Codrut Olaru, avizat cu unanimitate de voturi pentru functia de adjunct al procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, are calitati mangeriale, spirit de initiativa, se adapteaza rapid, este flexibil si tolerant, potrivit motivarii Sectiei pentru procurori a CSM, citate de Mediafax.

Codrut OlaruFoto: Agerpres

"Din continutul proiectului, precum si din prestatia domnului procuror la interviul sustinut in fata Sectiei, a rezultat profesionalismului acestuia, capacitatea de a-si analiza cu atentie performantele proprii in cadrul activitatii pe care o desfasoara, de a oglindi activitatea colegilor, precum si initiativa de a lua masuri proactive", arata Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) in motivarea avizului pozitiv dat lui Codrut Olaru.

Membrii Sectiei pentru procurori au aratat ca Olaru a dovedit reale calitati manageriale si are o viziune clara asupra relatiilor dintre Parchetul instantei supreme si celelalte institutii implicate in mod direct sau indirect in actul de justitie.

"Atat din continutul proiectului, cat si din raspunsurile pe care le-a dat in cadrul interviului rezulta ca domnul Codrut Olaru identifica in mod optim disfunctionalitatile survenite in activitatea Ministerului Public si masurile operative pentru inlaturarea acestora, precum si faptul ca are spirit de initiativa, simt al raspunderii, flexibilitate si toleranta, fiind capabil sa se adapteze rapid, sa fie prompt in luarea deciziilor si sa-si asume raspunderea cu privire la masurile dispuse", potrivit motivarii.

De asemenea, membrii Sectiei pentru procurori arata ca procurorul Codrut Olaru are disponibilitate de a lucra in echipa si de a colabora cu colegii.

"Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul Codrut Olaru intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, atat din punctul de vedere al viziunii strategice asupra managementului Ministerului Public, cat si din perspectiva structurii de personalitate, respectiv a abilitatii de a relationa cu personalul, de a empatiza si de a reusi motivarea si mobilizarea acestuia in vederea participarii la realizarea obiectivelor Ministerului Public", potrivit motivarii.

Codrut Olaru: Ministerul Public sa aiba initiativa legislativa si sa fie inclus in CSAT

Procurorul Codrut Olaru a fost ultimul intervievat al zilei de miercuri, dupa Tiberiu Nitu si Bogdan Licu. Acesta a declarat, in timpul prezentarii sale ca ar trebui luata in calcul acordarea de initiativa legislativa pentru Ministerul Public si includerea ministerului in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Cred ca se impune in mod categoric acordarea initiativei legislative Ministerului Public. Insist foarte mult pe acest lucru, deoarece din aceasta perspectiva Ministrul Public traieste un paradox. Suntem, probabil, cel mai mare consumator de legislatie penala, cand vorbim de punerea in practica a unor creatii legislative, dar paradoxul face sa nu putem sa ne promovam propriile legi prin intermediul autoritatii legislative, atunci cand experienta si practica procurorilor arata ca sunt legi care trebuie modificate, abrogate, sunt aspecte infractionale care nu sunt reflectate in legislatia actuala. Cred ca Ministerul Public are nevoie de initiativa legislativa proprie. Evident ca, in acest context, poate ca trebuie luat in calcul si includerea in CSAT a Ministerului Public. Suntem singurul minister public, care, desi avem responsabilitate pe ce inseamna politici strategice pe zona noastra, nu suntem inclusi in CSAT", a spus Codrut Olaru.

El a subliniat ca, pana acum, a fost folosit Ministerul Justitiei ca vehicul pentru promovarea initiativelor legislative, dar acest lucru ar trebui sa fie ceva provizoriu.

Pe de alta parte, Olaru considera ca parchetele militare trebuie sa existe ca structura specializata in cadrul DIICOT, iar la nivel teritorial sa existe ca institutii functionale in cadrul Ministerului Public, insa mentinerea in functie a procurorilor militari cu actuala componenta creeaza inechitati profesionale

Codrut Olaru a fost din 1995 pana in 1999 procuror la Parchetul Judecatoriei Bacau, institutie pe care apoi a condus-o timp de un an, pana in 2000. Ulterior, Codrut Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacau, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacau, institutie pe care a si condus-o din 2005 pana in 2007.

Olaru a condus DIICOT timp de doua mandate, din 2007 pana in 26 martie 2013, iar in prezent asigura interimar conducerea institutiei, fiind delegat in functie pe o perioada de sase luni.

Citeste aici: