Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arunca in derizoriu independenta si calitatea actului de justitie din Romania, sustine Institutul pentru Politici Publice (IPP) intr-un comunicat de presa facut public vineri. Potrivit IPP, prin avizul pozitiv dat joi in cazul candidatului la functia de Procuror General, CSM "discrediteaza grav, inca o data, credibilitatea si independenta justitiei din Romania si afecteaza, in mod ireparabil, increderea publicului in Consiliu".

IPP sustine ca votul de joi, majoritar in favoarea lui Tiberiu Nitu, candidat respins cu cateva luni inainte "in urma unor erori elementare comise in timpul audierilor si repetate in audierile de joi", "sfideaza practic opinia publica prin numirea - in cea mai inalta functie din Parchetul General - a unui procuror a carui activitate/prestatie (despre care publicul si-a format o parere cu prilejul imaginilor transmise de la precedenta audiere a candidatului), in opinia IPP, nu il califica sa ocupe respectiva pozitie".

IPP califica drept inacceptabila atitudinea CSM care "se comporta ca o masa de manevra dispusa oricand la compromis cu politicul", "apreciaza ca extrem de grav semnalul dat de la varful sistemului judiciar prin votul indulgent al CSM pentru functii cheie din justitie si anticipeaza disfunctii majore in functionarea in continuare a parchetelor sub o conducere careia ii lipsesc autoritatea morala si, din ceea ce opinia publica consata, si cea profesionala la nivelul importantei functiilor pentru care s-a sustinut concurs in aceste zile."

"Gestul CSM, mai ales in cazul Nitu, este cu atat mai condamnabil cu cat membrii Consiliului stiu ca exista in sistem oameni de calitate care ar fi putut sa ocupe cu succes aceasta functie, insa au ales sa se predea in fata numirilor politice", arata IPP.

  • Redam comunicatul integral al IPP

Prin avizul pozitiv dat ieri in cazul unora dintre candidatii la functiile cele mai inalte in sistemul judiciar romanesc - si ne referim aici in special la functia de Procuror General (pentru care majoritatea a exprimat aviz favorabil) - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discrediteaza grav, inca o data, credibilitatea si independenta justitiei din Romania si afecteaza, in mod ireparabil, increderea publicului in Consiliu.

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a luat act cu stupoare de votul dat ieri de membrii CSM, vot care sfideaza practic opinia publica prin numirea - in cea mai inalta functie din Parchetul General - a unui procuror a carui activitate/prestatie (despre care publicul si-a format o parere cu prilejul imaginilor transmise de la precedenta audiere a candidatului), in opinia IPP, nu il califica sa ocupe respectiva pozitie. Acelasi procuror, cu doar cateva luni in urma, primise aviz negativ in urma unor erori elementare comise in timpul audierilor, repetate de altfel cu ocazia audierii de ieri din Consiliu. Remarcam faptul ca, intre timp sistemul judiciar si decidentii Romaniei nu au depus niciun efort pentru a largi baza de selectie a viitorului Procuror General astfel ca acelasi Nitu (cu o credibilitate deja afectata in acest moment) a devenit, din nou, candidatul propus de Guvern (Ministerul Justitiei) pentru functia mentionata.

Este inacceptabila atitudinea CSM care, in loc sa fie garantul independentei, obiectivitatii si, in esenta, al calitatii actului de justitie in Romania (respingand orice tentativa a clasei politice de a promova in functii persoane care nu se bucura de credibilitate si nu s-au remarcat prin activitati deosebite pana in prezent), se comporta ca o masa de manevra dispusa oricand la compromis cu politicul.

IPP apreciaza ca extrem de grav semnalul dat de la varful sistemului judiciar prin votul indulgent al CSM pentru functii cheie din justitie si anticipeaza disfunctii majore in functionarea in continuare a parchetelor sub o conducere careia ii lipsesc autoritatea morala si, din ceea ce opinia publica consata, si cea profesionala la nivelul importantei functiilor pentru care s-a sustinut concurs in aceste zile. Gestul CSM, mai ales in cazul Nitu, este cu atat mai condamnabil cu cat membrii Consiliului stiu ca exista in sistem oameni de calitate care ar fi putut sa ocupe cu succes aceasta functie, insa au ales sa se predea in fata numirilor politice.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc a anuntat joi ca toti cei sase procurori propusi pentru sefia parchetelor au primit aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Ministrul a precizat ca a fost un vot "majoritar".

Dintre cei sase candidati intervievati miercuri si joi la CSM, Laura Codruta Kovesi, propusa la sefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, si Codrut Olaru, propus in functia de adjunct al procurorului general, au primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi din partea Sectiei pentru procurori a Consiliului, potrivit agentiei Mediafax.

Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general al Romanei, Alina Bica, propusa la sefia DIICOT, si Elena Hosu, propusa procuror-sef adjunct la DIICOT, au fost avizati favorabil cu majoritate de voturi.