Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, s-a intalnit joi cu presedintele Fundatiei Soros, George Soros, tema discutiilor fiind integrarea copiilor romi in sistemul de educatie romanesc, la toate nivelurile de scolarizare, anunta ministerul. Crearea unei clase de mijloc in comunitatea roma, care poate fi formata printr-o filiera existenta a sistemului de invatamant romanesc, este o necesitate, a declarat George Soros. Acesta a precizat ca integrarea pe piata muncii atat in Romania, cat si in celelalte state europene, este un factor esential.

Potrivit comunicatului remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei, ministrul Remus Pricopie a discutat in cadrul intalnirii despre eforturile pentru incluziunea copiilor romi in sistemul de invatamant romanesc, accentuand asupra necesitatii cresterii numarului acestora si a accesului egal la educatie. "Ministrul a subliniat importanta implicarii tuturor actorilor importanti - inspectorat, autoritati locale, cadre didactice, societate civila - pentru o cat mai buna insertie in scoala a copiilor de etnie roma", informeaza MEN.

Conform datelor prezentate, rata de abandon timpuriu a scolii este mai ridicata in randul populatiei rome, comparativ cu populatia majoritara.

George Soros a apreciat ideea dezvoltata de Ministerul Educatiei Nationale pentru sprijinirea, prin burse, a elevilor din familiile defavorizate, incluzand si elevii romi, pentru frecventarea invatamantului profesional. Guvernul Romaniei, prin Ministerul Educatiei Nationale, in parteneriat cu agentii economici si comunitatile locale, subventioneaza din toamna anului 2012 diverse specializari necesare la nivel regional, proiectul scolii profesionale fiind lansat la inceputul anului trecut.

Fundatia Soros functioneaza in Romania de peste 20 si a dezvoltat diferite programe pe educatie, destinate cu precadere categoriilor de populatie dezavantajate din punct de vedere economic si social. Printre proiectele Fundatiei, o parte dintre ele sprijinite de Ministerul Educatiei, se numara Roma Education Fund, Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala, Centrul Educatia 2000+, programele Fundatiei pentru o Societate Deschisa.