UPDATE Protest spontan la Posta Romana: Peste 1.500 de factori postali din 21 de oficii din Capitala protesteaza, refuzand sa plece pe teren/Conducerea Postei: Se va pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul de prestatii postale realizate fara a se recurge la disponibilizari colective

de I.R. A.V.     HotNews.ro
Luni, 13 mai 2013, 12:13 Actualitate | Esenţial


Proteste ale postasilor in Bucuresti
Foto: AGERPRES
Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru Mediafax liderul sindical Matei Bratianu.

Presedintele Sindicatului Posta Romana, Matei Bratianu, a spus ca protestul inceput initial la Oficiul Postal 39 din Soseaua Iancului s-a extins. In prezent, factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei stau in fata oficiilor postale, refuzand sa plece pe teren.

Bratianu a precizat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20%.

Matei Bratianu a adaugat ca protestul se desfasoara luni doar in Bucuresti, in restul tarii factorii postali fiind deja plecati pe teren, dar nu exclude ca marti actiunile sa se extinda si in alte judete.

Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federatia Sindicatelor din Posta si Telecomunicatii, a declarat pentru Agerpres ca: "oamenii au primit astazi (luni - n.r.) actele aditionale la Contractele Colective de Munca, prin care norma de lucru este redusa, in functie de caz, la numai patru sau sase ore. Consecinta directa a acestui fapt este scaderea salariului lunar, unii dintre angajati ajungand sa primeasca salarii de numai 500 lei".

Numarul de angajati ai Postei Romane si salariile din companie vor scadea in perioada urmatoare, ca urmare a diminuarii volumului de prestatii postale, la nivel national si international, potrivit operatorului de profil, detinut de Ministerul Comunicatiilor.

"Scaderea volumului de prestatii postale la nivel national si international determina reducerea necesarului de forta de munca. Cea mai recenta normare efectuata in cadrul Postei Romane, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea si actualizarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale si a indicat o serie de diferente semnificative fata de volumul de munca estimat acum patru ani", se arata intr-un comunicat al Postei remis in 15 aprilie agentiei Mediafax.

Conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, cauta solutii "pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate", preciza sursa citata.

"Conducerea Postei Romane a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, in septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se mentiona in comunicat.

Astfel, in octombrie 2012 conducerea Postei Romane si sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

"In cadrul normarii realizate, fata de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenta majore la nivelul distantelor parcurse zilnic de catre agentii si factorii postali. De exemplu, in mediul rural, in urma verificarii datelor pentru 2.642 de agentii postale totalul real al distantelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luata in calcul in anul 2009", se arata in comunicat.

 • Cum a reactionat luni conducerea Postei Romane:

Redam mai jos comunicatul de presa dat de Posta Romana:

"In contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale, conducerea Postei Romane aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele informatii:

Volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

Conducerea Companiei Nationale Posta Romana a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011.

In data de 15 octombrie 2012, conducerea Postei Romane si sindicatul postal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

Rezultatele normarii au fost verificate impreuna cu reprezentantii sindicatelor care recunosc inregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de munca realizat la nivelul companiei.

Avand in vedere diferentele semnificative fata de valorile reale cu privire la distantele parcurse de personal si corelandu-le cu scaderea numarului de prestatii postale, conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, a cautat solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate.

Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%; media europeana in cadrul administratiilor postale este de circa 51%.

Cheltuielile ridicate cu salariile afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale, survenita incepand cu data de 01 ianuarie 2013.

Conducerea Postei Romane a luat decizia ca incepand cu acest an, evaluarea si cuantificarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale sa se realizeze periodic, de doua ori pe an. Astfel, se va imbunatati nivelul calitativ si eficienta serviciilor postale, optimizand activitatea companiei si asigurand corelarea intre drepturile salariale si volumul de munca prestat.

Compania Nationala Posta Romana va lua toate masurile pentru a asigura desfasurarea in parametrii normali a activitatii postale".


 • De la inceputul acestui an, personalul angajat al Postei a scazut de la 32.887 salariati pana la 32.005 angajati

Contactat de HotNews.ro, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane a declarat ca: "in conformitate cu informatiile pe care le am la dispozitie pana in prezent au fost inregistrate manifestari neautorizate ale salariatilor la 11 subunitati postale".

Intrebat daca s-au facut sau urmeaza sa se faca disponibilizari in perioada urmatoare pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate din companie acesta a spus:

 • "De la inceputul acestui an in Posta Romana nu au avut loc disponibilizari colective in randul angajatilor. De la inceputul acestui an, pe cale naturala (pensionari, demisii, etc.), personalul angajat a scazut de la 32.887 angajati la 32.005 (la data de 13 mai 2013). Prin aplicarea normarii se va pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul de prestatii postale realizate fara a se recurge la disponibilizari colective", a spus Dan Dumitrescu.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.

Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la finele lunii mai.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3108 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  dupa ce ca imi aduc facturile (Luni, 13 mai 2013, 13:06)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  la data scadenta ... acum mai fac si greva ... o deconectare in plus sau in minus nu mai conteaza ... Asta-i Posta Romana!

  "Vrem bani!" doar atat stim sa cerem ... cu cateva zile in urma am vazut un nene de la un oficiu postal din sect 4 cum indesa intr-un mod barbar coletele intr-o dubita...ce mai conteaza cum ajung...important e sa ajunga ...
 • 0 (0 voturi)    
  USL a inceput sa taie salariile bugetarilor (Luni, 13 mai 2013, 13:23)

  Kivek [utilizator]

  'conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20%.'

  aveti rabdare o perioada pana cand afla Mircea Badea despre aceste marsavii ale guvernului PNL-PSD si sa vedeti atunci cum ii va blestema....
 • 0 (0 voturi)    
  inainte sa comentati informati-va (Luni, 13 mai 2013, 17:47)

  isoiso [utilizator]

  Nu va mai dati cu parerea. Ca ziaristi sau oameni care aveti ceva de comentat va recomand sa mergeti pentru o zi la un oficiu postal, oricare ar fi el si sa vedeti cum se munceste sau se sta acolo. Dupa aceea puteti comenta. Pana atunci ciocul mic. Toata lumea are pareri dar nimeni nu verifica, asa cum deontologia profesionala obliga.
  Sunt in sistem si stiu f. bine ce spun. Este un jaf organizat pas cu pas asa cum au facut cu toate celelalte intreprinderi, uzine etc...
  • +1 (1 vot)    
   F the System - S.O.D. (Luni, 13 mai 2013, 19:36)

   EMC2*2/2#@4 [utilizator] i-a raspuns lui isoiso

   Hai sa-ti spun ca am tot avut aventuri cu PTTR-ul.. am prins zile si cand la ghiseu nu era nimeni dar si zile cu cozi interminabile ... functionarii au avut acelasi comportament in ambele cazuri ... foarte revoltati de informatiile pe care le cer.. de parca toate erau evidente domnule... (poate evidente pt ei care lucreaza acolo) ... niciodata nu am plecat de la un oficiu postal fara sa ma umplu de nervi...dezinteres total.

   Cu siguranta pot exista si exceptii in sistem doar ca eu nu le-am intalnit pana acum.

   Spui de Jaf... dar de jaf nu se ocupa numai marii crocodili ci si cei marunti ... prin alungarea clientilor si serviciile de proasta calitate prestate .
   Sorteaza coletele in dorul leli ... imi arunca coletele de la 3 metri in masina sau il indeasa cu piciorul, mi -l aduce rupt si mai face si misto de mine ca vezi tu ... se mai intampla... ce vina are el... de vina e intotdeauna "colegul" pe care-l acopera toti ca probabil se simt cu musca pe caciula.

   ...prefer sa dau 10-20 lei in plus la o firma de curierat acum decat sa mai trec pe la posta.
   • 0 (0 voturi)    
    rasp (Marţi, 14 mai 2013, 1:32)

    isoiso [utilizator] i-a raspuns lui EMC2*2/2#@4

    Este posibil ca din 32.000 de salariati sa fi avut d-voastracontact cu vre-o 2-3 persoane care nu fac cinste serviciului. Daca vreti sa stiti de ce sunt postasi nervosi mergeti asa cum v-am recomandat, o zi de munca sa vedeti ce conditii de sclavagism au. Nici nu o sa va vina sa credeti. Sa stiti de la cei care lucreaza aici ca posta face bani foarte multi chiar si acum, dar sunt "capusati" de ...stiti foarte bine cine.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by