Catalina Ungureanu, eleva in clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Spiru Haret" din Moinesti (judetul Bacau), a obtinut premiul al II-lea la Concursul international de limba si literatura latina. Concursul s-a desfasurat in Italia si a constat intr-o proba de 6 ore, fara pauza, in care elevii au avut printre altele de tradus un text din opera poetului latin Horatiu. Rezultatul Catalinei Ungureanu, pregatita de profesor Cristina Popescu, a plasat Romania pe locul al II-lea in clasamentul pe natiuni.

Concursul de limba latinaFoto: edu.ro

Concursul international de limba si literatura latina Certamen Horatianum, aflat la a XXVII-a editie, s-a desfasurat in perioada 3 - 5 mai in localitatea italiana Venosa. Pe langa traducere, elevii au avut de rezolvat o serie de cerinte de interpretare istorico-literara a pasajului tradus intr-una dintre limbile acceptate de comisia de evaluare (franceza, engleza sau italiana).

Un element care "individualizeaza aceasta reusita il reprezinta numarul distinctiilor, extrem de redus comparativ cu numarul total al competitorilor (aproximativ 5% dintre elevi obtin un premiu)", informeaza Ministerul Educatiei.

Din delegatia Romaniei au mai facut parte Anca Rujan, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National "Gheorghe Vranceanu" din Bacau (profesor coordonator Florentina Neculau) si Gheorghita Cucu, profesor la Colegiul National "I. C. Bratianu" din Pitesti.

La editia din acest an au participat elevi de liceu din Italia si din alte 5 tari europene, provenind de regula din licee clasice, unde limba latina se studiaza intensiv. Certamen Horatianum, competitie internationala dedicata cunoasterii operei poetului latin Horatiu, nascut la Venosa, este una dintre cele mai prestigioase competitii umaniste din invatamantul preuniversitar european, la care participa anual concurenti din peste 130 de licee din tari cu traditie in invatamantul clasic.

Ministerul Educatiei precizeaza ca "in cadrul festivitatii de premiere, delegatia Romaniei a fost felicitata in mod special de catre presedintele juriului, prof. univ. dr. Paolo Fedeli de la Accademia dei Lincei si profesor la Departamentul de Studii Clasice de la Universitatea din Bari, pentru rezultatele de exceptie inregistrate an de an la concursurile internationale de limba si literatura latina, in conditiile in care studiul acestei discipline la liceu presupune o singura ora pe saptamana si numai la nivel de curriculum diferentiat".

Citeste si: