Regulamentul european care interzice folosirea bicarbonatului de sodiu in micii romanesti va intra in vigoare pe 1 iunie. Marii producatori de carne sustin ca in mici bicarbonatul este principalul ingredient si ca fara acesta "micul seamana cu un fel de chiftea". Pe de alta parte, reprezentantii unei companii care vinde produse traditionale din carne au declarat pentru HotNews.ro ca nu folosesc bicarbonat in micii pe care ii produc. Intre timp, Guvernul a depus la Comisia Europeana o cerere de derogare pentru "mititei". Vezi in articol care sunt diferentele dintre micul cu bicarbonat si cel fara si ce spun medicii despre efectele bicarbonatului asupra sanatatii.

Sursa foto: Agerpres

Reglementarea europeana care a dat nastere dezbaterii referitoare la "mititei" este Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 care prevede ca "numai aditivii alimentari inclusi in lista Uniunii care figureaza in anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pot fi introdusi pe piata si utilizati in produsele alimentare in conformitate cu conditiile de utilizare specificate in regulament". Regulamentul se aplica de la 1 iunie 2013. "Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre", mai prevede normativul european.

Guvernul a precizat printr-un comunicat de presa ca "discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial".

Micul fara bicarbonat, in viziunea producatorilor industriali: un fel de chiftea

"In mici, el [bicarbonatul - n.red.] este principalul ingredient. Prima reteta scrisa de mici e de undeva de la 1902. Se specifica bicarbonatul, nu cantitati foarte mari, in jur de 2-3 grame la kilogram si este folosit pentru a fragezi compozitia si a pastra culoarea in interior", a declarat pentru Digi 24 presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit acestuia, "daca nu se lucreaza cu bicarbonat, micul seamana mai degraba cu un fel de chiftea, oricat l-ai matura, oricate zile l-ai pastra, orice i-ai face. (...) Dupa ce am vazut care este riscul, am facut 3-4 retete de mici, inclusiv reteta foarte veche: diferenta de gust exista, produsul final nu mai este afanat, seamana mai mult cu kebabul turcesc sau cu chiftelele romanesti".

Parerea unui mic producator: Noi nu punem bicarbonat, dar gustul este diferit si daca nu se serveste in primele 5 minute dupa ce este luat de pe gratar isi schimba forma

Reprezentantii firmei "La Baciu" au declarat pentru HotNews.ro ca produc mici fara bicarbonat pentru ca toate retetele pe care le folosesc sunt cu ingrediente naturale. "Doar aspectul micului facut de noi este la fel cu cel al mititeilor din supermarketuri, dar gustul este diferit", a explicat acestia, precizand ca "daca micul pe care il facem noi nu se serveste in primele 5 minute dupa ce este luat de pe gratar, atunci isi schimba forma si aspectul. Bicarbonatul il tine umflat".

Potrivit companiei, productia este foarte mica si nu ar putea fi realizata la nivel industrial. "Orice produs natural nu poate fi facut la nivel industrial, pentru ca necesita un timp mare de maturare, de afumare, etc. Facut astfel la nivel industrial, ar dura foarte foarte mult".

Ce spune medicul - este sau nu sanatos sa mananci mici cu bicarbonat

Contactata de HotNews.ro, Carmen Posoiu, medic specialist gastroenterolog, a declarat ca bicarbonatul de sodiu nu este nociv in cantitatile in care este folosit in aceste retete. "El este utilizat si ca medicament in tulburarile de aciditate gastrica, nu este considerat nociv pentru sanatate", a precizat aceasta.

"Trebuie tras insa un semnal de alarma sa avem grija de unde cumparam micii sau carnea de mici, pentru ca exista risc de enterocolita, fiind un produs perisabil. Bicarbonatul mascheaza gustul carnii stricate", sustine medicul Carmen Posoiu.

De unde a inceput dezbaterea

Asociatia Romana a Carnii (ARC) a anuntat ca a inaintat Comisiei Europene o cerere pentru ca mititeii romanesti sa fie introdusi pe lista produselor "traditionale" pentru ca producatorii sa poata folosi in continuare bicarbonatul de sodiu in reteta acestora. Potrivit ZF.ro, vanzarile de mici se ridica la 50 milioane de euro anual, anul trecut a fost de aproximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern.

Intr-un interviu acordat Digi TV pe 2 mai, presedintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea, a declarat ca bicarbonatul de sodiu "se poate folosi si atunci cand vrei sa maschezi un gust sau un miros al carnii, de aceea comunitatea europeana nu l-a agreat". "In mici, insa, el este principalul ingredient. (...) Vina noastra este ca nu ne-am trezit foarte devreme sa cerem introducerea bicarbonatului intr-un produs traditional. De fapt au fost cateva discutii sterile, s-a lalait pe romaneste, si ne-am trezit ca acum se interzice. Dar nu e o situatie chiar tragica, va fi ceruta o derogare. Sunt sigur ca va fi obtinuta. Iar deocamdanata DG Sanco (Directorate-General for Health and Consumers) nu va efectua controale, cel putin in anul 2013, deoarece directiva este foarte greu de indeplinit intr-un singur an", a sustinut acesta.

Potrivit lui Minea, "nimeni nu a gandit ca in cadrul carnii proaspete intra si un preparat traditional romanesc numit mici. Iar noi - si aici nu ma refer la guvern, ci in primul rand noi procesatorii am gresit - nu ne-am miscat suficient de repede sa trecem bicarbonatul". "S-ar putea sa pierdem o piata de comert intracomunitar, deci o piata de export, pentru ca micul incepuse sa mearga si in export", a declarat presedintele Romalimenta.

In aceeasi zi, Guvernul a anuntat printr-un comunicat de presa ca "reprezentantii Guvernului Romaniei vor face demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli invocate in ultimele zile. Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale".

Executivul precizeaza ca "reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei. Mentionam ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial".

Intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului a declarat ca folosirea bicarbonatului de sodiu in mici "pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate". "Acest subiect a fost intr-adevar discutat pe 2 mai la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali privind aditivii alimentari. Este adevarat ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este (si nu a fost niciodata) autorizat pentru utilizare in preparate din carne, inclusiv la 'mititei'", se arata in raspunsul lui Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului.

Acesta a explicat ca "daca industria carnii foloseste aditivi care sunt esentiali pentru ei, va trebui depusa o cerere de autorizare. Aceste utilizari de aditivi vor fi analizate de la caz la caz, iar daca ele sunt in conformitate cu conditiile stabilite de legislatia privind aditivii alimentari, Comisia va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in 'Mititei', utilizarea in acest produs traditional pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate".