si cei cu Alzheimer. Va multumesc!
 • obligatie trimitere de la nedicul de familie (Marţi, 14 mai 2013, 12:06)

  Ioana [anonim]

  Buna ziua!
  Imi este foarte greu sa inteleg de ce ca sa merg la un specialist in cadrul unei policlinici trebuie sa trec mai intai pe la medicul de familie?
  Ca sa ajung la medicul pediatru care imi cunoaste copilul de cand s-a nascut trebuie sa trec intai pe la un medic de familie care nu stie nimic de istoria medicala a copilului meu.
  Ca sa imi analizeze un dermatolog o alunita trebuie sa fac intai o coada la medicul de familie si apoi la specialist.Si cum timpul nu ne permite ajungem sa renuntam la a mai merge la medic datorita birocratiei. Iar daca indraznim sa sarim peste coada de la medicul de familie, nici-o problema, ne primeste orice specialist dar cu plata!
  2. De ce este atat de greu, chiar imposibil sa facem setul de analize anuale?Cand victorios ai trimiterea de la medicul de familie in mana, laboratorul iti spune ca ii pare rau dar nu mai sunt fonduri, revino peste o luna, chiar doua pentru programare. Si asa ti se spune permanent si de fiecare data mai servesti alta coada. La acelasi laborator, cu bani in schimb poti face totul. Nu vi se pare ca undeva este ceva in neregula?
  Si toate astea in conditiile in care platesc toate contributiile de ani buni.
 • Inspectia sanitara (Marţi, 14 mai 2013, 14:30)

  Simona [anonim]

  D-le ministru cu respect va adresez si eu o intrebare referitoare la reorganizarea DSP-urilor, mai précis la Inspectia sanitara. Daca va trece in subordinea MS iar la nivel de judet sub ce forma se va regasi.
  Multumesc
 • Primul raspuns - prima greseala (Marţi, 14 mai 2013, 15:01)

  informer [utilizator]

  A fost suficient sa citesc primul rapuns al d-lui ministru la prima intrebare ca sa-mi dau seama cit de mult este in tema. De rambursarea sumelor de concedii medicale se ocupa casele de asigurari de sanatate care indirect sunt in subordinea ministerului sanatatii. Nu se ocupa ministerul munciii, primaria. prefectura sau scoala de fete.
 • medicina dentara (Marţi, 14 mai 2013, 15:11)

  ANCA [anonim]

  Cand se vor deconta de CNAS tratamentele dentare pt copii si viitorul program de preventie va fi efectuat de medici bugetari sau de cei privati in contract cu CNAS ?
 • salarizare chirurgi (Marţi, 14 mai 2013, 15:26)

  sindicat [anonim]

  Salarizarea medicilor de specialitate chirurgicala este reglementata de legile salarizarii in vigoare. Acestea prevad un spor in cuantum cuprins intre 50-100%(330/2009) sau 45-85%(284/2010) din salariul de baza . Ordinul 547/2010 pt aprobarea Regulamentului privind acordarea sporurilor la salariile de baza incalca evident prevederile acestor legi incluzand medicii de spec chir la alta categorie de spor(50% pe perioada cat desfasoara activitate in blocul operator)reducand sporul mult sub 50%. Nu este legala trecerea acestor salariati de la 50-100%din sal de baza cat prevedea legea la 50%(reulament MS) si cu limitarea activitatii in bloc operator.Legea a avut in vedere toata activitatea chirurgicala si nu numai o parte asa cum nelegal normele de aplicare o fac. In conditiile in care toate forurile recunosc salariile f mici ale medicilor noi suntem furati chiar de sefii nostri din MS.
 • Spitalizare de zi (Marţi, 14 mai 2013, 15:32)

  Dan [anonim]

  Buna ziua!
  Domnule ministru cu respect deosebit as dori sa va intreb daca aveti cunostinta despre contractarea serviciilor de spitalizare de zi din jud.Bihor.
  Tin sa va aduc la cunostinta ca CAS Bihor a luat hotararea de a reduce drastic serviciile de spitalizare de zi oferite de catre unitatile sanitare (reducerea efectiva fiind de 85% din necesarul estimat).Aceasta hotarare a fost luata in urma trimestrializarii bugetului FNUASS pe anul 2013 de catre CNAS.
  In aceste conditii zeci de mii de cazuri ce puteau fi rezolvate prin spitalizare de zi(atat servicii chirurgicale cat si anumite cazuri medicale)vor fi regasite in spitalizarea continua cu costuri de cel putin 6(SASE)ori mai mare.Va multumesc.
 • sistem informational (Marţi, 14 mai 2013, 16:40)

  Ion Gheorghe [anonim]

  Stimate Domnule Ministru

  Sunt medic stabilit de multi ani in Vest cu experienta in domeniul IT medical.

  Consider ca o "curatenie" a sistemului medical romanesc se poate face doar cu o informatizare de ultima ora ce trebui sa fie in pas cu noile concepte de ingrijire clinica, cercetare si bilant financiar.

  Nu pot intelege de ce fiecare spital de stat din Romania plateste lunar zeci de mii de euro pe un sistem prost asa cum este cel furnizat de Infoworld.

  De ce nu formati un departament IT la Minister care sa implementeze un program unic dupa un model performant in genul celor produse de Cerner?

  Eventual va puteti insipra de multe alte produse din Vest ce se ofera gratuit dar probabil nu sunt de interes pentru ca nimeni nu poate percepe un comision. Doar MS ar putea avea un venit.


  Daca aveti nevoie de asistenta know-how va rog sa ma contactati!

  Cu stima,

  Ion Gheorghe
 • bani luati de cnas (Marţi, 14 mai 2013, 21:05)

  Alexandru [anonim]

  cum recuperez banii platiti la cnas pentru evaluarea cabinetului medical si neeincherea contractui deoarece a-ti venit cu idea ca stomatologia nu are nevoie de asigurati?

  Totodata va invit sa spuneti dumneavostra unui copil cu abces ca nu-l pot ajuta daca nu are bani
 • promovare asistenti medicali (Miercuri, 15 mai 2013, 10:23)

  spiridon claudia [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,

  Sunt asistent medical principal. Lucrez in Terapie –intensiva, Neonatologie de 17 ani.
  In anul 1995 am absolvit Scoala Postliceala Sanitara ,specializarea ,asistenta medicala generala.
  In anul 2001 am sustinut examenul de grad principal, specialitatea,pediatrie( in acea perioada nu era posibil sa lucrezi in pediatrie si sa susti examenul de grad in alta specialitate…)
  In anul 2012 am absolvit Facultatea de Medicina Victor Papilian, specializarea ,Asistenta Medicala Generala . Cererea mea de promovare nu a fost aprobata, deoarece am gradul principal, pediatrie, iar OUG 35/2012,nu-mi da dreptul de promovare.
  Am colege in sectie, pediatre care au absolvit facultatea in urma cu 2-3 ani si beneficiaza de toate drepturile…
  Va rog politicos sa-mi comunicati o solutie legala si pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a intra in posesia drepturilor profesionale si salariale.
  Va multumesc si astept un raspuns de la dumneavoastra.
 • Agentia nationala de achizitii in sanatate (Miercuri, 15 mai 2013, 11:30)

  ionel [anonim]

  Cand , sau daca se va infiinta Agentia nationala de achzitii si investitii in sanatate? Multumesc!
 • tratament hepatita c (Marţi, 18 iunie 2013, 17:04)

  Fani [anonim]

  Stimate Domnule Ministru,
  Sunt un pacient cu hepatita c, cu recadere.
  In timpul tratamentului cu interferon + ribavirina, fibroza a scazut de la 2 la1. Acum cand am facut al doilea dosar pentru interferon mi s-a comunicat ca nu ma incadrez, deoarece nu am fibroza 2. Mi se pare aberant sa stau cu manile in san si sa astept sa fac din nou fibroza 2 sau 3 (poate n-o sa mai fie nevoie, ca boala isi urmeaza cursul ), ca sa primesc macar dubla terapie. Nu e mai usor sa tratezi o hepatita cu o viremie si o fibroza scazuta? Listele de asteptate inca mai exista, domnule ministru si sunt chiar foarte lungi!
 • salarizare asistenti (Sâmbătă, 6 iulie 2013, 22:39)

  monica [anonim]

  buna ziua. ma numesc monica si lucrez la un spital de stat din bucuresti si asi dori daca se poate sa mi se raspunda la intrebari :ce se va intimpla cu salariile asistentilor medicali care termina o facultate(studii superioare) si care vor deveni fct publici?dar cei care nu au studii superioare?ce diferente de salariu va fi? ca sa ai studii superioare de ce trebuie sa mai facem 4ani?(3 postliceal cu 4 facultate=7ani) nu sunt prea multi ani de studii ptr un asistent?ce masuri se vor lua in acest sens si cand.multumesc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by