Joi, 9 mai, este Ziua Europei, sarbatoare care marcheaza atat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cat si declaratia istorica a ministrului francez de externe, Robert Schuman, unul din fondatorii Uniunii Europene.

In cadrul unui discurs tinut la Paris, in 1950, Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politica in Europa, care sa inlature pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou razboi intre natiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o institutie europeana care sa centralizeze si sa gestioneze productia de carbune si otel. Un an mai tarziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Ziua Europei este unul dintre simbolurile menite sa promoveze unitatea in randul europenilor.

Pentru romani, 9 mai este aniversarea proclamarii independentei de stat a Romaniei la 9 mai 1877.

In acea zi memorabila, Mihail Kogalniceanu, declara in Parlamentul tarii: "Suntem independenti, suntem natiune de sine stat

atoare". Independenta astfel proclamata trebuia consfintita si aparata pe campul de lupta spre a putea fi impusa fortelor militare turcesti si recunoscuta apoi de puterile europene.

Bucuresti: Spectacole de muzica si poezie, ceremonii militare si depuneri de coroane de flori

Parada militara in tinuta de epoca, cu armament si tehnica de lupta, muzica de fanfara, vizite la Muzeul Militar National ''Regele Ferdinand I'', ceremonii militare si religioase, depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din al Doilea Razboi Mondial, spectacole muzical-artistice sunt cateva din manifestarile care vor avea loc, joi, scrie Agerpres.

  • Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, si seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila, vor participa joi, de la ora 09,30, la ceremonia de depuneri de coroane si jerbe de flori la Monumentul Eroilor din al Doilea Razboi Mondial (Universitatea Nationala de Aparare 'Carol I'). Incepand cu ora 12,00, la mormantul generalului Constantin Christescu, din Cimitirul Bellu, va avea loc o ceremonie militara si religioasa de depunere de coroane si jerbe de flori, pentru a marca 90 de ani de la trecerea in nefiinta a celui care este considerat creatorul scolii de stat major din Armata Romaniei.
  • De asemenea, la Muzeul Militar National si la Muzeul National al Aviatiei Romane va fi organizata ''Ziua Portilor Deschise''.
  •  400 de copii din Centrele de Plasament din sectorul 4 vor efectua o vizita la Muzeul Militar National ''Regele Ferdinand I'', pentru a se familiariza cu istoria Romaniei si imprejurarile care au dus la castigarea Independentei de Stat a Romaniei in anul 1877.
  • In Sector 2, va fi organizata o parada militara in tinuta de epoca, armament si tehnica de lupta, un autovehicul blindat din SUA insotit de militari echipati cu actuala uniforma romaneasca, muzica de fanfara, cantece si dansuri populare vor fi punctele de atractie pentru sarbatoarea zilei de 9 mai. Cei prezenti vor primi peste 100.000 de sarmale traditionale romanesti. La Primaria Sectorului 2, de la ora 9,00 se deshide o expozitie de armament si tehnica de lupta. Manifestarile dedicate aniversarii Zilei de 9 Mai se vor incheia cu un spectacol in Parcul Plumbuita care cuprinde un recital folcloric sustinut de Stefania Rares si un recital de poezie Eusebiu Stefanescu. La sfarsitul spectacolului artistic, in intervalul orar 21,50 - 22,00 va avea loc un foc de artificii.
  • Primaria sectorului 4, prin Centrul Cultural pentru UNESCO 'Nicolae Balcescu', va organiza joi un spectacol dedicat Zilei Europei, in Parcul Lumea Copiilor.
  • In Parcul Crangasi, de la ora 18,30, canta Proconsul si trupa Xtreme, care va oferi un mix de acrobatie, dans, gimnastica, teatru si balet aerian, sincronizat cu muzica antrenanta. Evenimentul se va incheia cu un foc de artificii, la ora 22,50.

a>