Sistemului de invatamant romanesc ii lipseste orientarea practica si este inca "un producator de diplome", a afirmat europarlamentarul Petru Luhan, miercuri, la o dezbatere pe tema "Banii - Mijloc sau scop", informeaza Agerpres.

"Ce lipseste in sistemul de invatamant din Romania este orientarea practica. Sistemul de invatamant in Romania inca este un producator de diplome. Intrebarea este atunci cand ai terminat facultatea cate lucruri practice sti sa faci? Si inclusiv absolventul traieste un soc atunci cand intra in campul muncii, il pune angajatorul sa faca ceva, a luat licenta cu 10 si isi da seama cat de putin stie", a declarat Luhan.

In opinia sa, trebuie data o orientare practica sistemului de invatamant romanesc.

"In Romania trebuie data in primul si in primul rand o orientare practica sistemului de invatamant, sa producem experti pentru clasa de mijloc. Noi ne plangem ca avem doar bogati si saraci, ca discrepanta intre acestia creste, unul dintre motive il reprezinta sistemul educational, pentru ca acesta nu produce forta de munca potrivita pentru clasa de mijloc - ingineri, IT-isti, mestesugari, etc - acestia nu mai sunt oameni de valoare in viziunea sistemului de invatamant din Romania in momentul de fata. Si de aceea ne intoarcem la elementul mentalitate care, din punctul meu de vedere, e gresit. Ca sa fii de valoare nu numai ca trebuie sa ai facultate sau studii superioare. Trebuie sa stii sa faci ceva si ceea ce faci sa faci bine si atunci vei avea succes", a spus europarlamentarul.