Comisia Europeana a prezentat miercuri 12 noi actiuni care sa le permita cetatenilor europeni sa isi exercite mai bine drepturile, sperand astfel sa limiteze cresterea resentimentelor la adresa UE, cu un an inaintea alegerilor europarlamentare, informeaza AFP.

Cele 12 propuneri ale CE pentru imbunatatirea vietii cetatenilor UEFoto: Comisia Europeana

"Cetatenii se lovesc inca de obstacole atunci cand isi exercita drepturile in viata de zi cu zi. In fiecare an, ne adreseaza mai mult de un milion de cereri de informatii privind chestiuni referitoare la drepturile lor", a afirmat vicepresedintele CE, comisarul european pentru Justitie Viviane Reding.

"De aceea luam astazi masuri pentru a consolida drepturile pe care ei le exercita in situatii cotidiene, precum cautarea unui loc de munca, cumparaturile online sau participarea la procesul decizional european", a explicat comisarul european.

Setul de masuri propus de CE se vrea a fi unul concret. printre masuri se numara "carta europeana de invaliditate care permite unui numar de 80 de milioane de persoane cu handicap sa profite, de asemenea, de avantajele precum accesul la transporturi, turism, cultura si petrecere a timpului liber atunci cand calatoresc in cadrul UE".

Viviane Reding propune, de asemenea, ameliorarea modalitatilor de reglementare a litigiilor transfrontaliere ce privesc sume modeste in cazul cumparaturilor efectuate online sau in alta tara a Uniunii, in scopul de a ajuta consumatorii sa isi recupereze rapid banii.

Comisarul european vrea, de asemenea, ca cetatenii UE sa isi pastreze dreptul de vot in alegerile nationale din tarile de origine.

"Practica observata in unele state membre, care consta in privarea cetatenilor lor de dreptul de vot dupa ce s-au instalat intr-o alta tara UE, corespunde de fapt cu sanctionarea acestor cetateni pentru ca si-au exercitat dreptul la libera circulatie", sustine Reding.

Prezentarea acestor 12 masuri a fost o ocazie pentru Reding sa reaminteasca precedentele actiuni, precum simplificarea formalitatilor pentru 3,5 milioane de soferi care, in fiecare an trebuie sa isi inmatriculeze vehiculele intr-o alta tara a UE, interdictia de a factura suplimentar platile prin cartea de credit si clarificarea drepturilor patrimoniale pentru 16 milioane de cupluri internationale instalate in Europa.

Reprezentanta in Romania a Comisiei Europene prezinta pe site-ul sau principalele propuneri prezentate de comisarul european pentru Justitie, incadrate in 6 categorii cheie:

1. Inlaturarea obstacolelor pentru lucratori, studenti si stagiari in UE

  • prin analizarea posibilitatilor de extindere peste termenul actual obligatoriu de trei luni a dreptului persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca de a beneficia de ajutorul de somaj acordat de tara lor de origine, pe perioada in care sunt in cautarea unui loc de munca in alt stat membru al UE, pentru a creste mobilitatea fortei de munca;
  • prin stabilirea unui cadru de calitate pentru stagii, care sa specifice drepturile si obligatiile partilor, garantand faptul ca stagiile nu sunt utilizate ca o forma de "ocupare a fortei de munca fara retributie".

2. Reducerea birocratiei in statele membre

  • prin facilitarea acceptarii documentelor de identitate si de rezidenta in cazul in care cetatenii doresc sa calatoreasca sau sa faca dovada identitatii in alta tara UE, inclusiv prin documente europene standard facultative pe care cetatenii le-ar putea utiliza in toate tarile UE;
  • prin facilitarea recunoasterii transfrontaliere in UE a certificatelor de inspectie tehnica pentru autovehicule.

3. Protejarea celor mai vulnerabile persoane din UE

  • prin elaborarea unui document UE cu privire la handicap care sa fie recunoscut reciproc in intreaga UE, garantand ca cele 80 de milioane de persoane cu handicap pot beneficia, la randul lor, de avantajele aferente documentelor nationale (de exemplu acces la transport, turism, cultura si activitati recreative) atunci cand isi exercita dreptul la libera circulati;
  • prin propunerea unui set de acte normative care sa consolideze in continuare drepturile procedurale ale cetatenilor, in special cele ale copiilor si ale cetatenilor vulnerabili, atunci cand sunt suspectati sau invinuiti de comiterea unei infractiuni.

4. Eliminarea obstacolelor care impiedica cumparaturile in UE

  • prin imbunatatirea normelor de solutionare a litigiilor transfrontaliere pentru sume mici atunci cand produsele sunt achizitionate online sau in alta tara a UE; procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa ii poate ajuta pe consumatori sa isi recupereze banii rapid
  • lucrand la un instrument online care sa asigure un grad mai ridicat de transparenta la achizitionarea produselor digitale si care sa permita cetatenilor sa compare diferitele oferte la nivel transfrontalier.

5. Promovarea disponibilitatii informatiilor bine definite si accesibile cu privire la UE

  • prin punerea la dispozitia administratiilor locale a unor instrumente de formare electronice si prin oferirea de informatii usor accesibile cetatenilor cu privire la autoritatea la care sa apeleze pentru rezolvarea problemelor lor.

6. Consolidarea participarii cetatenilor la procesul democratic

  • prin identificarea modalitatilor care sa le permita cetatenilor UE sa isi pastreze dreptul de a vota la alegerile nationale in tara lor de origine. Practica din unele state membre de a-i priva pe cetatenii lor de dreptul la vot de indata ce se muta in alta tara din UE este practic echivalenta cu sanctionarea cetatenilor pentru faptul ca si-au exercitat dreptul la libera circulatie.