Tiberiu Nitu, Bogdan Licu si Laura Codruta Kovesi nu se incadreaza in criteriile stabilite de Consiliul Superior al Magistraturii printr-o hotarare adoptate la inceputul lunii aprilie, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul personal. Hotararea CSM numarul 105 din data de 2 aprilie prevede ca viitorii candidati la functiile de procurori sefi trebuie sa aiba "experienta si bune rezultate in activitatea unitatii/ structurii pentru a carei conducere candideaza". La acest punct, nu se incadreaza laura Laura Codruta Kovesi, care candideaza la alta unitate de parchet, explica jurnalista. Potrivit acesteia, nici Tiberiu Nitu si nici Bogdan Licu nu se incadreaza in criteriile CSM.

"Dacă CSM alege să-și încalce propriile hotărări puse în aplicare conform legii, fiind în același timp și garantul independenței și legalității actului de Justiție, atunci se poate la fel de bine desființa. Potrivit Constituției, art. 133, alin 7, "hotărârile CSM sunt definitive și irevocabile". Orice încălcare a hotărârii CSM e neconstituțională", mai scrie Sorina Matei pe blog.

Hotararea a fost adoptata pe 2 aprilie, adica la cateva zile dupa ce premierul Victor Ponta anunta ca va renunta la criteriile de selectie a candidatilor, urmand ca numele acestora sa fie stabilite impreuna cu presedintele Traian Basescu. Surse judiciare au explicat pentru HotNews.ro ca hotararea a fost adoptata tocmai pentru a impiedica o eventuala candidatura a unor procurori care n-au avut in trecut legatura cu institutia la a carei sefie doresc sa candideze, cum ar fi cazul Laurei Codruta Kovesi. Potrivit acestora, pentru a-si putea respecta propriile decizii, CSM va trebui fie sa dea aviz negativ unor candidati, fie sa-si modifice propria hotarare in sensul eliminarii unor criterii.

Laura Codruta Kovesi, propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Alina Bica, propusa ca sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, si Elena Giorgiana Hosu, propusa ca procuror sef adjunct al DIICOT, sustin joi interviurile in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Tot joi Sectia pentru procurori a CSM va da avizele pentru candidatii la sefia parchetelor ce au fost audiati miercuri si joi, si nu vineri, cum fusese stabilit initial.