Laura Codruta Kovesi a dat dovada de profesionalism in functia de procuror general al Romaniei si de o deosebita rezistenta la stres si are capacitatea de a relationa, empatiza si motiva procurorii de la DNA, arata Consiliul Superior al Magistraturii in motivarea avizului pozitiv dat pentru numirea acesteia ca procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit Agerpres.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres

"Din analiza planului de management prezentat, a lucrarilor depuse in sustinerea candidaturii, precum si din raspunsurile la intrebarile adresare de membrii Sectiei pentru procurori, se retine ca doamna Laura Codruta Kovesi da dovada de profesionalism, avand capacitatea de a-si analiza in mod obiectiv performantele proprii in cadrul activitatii pe care o desfasoara, de a identifica eventualele disfunctii si de a propune masuri concrete si viabile pe termen scurt, mediu si lung care sa contribuie la imbunatatirea activitatii specifice a Directiei Nationale Anticoruptie", se arata in motivarea data publicitatii vineri de CSM.

Consiliul sustine ca Laura Kovesi "are o viziune manageriala corecta privind organizarea si eficientizarea Directiei Nationale Anticoruptie, prezentand modalitati concrete si eficiente de punere in practica a obiectivelor propuse in raport de posibilitatile actuale si legislatia in vigoare".

Potrivit CSM, Kovesi a dovedit cunostinte solide privind activitatea concreta desfasurata de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, institutie cu care a avut o buna colaborare si in perioada anterioara, implicandu-se in modernizarea managementului Ministerului Public.

In opinia CSM, Laura Kovesi s-a remarcat in functia de procuror general "prin organizarea eficienta a activitatii, asumarea raspunderii pentru solutiile adoptate in dosare, rapiditate in luarea deciziilor, cat si printr-o deosebita rezistenta la stres".

De asemenea, CSM sustine ca Laura Kovesi "a dat dovada de reale calitati manageriale, impunandu-se prin tact si echilibru si mentinerea unui climat de munca neconflictual", dar si prin repartizarea obiectiva a sarcinilor de serviciu, si a dovedit "o remarcabila capacitate de analiza si sinteza, precum si o buna comunicare in relatiile de serviciu".

"In aceste conditii, Sectia pentru procurori constata ca activitatea desfasurata de doamna Laura Codruta Kovesi in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a caracterizat prin realizarea unor indicatori de performanta remarcabili in exercitarea atributiilor manageriale din perspectiva organizarii eficiente a activitatii in cadrul Ministerului Public si prin consecventa in reorganizarea acestei institutii. De altfel, rezultatele obtinute de doamna Laura Codruta Kovesi au fost apreciate in mod concret pe plan international. Din raspunsurile pe care le-a dat cu ocazia interviului, precum si din lucrarile depuse se poate desprinde concluzia ca Laura Codruta Kovesi dispune de cunostinte solide in domeniul dreptului penal, cunostinte pe care le-a aplicat in practica in mod corect, cunoaste institutiile europene si internationale, normele si mecanismele ce reglementeaza raporturile Ministerului Public cu acestea", se mai arata in motivarea Consiliului.

In concluzie, CSM apreciaza ca Laura Codruta Kovesi "indeplineste conditiile si exigentele necesare din perspectiva functiei de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, functie care implica atat atributii de manager al institutiei cat si o anumita structura a personalitatii, avand capacitatea de a relationa cu personalul din subordine, de a empatiza si a motiva colectivul de procurori pentru realizarea obiectivelor DNA".

Laura Codruta Kovesi a fost audiata joi dimineata de catre sectia de procurori a CSM. Printre subiectele abordate si prezentarea proiectului sau de management, Kovesi a propus ca practica in cazul confiscarii exstinse a averilor nejustificate sa fie mai intens folosita. Fostul procuror general a sustinut ca averile persoanelor cercetate pentru infractiuni ar trebui confiscate mai usor.

Kovesi insista pe confiscarea extinsa a averilor ilicite

Kovesi a sustinut ca o prioritate a DNA, in caz ca va fi numita sef al Directiei, va fi abordarea si mai puternica a infractiunilor de spalare de bani si aplicarea confiscarii extinse.

"In practica vedem ca un inculpat are o avere ce depaseste mult veniturile sale. Cred ca trebuie sa aplicam prevederile legate de confiscarea extinsa. Confiscarea extinsa poate reprezenta in unele cazuri o pedeapsa mai eficienta decat o sentinta clasica", a declarat Kovesi.

Kovesi a mai vorbit despre dezvoltarea si implementarea strategiilor locale anticoruptie. "Acestea au demonstrat un spor de eficienta atunci cand fenomenul de coruptie este abordat strategic de catre toate institutiile".

Pentru a-si sustine candidatura, Kovesi a insistat pe experienta sa atat in domeniul anticoruptiei, dar si in conducerea parchetului general.

Kovesi despre echipa de conducere a DNA: N-as putea spune ca cinci sefi vor fi din DNA si altul din alt parchet. A fost propus ca adjunct domnul Calin Nistor. Domnul ministru m-a sunat si nu am avut nici o obiectie

"Am lucrat in domeniul anticoruptiei inca din anul 2000. Aceasta activitate imi este foarte familiara. Mai mult, in calitate de Procuror general am condus DNA prin intermediul procurorului sef, dar aceasta conducere nu a exclus contactul cu procurorii anticoruptie prin care sa cunosc activitatea lor, cu plusuri si minusuri", a spus Kovesi.

Printre alte aspecte, Kovesi a abordat si problema echipei manageriale a DNA.

"N-as spune ca ma uit doar la cei din institutie pentru conducere. Sau alti colegi care au lucrat sase ani la DNA si acum sunt la alt parchet. N-as putea spune ca cinci sefi vor fi din DNA si altul din alt parchet. Conteaza experienta, cariera, capacitatea manageriala. A fost propus ca adjunct domnul Calin Nistor. Domnul ministru m-a sunat si nu am avut nici o obiectie. Insa, ramane problema celor care au doua mandate si care nu mai pot ocupa aceeasi functie", a spus Kovesi.

In cadrul sesiunii de intrebari-raspunsuri, Kovesi nu a fost pusa in dificultate de intrebarile puse de procurorii din CSM, desi la un moment dat a fost intrebata ce parere are despre petitia semnata de 90 de procurori care se opuneau procedurii actuale de selectie a sefilor de parchete. Kovesi a raspuns ca petitia nu o vizeaza personal.

Vezi mai jos in articol ce declaratii a facut Kovesi si cum a raspuns la intrebarile membrilor CSM.

Citeste aici: