Victor Ponta a afirmat miercuri, in contextul discutiei despre dreptul de proprietate care a urmat conferintei Formului Constitutional, ca Romania ar trebuie sa se adapteze la celelalte tari europene, unde masinile furate sunt valorificate.

Intrebat de jurnalisti despre masura de confiscare a masinilor, lansata in discutie de premier marti, acesta a raspuns:

"Eu am dat niste exemple referitoare la prevederea constitutionala care garanteza dreptul de propritate. Dar la nivel european exista niste evolutii de care trebuie sa tinem cont.

In primul rand este cea legata de averile obtinute in urma unor infractiuni. Avem o problema legata de lucrarile de infrastructura, unde tre sa avem o procedura mai simpla cand e vorba de mari lucrari de infrastructura.

Avem o situatie practica, de exemplu acum masinile furate sau introduse prin contrabanda stiti ca nu le poate valorifica Ministerul de Interne, stau intr-un garaj la Minister patru ani, 5 ani cat dureaza procesul si practic nu mai au nicio valorae in momentul in care se termina procesul. Toate tarile europene le valorifica si daca cumva dupa 5-6 ani este achitat inculpatul, statul il despagubeste. Noi la interne suntem un fel de garaj de masini furate, nu ave voie sa le valorificam pentru ca e dreptul de proprietate, in sensul asta vorbeam de o adaptare la realitatile europene."

In cadrul conferintei Forumului Constitutional, Ponta a declarat ca este dispus sa fie luat de guler si "dat afara din biroul de premier" pentru ideea de a adauga o prevedere constitutionala referitoare la confiscarea masinilor provenite din infractiuni.

"Am vazut ieri cata agitatie a provocat o simpla afirmatie a mea ca am putea introduce, dupa o modificare constitutionala, ca sanctiuni confiscarea unor bunuri folosite la savarsirea unor contraventii sau infractiuni.

Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati as vrea sa confisc masina cuiva care merge cu 250 km/h printr-un sat din Romania. Eu cred ca ar fi bine, si sunt dispus sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru atat timp cat cred ca e un lucru bun."

UPDATE "Ma indoiesc ca putem introduce cota diferentiata, e periculos daca merge cu 250 km/h si daca e somer si daca e milionar. Problema e ca milionarul o plateste repede si merge din nou, iar somerul nu plateste deloc. Avem sute de amenzi neachitate," a mai spus Ponta, intrebat daca s-ar putea introduce amenzile in functie de venit.

Premierul Victor Ponta s-a declarat ingrijorat, la sedinta USL de marti, de numarul ridicat de accidente rutiere si de victime inregistrat in perioada Pastelui, el aratand ca trebuie inasprita legislatia rutiera, pe de o parte, si intarita autoritatea politistilor care aplica legea, pe de alta parte.

Ponta a mai declarat ca nu i s-ar parea excesiv ca in anumite situatii sa fie confiscate masinile si motocicletele, ca sanctiune pentru abateri rutiere grave. Ponta a spus ca acest lucru ar fi posibil daca actuala Constitutie ar fi modificata, urmand sa contina o prevedere in acest sens: "In Romania nu se poate decat daca va fi de acord presedintele Comisiei Constitutionale sa modificam la Constitutie acest lucru. Sunt tari care confisca masina cu care s-a incalcat grav legea rutiera. Noi nu avem voie conform Constitutiei actuale, dar mie nu mi s-ar parea excesiv in anumite situatii si va spun ca fost motociclist ca ar trebui sa confiscam si motociclete, nu doar masini".