Societatea Romana de Pneumologie organizeaza testari gratuite pentru depistarea astmului, in cadrul campaniei "Astmul poate fi controlat!", se arata intr-un comunicat de presa a institutiei. Campania a inceput in 12 mai si se va derula pana la sfarsitul anului, in 150 de spitale si policlinici de specialitate din 40 de judete ale tarii.

Lista completa a unitatilor participante si datele de contact este disponibila pe www.invingeastmul.ro. Testarile se fac pe baza unei programari telefonice prealabile.

"Testul se numeste spirometrie, nu doare si nu necesita efort. Dureaza 5 minute, iar rezultatul se da pe loc" a spus prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, potrivit comunicatului de presa.

In 2012, in cadrul acestui program au fost testati peste 37.000 de pacienti, dintre care 55% au fost diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

In Romania un milion de persoane sufera de astm bronsic. Riscul de imbolnavire este in continua crestere in orase din cauza poluarii.