Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat luni, pentru 3 iunie, judecarea recursului declarat in dosarul Zambaccian, in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat in martie 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Amanarea a fost ceruta de avocata Irinei Jianu, care a sustinut ca a nu a avut timp sa studieze dosarul si a luat legatura foarte tarziu cu aceasta, aflata in penitenciar.

In sala de judecata au fost prezenti Adrian si Dana Nastase, insotiti de fiul lor Andrei Nastase. ''Este purtatorul de cuvant si trebuie sa fie prezent'', a spus fostul premier, referindu-se la prezenta fiului sau.

"Va multumesc pentru interesul pe care il aveti pentru acest dosar. Chestiunea ridicata de avocata doamnei Jianu este foarte serioasa. Din motive obiective, aceasta aparare nu a putut fi stabilita decat in urma cu 2-3 zile cand s-au si vazut la penitenciar. Dar nu vreau eu sa comentez aceste lucruri", a spus Adrian Nastase, la iesirea din sediul instantei.

Intrebat de unde a avut banii pentru a plati prejudiciul in dosarul 'Trofeul calitatii', Adrian Nastase a raspuns: "Cand va fi momentul, voi clarifica aceasta chestiune".

De asemenea, Nastase a fost intrebat cine este acel 'Iuda, ucenic tradator', sintagma folosita de el intr-un editorial publicat de Paste.

"Daca doream sa personalizez unele dintre punctele de vedere sau chestiunile respective, le-as fi spus atunci. Sunt insa multe lucruri care le pastrez pentru mine. Sa fiu sincer, prefer sa nu ma uit inapoi la unele lucruri care m-au afectat de-a lungul ultimilor ani', a spus Nastase, explicand ca acel ucenic "nu este in niciun caz' premierul Victor Ponta, ci 'este cineva despre care nu am sa vorbesc".

''Dosarul Zambaccian este un dosar in care au fost unite nenumarate alte resturi de dosare si de aceea au fost multe chestiuni de clarificat si ele au fost clarificate pe fond si sunt convins ca lucrurile acestea vor ramane in acest fel. (...) Am venit cu speranta ca lucrurile se vor clarifica in final. Este al treilea dosar. In primul, asa cum stiti, s-a dat o achitare, in ''Matusa Tamara'', in al doilea, cu probe indirecte si pe baza de rationamente logico-filozofice, am fost condamnat si in acesta, stiti foarte bine (...) dosarul pe fond, am fost achitat si eu si sotia mea (...) Sunt absolut convins ca si in acest dosar, la fel cum s-a intamplat si in cazul dosarului in care am fost achitat, probele care au fost evidente si la instanta de fond vor prevala si in aceste conditii in recurs achitarea va fi reconfirmata. (...) Este vorba de un recurs, este o judecata in care se pot admite probe iar declaratia cred ca este utila pentru aceasta noua instanta'', declarase Nastase cand a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In martie 2012, un complet de trei judecatori de la curtea suprema l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj si l-a achitat pentru infractiunea de luare de mita.

Magistratii au mai decis atunci achitarea sotiei lui Adrian Nastase, Dana Nastase, pentru infractiunile de complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani si condamnarea la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru participatie improprie la folosirea la autoritatea vamala de documente false.

ICCJ a mai hotarat in cazul fostului sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, achitarea pentru luare de mita, pentru spalare de bani, pentru participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii si a stabilit incetarea procesului penal pentru participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, insa a decis condamnarea la trei ani de inchisoare pentru participatie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamala.

De asemenea, completul de trei judecatori a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian apartinand sotilor Nastase si a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentand prejudiciul constatat in dosar. In plus, instanta i-a obligat pe Adrian Nastase, Dana Nastase si Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei catre stat, reprezentand cheltuieli de judecata.

Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata, pe 5 mai 2010, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care este acuzat de luare de mita privind bunurile din China, asa-numitul dosar 'Zambaccian I'. Irina Jianu este invinuita de complicitate la dare de mita.