Minerii din schimbul II de la Mina Paroseni, care s-au blocat, vineri seara, in subteran la terminarea programului, au decis sa iasa la suprafata dupa ce au primit asigurari de la Ministerul Energiei ca incepand de luni va fi preluata cantitatea de carbune extrasa de la unitatile miniere din Societatea Nationala de Inchideri Mine din Valea Jiului (SNIMVJ), transmite Mediafax.

Potrivit directorului general al Societatii Nationale de Inchideri Mine din Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, Ministerul Energiei a dat asigurari ca, incepand de luni, va fi preluata cantitatea de carbune extrasa de la unitatile miniere din cadrul societatii.

"Minerii din schimbul II au decis sa renunte la actiunea de protest si vor iesi din subteran. Acestia ne-au avertizat ca daca luni se va demonstra ca promisiunea nu este onorata vor relua protestul", a spus Dragoescu.

Conform sursei citate, carbunele de la SNIMVJ nu poate fi vanduta catre termoncentrale decat in conditiile reglementate prin decizia data de Comisia Europeana care a notificat planul de inchidere pentru cele trei unitati miniere din Valea Jiului - Paroseni, Petrila, Uricani - ce fac parte din SNIMVJ.

Peste o suta de mineri din schimbul II de la Mina Paroseni au refuzat, vineri seara, sa iasa din subteran la terminarea programului, nemultumiti ca termocentralele din judetul Hunedoara nu mai preiau huila si la unitatea miniera nu mai este loc pentru stocarea carbunelui, exploatarea fiind sistata.

Ortacii spuneau ca, de la inceputul lunii mai, termocentralele din judetul Hunedoara - Mintia si Paroseni - nu mai preiau cantitatea de carbune extrasa, iar la unitatea miniera nu mai este loc pentru stocarea acesteia.

Alti circa o suta de mineri din schimbul al treilea au intrat in subteran si au avertizat ca se vor solidariza cu colegii si nu vor mai iesi, la terminarea programului.

In subteran, au avut loc, vineri seara, negocieri intre conducerea SNIMVJ, directorul unitatii miniere, liderul de sindicat si minerii.

Directorul general al SNIMVJ, Petre Dragoescu, declara ca minerii care s-au blocat in subteran refuza sa iasa la suprafata pana cand "cineva le va oferi garantii ca productia lor de carbune va fi cumparata.

El preciza ca va anunta Ministerul Economiei despre discutiile din subteran cu minerii, apoi le va comunica protestatarilor rezultatul acestui demers.

Complexul Energetic Hunedoara a importat, la sfarsitul anului 2012, o cantitate mare de carbune care, in acest moment, este stocata la Termocentrala Mintia si care impiedica achizitionarea altor cantitati din cauza lipsei spatiilor de depozitare. Cantitatea de carbune arsa pentru producerea energiei este mult mai mica decat cea pe care minele din Valea Jiului o pot furniza zilnic, adica cele sapte mine din Valea Jiului produc zilnic circa 7.000 de tone de huila, in timp ce Termocentrala Mintia arde in jur de o mie de tone zilnic.

Huila din Valea Jiului ar trebui sa fie vanduta la cele doua termocentrale din Valea Jiului, respectiv Mintia si Paroseni.

SNIMVJ este subordonata Ministerului Economiei, condus de Varujan Vosganian, in timp ce Complexul Energetic Hunedoara si cel de-al doilea furnizor de huila din Valea Jiului, respectiv Societatea Nationala a Huilei apartin de Ministerul Energiei, condus de Constantin Nita.

SNIMVJ, care cuprinde trei unitati miniere - Paroseni, Petrila si Uricani - functioneaza in baza unui program de inchidere care trebuie finalizat in anul 2018 si care este reglementat printr-o decizie data de Comisia Europeana.

Societatea Nationala de Inchideri Mine Valea Jiului a avut un contract cu Complexul Energetic Hunedoara, de care apartin termocentralele, pentru luna aprilie, cu un pret de 64 de lei pe gigacalorie. Un nou contract, pentru luna mai, nu a mai fost incheiat intrucat conducerea SNIMVJ nu a fost de acord cu pretul de 45 de lei pe gigacalorie oferit.