Marea dezbatere despre micul romanesc: cu bicarbonat sau fara. Ce spun oficialii europeni, guvernul si producatorii romani

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2013, 18:38 Actualitate | Esenţial


Regulamentul european care interzice folosirea bicarbonatului de sodiu in micii romanesti va intra in vigoare pe 1 iunie. Marii producatori de carne sustin ca in mici bicarbonatul este principalul ingredient si ca fara acesta "micul seamana cu un fel de chiftea". Pe de alta parte, reprezentantii unei companii care vinde produse traditionale din carne au declarat pentru HotNews.ro ca nu folosesc bicarbonat in micii pe care ii produc. Intre timp, Guvernul a depus la Comisia Europeana o cerere de derogare pentru "mititei". Vezi in articol care sunt diferentele dintre micul cu bicarbonat si cel fara si ce spun medicii despre efectele bicarbonatului asupra sanatatii.  


Sursa foto: Agerpres

Reglementarea europeana care a dat nastere dezbaterii referitoare la "mititei" este Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 care prevede ca "numai aditivii alimentari inclusi in lista Uniunii care figureaza in anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pot fi introdusi pe piata si utilizati in produsele alimentare in conformitate cu conditiile de utilizare specificate in regulament". Regulamentul se aplica de la 1 iunie 2013. "Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre", mai prevede normativul european.

Guvernul a precizat printr-un comunicat de presa ca "discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial". 

Micul fara bicarbonat, in viziunea producatorilor industriali: un fel de chiftea

"In mici, el [bicarbonatul - n.red.] este principalul ingredient. Prima reteta scrisa de mici e de undeva de la 1902. Se specifica bicarbonatul, nu cantitati foarte mari, in jur de 2-3 grame la kilogram si este folosit pentru a fragezi compozitia si a pastra culoarea in interior", a declarat pentru Digi 24 presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit acestuia, "daca nu se lucreaza cu bicarbonat, micul seamana mai degraba cu un fel de chiftea, oricat l-ai matura, oricate zile l-ai pastra, orice i-ai face. (...) Dupa ce am vazut care este riscul, am facut 3-4 retete de mici, inclusiv reteta foarte veche: diferenta de gust exista, produsul final nu mai este afanat, seamana mai mult cu kebabul turcesc sau cu chiftelele romanesti".

Parerea unui mic producator: Noi nu punem bicarbonat, dar gustul este diferit si daca nu se serveste in primele 5 minute dupa ce este luat de pe gratar isi schimba forma

Reprezentantii firmei "La Baciu" au declarat pentru HotNews.ro ca produc mici fara bicarbonat pentru ca toate retetele pe care le folosesc sunt cu ingrediente naturale. "Doar aspectul micului facut de noi este la fel cu cel al mititeilor din supermarketuri, dar gustul este diferit", a explicat acestia, precizand ca "daca micul pe care il facem noi nu se serveste in primele 5 minute dupa ce este luat de pe gratar, atunci isi schimba forma si aspectul. Bicarbonatul il tine umflat".

Potrivit companiei, productia este foarte mica si nu ar putea fi realizata la nivel industrial. "Orice produs natural nu poate fi facut la nivel industrial, pentru ca necesita un timp mare de maturare, de afumare, etc. Facut astfel la nivel industrial, ar dura foarte foarte mult".

Ce spune medicul - este sau nu sanatos sa mananci mici cu bicarbonat

Contactata de HotNews.ro, Carmen Posoiu, medic specialist gastroenterolog, a declarat ca bicarbonatul de sodiu nu este nociv in cantitatile in care este folosit in aceste retete. "El este utilizat si ca medicament in tulburarile de aciditate gastrica, nu este considerat nociv pentru sanatate", a precizat aceasta.

"Trebuie tras insa un semnal de alarma sa avem grija de unde cumparam micii sau carnea de mici, pentru ca exista risc de enterocolita, fiind un produs perisabil. Bicarbonatul mascheaza gustul carnii stricate", sustine medicul Carmen Posoiu.

De unde a inceput dezbaterea

Asociatia Romana a Carnii (ARC) a anuntat ca a inaintat Comisiei Europene o cerere pentru ca mititeii romanesti sa fie introdusi pe lista produselor "traditionale" pentru ca producatorii sa poata folosi in continuare bicarbonatul de sodiu in reteta acestora. Potrivit ZF.ro, vanzarile de mici se ridica la 50 milioane de euro anual, anul trecut a fost de aproximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern.

Intr-un interviu acordat Digi TV pe 2 mai, presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca bicarbonatul de sodiu "se poate folosi si atunci cand vrei sa maschezi un gust sau un miros al carnii, de aceea comunitatea europeana nu l-a agreat". "In mici, insa, el este principalul ingredient. (...) Vina noastra este ca nu ne-am trezit foarte devreme sa cerem introducerea bicarbonatului intr-un produs traditional. De fapt au fost cateva discutii sterile, s-a lalait pe romaneste, si ne-am trezit ca acum se interzice. Dar nu e o situatie chiar tragica, va fi ceruta o derogare. Sunt sigur ca va fi obtinuta. Iar deocamdanata DG Sanco (Directorate-General for Health and Consumers) nu va efectua controale, cel putin in anul 2013, deoarece directiva este foarte greu de indeplinit intr-un singur an", a sustinut acesta.

Potrivit lui Minea, "nimeni nu a gandit ca in cadrul carnii proaspete intra si un preparat traditional romanesc numit mici. Iar noi - si aici nu ma refer la guvern, ci in primul rand noi procesatorii am gresit - nu ne-am miscat suficient de repede sa trecem bicarbonatul". "S-ar putea sa pierdem o piata de comert intracomunitar, deci o piata de export, pentru ca micul incepuse sa mearga si in export", a declarat presedintele Romalimenta.

In aceeasi zi, Guvernul a anuntat printr-un comunicat de presa ca "reprezentantii Guvernului Romaniei vor face demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli invocate in ultimele zile. Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale".

Executivul precizeaza ca "reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei. Mentionam ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial".

Intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului a declarat ca folosirea bicarbonatului de sodiu in mici "pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate". "Acest subiect a fost intr-adevar discutat pe 2 mai la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali privind aditivii alimentari. Este adevarat ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este (si nu a fost niciodata) autorizat pentru utilizare in preparate din carne, inclusiv la 'mititei'", se arata in raspunsul lui Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului.

Acesta a explicat ca "daca industria carnii foloseste aditivi care sunt esentiali pentru ei, va trebui depusa o cerere de autorizare. Aceste utilizari de aditivi vor fi analizate de la caz la caz, iar daca ele sunt in conformitate cu conditiile stabilite de legislatia privind aditivii alimentari, Comisia va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in 'Mititei', utilizarea in acest produs traditional pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate".


Citeste mai multe despre   
















19255 vizualizari

  • +9 (27 voturi)    
    Sincer... (Marţi, 7 mai 2013, 18:57)

    Zummm [utilizator]

    Ma doare in COT de micul romanesc. Am rezolvat TOATE problemele societatii romanesti si acum stam picior peste picior si nu putem sa mancam mici in voie
    • +10 (18 voturi)    
      ha ha ha.. (Marţi, 7 mai 2013, 21:46)

      Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

      directiva U.E. nu este impotriva micului romanesc, ca doar nu are ceva special cu noi, romanii CI PUR SI SIMPLU nu vor sa fie folosita substanta in cauza pentru ca ASCUNDE PUTREFACTIA CARNII DIN PRODUS !

      Este o masura FOARTE BUNA si daca nu ar exista bicarbonat in mici, atunci micii romanesti (si europeni apoi - sic) ar fi MAI SANATOSI !

      Dar ce poti sa explici unui popor de idioti ???

      Au venit latrina 3 si alte televiziuni "de stiri" care in dorinta de rating prezinta problema asa ca la razboi, dar au interes 0% (ZERO LA SUTA) sa informeze romanii despre directiva si ce vrea ea in esenta, si in realitate.
      • +9 (13 voturi)    
        rolul bicarbonatului pe intelesul tuturor - sper - (Miercuri, 8 mai 2013, 8:08)

        catalinus66 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

        Iti propun un experiment simplu.
        Ia carne ( nu multa 40g este suficienta), las-o 4-5 zile afara sa inceapa sa miroasa, ceea ce corespunde unei carni in putrefactie, dupa care pune bicarbonat (sau praf de copt daca nu ai la indemana bicarbonat alimentar- chiar 100%). O sa observi cu surprindere ca toti compusii de miros sunt inca prezenti si ca nu s-a acoperit nimic!. Iar daca cu 100% nu poti acoperii denaturarea carnii iti poti inchipui ca nu poti face asta cu 0,2-0,4% bicarbonat (2-4g/kg pasta), asa cum se foloseste in mici.
        De ce nu se acopera? - pentru ca bicarbonatul nu are miros- este o sare, nu reactioneaza cu carnea. daca sarezi o carne stricata, tot carne stricata ramane.
        Singurul rol al bicarbonatului este sa afaneze pasta doar dupa descompunerea termica. Pe gratar, se descompune in sare, apa si dioxid de carbon. Acesta din urma face produsul sa isi mareasca volumul. Dupa care proteina din carne coaguleaza, gazul se elimina in atmosfera, iar micul isi pastreaza forma umflata datorita proteinei. Asta se intampla daca gratarul a avut temperatura corecta si bicarbonatul s-a descompus inainte de coagularea proteinei.
        Si totul este un proces natural.
        Daca dupa 5 minute produsul scade in volum, atunci se pune intrebarea daca tratamentul termic al produsului a fost facut corect:)
          #showComment()
    • +6 (8 voturi)    
      Salvati micii romanesti!! (Miercuri, 8 mai 2013, 10:39)

      A14 [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

      Salvati micii romanesti, si asa avem putine mancarururi specifice cu adevarat tarii norastre.

      Mai bine as introduce reglementari mai seriose pentru prepararea micilor. Reteta sa fie rerglementata prin lege, si producatorii sa fie OBLIGATI prin lege sa utilizeze doar ingrediente proaspete, daca nu pot dovedi acest lucru la un control, sa fie sanctionati foarte dur. Chair daca in acest fel putini ar produce mici si la un pret mult mai mare, ne protejam astfel valorile culinare, traditiile- si asat e un lucru foarte important chiar daca nu ne plac noua micii acum. Fara trecut nu exista viitor. Ideea e sa nu dispara de pe piata. Pentru cei care nu-si vor putea permite sa cumpere astfel micii "scumpi" , totdeauna va exista varianta de a produce singur acasa, orice persoana poate adauga o lingurita de bicarbonat la 1 kg de carne macinata...
      Nu incercati sa convingeti UE, ca noua ne trebuie micii chiar daca risca sa fie srtricati. Nu cedati directivei UE fara sa incercati sa induceti o atitudine corecta in piata/productie.
      Nu vedeti ca este momentul cel mai bun pentru a proteja o reteta autohtona, pentru a ridica la un nivel mai superior, si pentru a arata lumii ca nu dorim sa impunem calitatea slaba ci in mod constructiv cautam sa ne imbunatatim?
      • +6 (8 voturi)    
        Daca te gandesti... (Miercuri, 8 mai 2013, 10:45)

        A14 [utilizator] i-a raspuns lui A14

        Daca te gandesti ca Franta reuseste sa vanda in mod legal branza cu mucegai, pare absurd ca Romania poate sa fie fortat sa nu mai vanda un fel de semipreparat.
      • 0 (0 voturi)    
        tocmai asta este ideea: nimic romanesc (Joi, 9 mai 2013, 9:43)

        Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui A14

        Sustinatorii desfiintarii a orice este romanesc si a dizolvarii in UE, un UE steril, artificial, facut in laboratoare....sunt din cei care-si cauta stapan, nu o identitate proprie.
        Dizolvarea Romaniei, stergerea , daca se poate si a limbii romane...alinierea servila la usa din dos a constructiei Europa federala....ne sunt prezentate ca progres, emancipare...
        De ce nu-mi suna bine?
  • +10 (22 voturi)    
    Bravo!! (Marţi, 7 mai 2013, 19:02)

    gososan [utilizator]

    Cea mai nesanatoasa mancare!!! "traditie la romani " : sa ne imbuibam cu mancare si bautura, amandoua ieftine si in ambalaje de plastic.
    • +11 (11 voturi)    
      E nesanatos (Marţi, 7 mai 2013, 21:01)

      Kute [utilizator] i-a raspuns lui gososan

      când e produs de cine e produs! Cine ne opreşte să-i preparăm la noi acasă din ingrediente sigure? Acasă nu-ţi torni bicarbonat în carnea tocată să nu mai mioasă a vechi ori stricat!
      • +5 (5 voturi)    
        eu am facut acasa (Miercuri, 8 mai 2013, 10:44)

        levierul [utilizator] i-a raspuns lui Kute

        am o reteta proprie si este foarte buna. Fac mititei din amestec de carne, cu carne de oaie sau numai de porc. Diferenta fata de ce gasesti in comert consta in faptul ca sunt mai crocanti, au un gust pronuntat de carne. Stiu procesatori industriali, dar si de cartier care baga Ion Mos cat cuprinde. Acum mai putin de un an vindeau amestecul pentru mici si cu 9.9lei/kg. Cum credeti voi ca este posibil asta, fara adaosuri masive de soia si condimente sintetice? Ca de obicei, Europa incearca sa aiba grija de noi, iar noi cautam sa ii tratam ca pe unii care vor doar o piata de consum pentru produsele lor. Piata noastra nu prea exista, iar a lor este enorma. Consumatorul roman de rand vrea produse ieftine, dar pentru asta nu stie cat de mult risca.
    • 0 (2 voturi)    
      bun, am inteles... (Miercuri, 8 mai 2013, 12:35)

      boogeyman [utilizator] i-a raspuns lui gososan

      du-te la McDonald's...
  • +12 (20 voturi)    
    Atentat la sanatate (Marţi, 7 mai 2013, 19:37)

    Andra99 [utilizator]

    Pasta de mici pe care o gasim astazi prin hipermarketuri reprezinta un adevarat atentat la sanatatea publica. Uneori grasimea reprezinta cam 80% din compozitie si este mascata cu boia din belsug. Acesti mici au culoarea portocalie, nenaturala, pe care si-o pastreaza si dupa prajire. Se remarca mai ales la grasimea care se scurge din belsug. Asemenea mici ar trebui lasati pe raft, si atunci nici hipermarketurile nu si-ar mai permite sa atenteze la sanatatea noastra.
    • +4 (10 voturi)    
      sa nu exageram (Marţi, 7 mai 2013, 20:22)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Andra99

      80% grasime? Nu ai mai gasi nimic din mic atunci deoarece s-ar topi aproape complet.
      Micul turcesc se face cu carne cat se poate de grasa de batal (berbec castrat).
      Micul este un aliment gras si cu aroma data de usturoi si de cimbru.

      Portocaliu? Pai unii mai pun si boia.
    • +8 (8 voturi)    
      80%? O_o (Marţi, 7 mai 2013, 21:12)

      Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Andra99

      Ultima data cand am cumparat, am facut greseala sa iau din kaufland, iar acele bucatele albe care trebuiau sa fie grasime, erau mai degraba ligamente.

      Eu iti recomand sa iti faci pasta in casa, sunt o sumedenie de retete ;)
      • +4 (4 voturi)    
        80% (Marţi, 7 mai 2013, 23:37)

        Andra99 [utilizator] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

        Ultima data am facut greseala sa iau din Auchan. Asa mici rai n-am mancat niciodata. Cand i-am scos din caserola, la lumina zilei mi s-au parut foarte albi. Am desfacut unul si erau aproape numai grasime si ligamente, cu urme de carne. La aprecierea mea, nu era mai mult de 20% carne :(. Grasimea era mascata cu boia. La prajirea pe gratarul electric, grasimea curgea in valuri. A trebuit la un moment dat sa opresc gratarul sa scurg grasimea. Micii s-au "micit" considerabil dupa prajire.
          #showComment()
      • +2 (2 voturi)    
        tot ce e alb (Miercuri, 8 mai 2013, 10:49)

        levierul [utilizator] i-a raspuns lui Straistaru Eugen

        tot ce e alb in mezelurile procesate, exceptie cele crud uscate, totul este un amestec de faina de soia si condimente.
  • +16 (16 voturi)    
    Despre proiectul de tara cand discutam? (Marţi, 7 mai 2013, 20:20)

    Supravietiutorul [utilizator]

    Discutam despre mici, dar despre proiectul de tara cand discutam?
  • +1 (11 voturi)    
    Micime (Marţi, 7 mai 2013, 20:43)

    ipolitic [utilizator]

    Mititeii? Un subiect mult prea serios ca sa-l luam in
    derâdere.
    Știți ce se mai baga in mici si nimeni nu vorbește
    despre-?
    (Pana nu ne prinde CE)
    Scobitoare!!
    Aștept o reglementare privind sortimentul de lemn
    si unghiul de ascuțire, în interesul cetățeanului.
  • +5 (7 voturi)    
    Dar faceti pasta de mici in casa! (Marţi, 7 mai 2013, 21:10)

    Straistaru Eugen [utilizator]

    Iese mult mai buna, si ai satisfactia sa te mandresti cu reteta ta ;)
    dati google, gasiti o multime de retete
  • +12 (12 voturi)    
    propun convocarea CSAT (Marţi, 7 mai 2013, 22:29)

    kkciosuldelahamangia [utilizator]

    ca problema nationala a mititeilor, sa fie transata definitiv.
    • +5 (5 voturi)    
      Corect ! (Miercuri, 8 mai 2013, 8:29)

      blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

      E grav , o asa chestiune strategica trebuie rezolvata .Si sarmaua romaneasca asteapta la colt ,cica nu e bine sa fie invelita in foi de varza,nici de vita-de-vie , ca substantele din ele altereaza carnea....se cauta solutii alternative, ecologice .
  • +3 (3 voturi)    
    GUNOAIE (Miercuri, 8 mai 2013, 9:39)

    SCORTOSUL [utilizator]

    Nu stiu ce spun producatorii dar stiu eu ce spun : micii sunt in ziua de azi niste gunoaie facute doar din resturi de carne, plini de grasimi de cea mai proasta calitate cu un gust de RAHAT . Am cumparat de Pasti de la 5-6 producatori cu speranta de a manca un MIC. Desarte sperante , doar niste carnati pe care doar cainele i-a mancat cu placere. Se spune ca omul sfinteste locul si lucrul; romanul spurca tot pe ce pune mana !!!
  • +5 (5 voturi)    
    praf in ochi (Miercuri, 8 mai 2013, 10:05)

    ivasile [utilizator]

    Inca un os de ros...
    In fine. Despre monoglutamatul de sodiu nimic... bine ca ne luam de bicarbonat


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version