Comisarul european pentru sanatate: Folosirea bicarbonatului de sodiu in Mici pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2013, 17:19 Actualitate | Esenţial


Folosirea bicarbonatului de sodiu in mici "pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate", se arata intr-un raspuns transmis HotNews.ro de catre purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului. Acesta a precizat ca subiectul a fost discutat pe 2 mai la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali privind aditivii alimentari. Amintim ca Guvernul a anuntat joi ca va "face demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale" care nu sunt supuse regulamentului european ce va intra in vigoare de la 1 iunie si care interzice, printre altele, folosirea bicarbonatului de sodiu in produsele din carne.

"Acest subiect a fost intr-adevar discutat pe 2 mai la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali privind aditivii alimentari. Este adevarat ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu este (si nu a fost niciodata) autorizat pentru utilizare in preparate din carne, inclusiv la 'mititei'. In noua lista a aditivilor alimentari a Uniunii (Anexa II a Regulamentului Nr. 1333/2008), folosirea autorizata a aditivilor este prezentata in conformitate cu categoriile de alimente la care pot fi adaugati. Noua lista se bazeaza pe autorizatii acordate conform vechii directive. Noua lista a Uniunii se va aplica de la 1 iunie 2013", a raspuns pentru HotNews.ro Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorului.  

Acesta a explicat ca "daca industria carnii foloseste aditivi care sunt esentiali pentru ei, va trebui depusa o cerere de autorizare. Aceste utilizari de aditivi vor fi analizate de la caz la caz, iar daca ele sunt in conformitate cu conditiile stabilite de legislatia privind aditivii alimentari, Comisia va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in 'Mititei', utilizarea in acest produs traditional pare acceptabila, dar va trebui ca procedurile sa fie urmate".  

"Reprezentantii Guvernului Romaniei vor face demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale"

Guvernul a anuntat joi, 2 mai, printr-un comunicat de presa ca "reprezentantii Guvernului Romaniei vor face demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de Burger si carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestor reguli invocate in ultimele zile. Astfel, cu ocazia grupului de lucru care va avea loc in data de 2 mai, in cadrul Comisiei Europene, reprezentantul Guvernului Romaniei va transmite solicitarea formulata de catre Asociatia Romana a Carnii ca reteta produsului mititei sa fie inclusa pe lista retetelor traditionale".

Executivul precizeaza ca "reprezentantii Guvernului vor face toate demersurile necesare pentru includerea mititeilor in lista produselor traditionale si considera ca aceasta si orice alte masuri care trebuie luate, reprezinta o solutie corecta si normala, sustinuta si de reprezentantii industriei producatorilor de carne. Autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei. Mentionam ca discutia de la nivelul Uniunii Europene se refera numai la micii produsi industrial".

Asociatia Romana a a cerut deja Comisiei Europene sa introduca reteta de mici in lista celor "traditionale", pentru ca procesatorii romani sa poata folosi in continuare aditivii care urmeaza sa fie interzisi. In 2012, piata locala a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern, scrie Mediafax.

Regulamentul european la care face referire Asociatia Romana a Carnii este Regulamentul (UE) nr. 1129/2011 care vine cu amendamente la Regulamentul Nr. 1333/2008 si care prevede ca "numai aditivii alimentari inclusi in lista Uniunii care figureaza in anexa II la Regulamentul (CE) nr 1333/2008 pot fi introdusi pe piata si utilizati in produsele alimentare in conformitate cu conditiile de utilizare specificate in regulament" (Sursa). Regulamentul se aplica de la 1 iunie 2013. "Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre", mai prevede normativul european.


Citeste mai multe despre   





Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














2190 vizualizari

  • -1 (5 voturi)    
    Nu mai poate baba Floarea face mamaliga fara proce (Marţi, 7 mai 2013, 17:36)

    andreesanu [utilizator]

    De cind trebuie sa faci mamaliga ,borsul dupa proceduri ???,bietele babe pina or sa implementeze sistemele de calitate si o sa perceapa ce-s alea proceduri o sa moara de foame.
    Pentru bietele babe care erau umblate procedurile erau doar la bai :impachetari cu namol,cu parafina,bai galvanice ,ce sa faci cu astea in bucatarie ???.
    • +1 (1 vot)    
      proceduri (Marţi, 7 mai 2013, 17:56)

      deer [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      Este vorba de procedura care trebuie urmata de Romania pentru inregistrarea la UE a produsului respectiv.
      Ceea ce a comunicat dl. comisar este un acord verbal de principiu, care nu are valoare juridica, adica nu permite comercializarea produsului "mici" pe teritoriul UE dupa data de 1 iunie.
      A avut dreptate Base, habar nu avem cum functioneaza UE si tot noi suntem tifnosi cand altii ne demonstreaza ca nu stim care sunt regulile.
    • +2 (2 voturi)    
      baba Floarea poate sa faca (Marţi, 7 mai 2013, 19:24)

      albatrosul_verde [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      ce vrea ea, acasa la ea si pentru nepoti.

      Dar daca vinde mamaliga, mici sau bors la taraba, atunci situatia se schimba pt ca ea poate sa fie jmechera ori proasta iar cumparatorul fraier ori prea infometat si uite asa se trezeste ca e otravit...

      Putina reglementare nu strica, asta vrem cu totii pana la urma, mai ales in domenii d-astea prea subtile ca sa ne dam cu parerea bazandu-ne doar pe nas ori papilele gustative. Daca UE zice ca bicarbonatul nu e bun si noi insistam ca da, ca doar bagam in noi mici de-o viata, stati linistiti, vor gasi aia de la UE o solutie ca sa nu se inflameze prea mult nationalismul gastric al unora care deja au sarit ca arsi, mai ceva ca micii de pe gratar.
  • +5 (5 voturi)    
    ===================== (Marţi, 7 mai 2013, 18:35)

    Zede [utilizator]

    Ce sa spun, micii erau problema noastra acum...

    In opinia mea umila, e mult mai grav faptul ca hormonii de crestere si alte E-uri din mancarea procesata ne mutileaza copiii pana la a nu mai semana deloc cu familia si ii egalizeaza pana cand peste un timp ne va fi greu sa ii mai deosebim unii de altii.

    Vi se pare normal ca toti sa arate la fel, chit ca sunt la Bucuresti, Paris, Londra sau New York? Din ce in ce mai mari, ca niste pui hraniti cu chimicale sau ca rosiile insipide din piata, lentzi, cu probleme de cap si varice la 20 de ani?

    Cred ca UE ar trebui sa rezolve intai in mod real problema E-urilor, nu in bataia de joc care s-a facut acum cativa ani.

    Acum 2-3 ani, nu mai stiu exact, definitia E-urilor s-a schimbat la nivel mondial. Dupa care reclamele au inceput sa proclame cu nerusinare ca alimentele vandute sunt "fara E-uri, fara conservanti", desi contin exact aceleasi lucruri ca si pana acum.

    Deocamdata, bicarbonatul de sodiu nu este problema cea mai mare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version