Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Maria Grapini, a declarat, sambata, in Baile Felix, ca a gasit "jale si dezastru", la reprezentantele de turism ale Romaniei in strainatate, motiv pentru care ministerul "va schimba totul", transmite Agerpres.

"La Paris, la Viena, in Spania, Italia, e jale si dezastru! Oamenii nu aveau habar ca trebuie sa promoveze tara lor, ei de asta sunt acolo. In sfarsit, am presedintele Autoritatii Nationale in Turism, ii chem pe toti, le fac o fisa a postului si le dau termene. (...) Aici schimbam totul si ne deschidem spre Asia. In Japonia, de exemplu, unde oamenii sunt foarte interesati. (...) Noi trebuie sa promovam inteligent Romania, prin specificul ei", a declarat Maria Grapini la intalnirea cu oamenii de afaceri din statiunile Felix si 1 mai.

Ea a precizat ca a preferat sa ajunga in Bihor, la prima editie a festivalului dedicat celor doua statiuni balneare Felix si 1 Mai, desi la Cluj se semna un protocol intre minister si Asociatia "Cele mai frumoase sate din Romania", deoarece considera ca "turismul poate sa fie o industrie", si mai cu seama turismul balnear, care se practica tot timpul anului, cu conditia sa aiba legislatia adecvata si investitori si, nu in ultimul rand, sprijinul administratiilor locale, care sa vina cu unele facilitati.

"Vreau sa atragem investitori din tarile non-europene. In India am gasit posibili investitori, dar trebuie sa rezolvam procedurile de vize, ca sa circule mai usor. Avem si oameni interesati din Arabia Saudita. E pe agenda mea dirijarea investitorilor catre zone de interes national", a subliniat ministrul.

In seria de proiecte si initiative ale ministerului, Maria Grapini a amintit ca se lucreaza la legea turismului, ca pana la finele lunii iunie vor aparea ghidurile mult simplificate pentru accesarea fondurilor 2014-2020, ca se pregateste o lege a insolventei (fiind modificata modalitatea de judecare a proceselor economice si se vor infiinta tribunale economice) si se lucreaza, cu firma Siemens, la proiectul intitulat "Etica in afaceri".

In dialogul cu oamenii de afaceri din statiune, ministrul IMM-urilor a raspuns la multe intrebari precizand, de asemenea, ca se va reveni cu ajutorul de minimis de 200.000 de euro nerambursabil, din bugetul Romaniei, operabil din luna iunie si, de asemenea, ca s-a creat un parteneriat cu Fundatia Leaders pentru ca debutantii sa aiba mentori timp de un an.

Prezent la intrunire, liderul PDL, Vasile Blaga a vorbit despre necesitatea unor investitii de interes national, la Bihor existand traditie in sporturi acvatice, polo, inot, si chiar un proiect depus la Ministerul Dezvoltarii regionale si turismului, pentru a contracara deplasarea cetatenilor in Ungaria, la un centru acvatic foarte modern. Ministrul Grapini s-a simtit ofensata de remarca liderului PDL, afirmand ca "nu a venit la Oradea sa i se spuna ce nu a facut in patru luni" si s-a ridicat spre iesirea din sala. Dupa cateva minute, insa, lucrurile s-au aplanat si discutiile au continuat fara alte probleme.

Maria Grapini a anuntat ca Romania detine presedintia Organizatiei Mondiale a Turismului si ca va organiza, in 3-7 iulie, Conferinta mondiala a a turismului, unde se vor prezenta, celor 30 de tari participante, atractiile turistice ale tarii-gazda, pentru care judetele ar trebui sa trimita, potrivit solicitarii facute deja, inventarul celor mai interesante atractii turistice.

Ministrul Maria Grapini a fost invitata in Bihor cu ocazia primei editii a Festivalului Statiunilor Baile Felix si 1 Mai, inclus in prima editia a Zilelor comunei Sanmartin (pe teritoriul careia se afla), desfasurate in 11 si 12 mai. La intalnirea din Felix, Grapini a fost primita si insotita de prefectul Claudiu Pop, presedintele SCT Felix SA, Florian Serac, primarul comunei Sanmartin - Lucian Popus (PDL), Gavrila Ghilea (presedintele PDL Bihor) si Vasile Blaga (presedintele PDL) si presedintele PC Bihor, Traian Bodea.