Premierul Victor Ponta a afirmat luni ca doreste sa deblocheze "mari proiecte economice blocate de foarte multi ani", printre care a citat si gazele de sist, pentru a nu mai importa gaze naturale de la Gazprom, "cum vad ca se doreste".

Acesta a explicat ca pentru moment este vorba doar despre "explorare, prin metode conventiale", iar Chevron va cheltui in judetul Vaslui "vreo 300 de milioane numai in anul acesta",

"Daca sunt resurse, peste cinci ani un guvern mai intelept ca al meu va spune daca el exploatam sau stam pe gaze si le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste", a comentat Victor Ponta.

"Vrem sa nu mai importam din Rusia, sa fie mai gazul mai ieftin pentru populatie, sa avem si industria romaneasca competitiva? Atunci ne trebuie gaze. Daca nu, importam din Rusia si e scump", a adaugat acesta.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat ulterior, la inceputul sedintei USL, ca guvernul va aproba proiecte privind redeschiderea sau deblocarea unor proiecte miniere si a cerut parlamentului sa sustina acest lucru.

"Important este un singur lucru: trebuie si avem o oportunitate extraordinara de a debloca economic Romania", a afirmat acesta, adaugand ca Romania are sansa de a fi independenta din punct de vedere energetic "in cativa ani".

Printre aceste dosare dosare economice blocate de mult timp primul ministru a invocat si cazul Rompetrol, dupa ce Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumul de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013.

Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. De asemenea, Rompetrol se angajeaza la o serie de investitii.

In lipsa acestui acord, a argumentat Victor Ponta, compania era aproape de insolventa si risca sa se inchida.