Premierul Victor Ponta s-a declarat ingrijorat, la sedinta USL de marti, de numarul ridicat de accidente rutiere si de victime inregistrat in perioada Pastelui, el aratand ca trebuie inasprita legislatia rutiera, pe de o parte, si intarita autoritatea politistilor care aplica legea, pe de alta parte. "Am o mahnire personala cand vad, si mi se pare inacceptabil, numarul de accidente, morti, oameni care si-au pierdut viata in aceasta saptamana, care ar trebui sa fie una fericita", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a admis ca zona de infrastructura trebuie imbunatatita, dar a subliniat ca si pe autostrada Bucuresti-Constanta s-au inregistrat accidente: "Avem o mare problema de implementare a autoritatii legii in domeniul rutier. Sunt hotarat sa incercam o inasprire a legislatiei si o intarire a autoritatii celor care sanctioneaza abateri pe drumuri publice. E inadmisibil sa ma uit cati oameni isi pierd viata in aceste zile", a spus Ponta.

Premierul a aratat ca modificarea legislatiei in domeniul rutier in sensul inaspririi sanctiunilor si intaririi autoritatii politistilor reprezinta o prioritate guvernamentala.

El a adaugat ca doreste o implementare mai dura a legislatiei rutiere, aratand ca problema Romaniei tine de faptul ca exista prea multa "lejeritate" a participantilor la trafic fata de sanctiunile legale aplicate de politisti, permisele se dau la "oricine" si "toata lumea" este instructor: "Exista o initiativa a Federatiei Internationale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema Romaniei, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau sa traim cu minciuna ca totul e de la infrastructura. Nu poti avea reguli ca Franta si Germania neavand aceeasi infrastructura, dar in Romania avem o problema de implementare a regulilor, o problema de autoritate."

Victor Ponta spune ca nu exista o sigura masura prin care sa se reduca numarul de accidente rutiere, cum ar fi dublarea amenzilor, ci este vorba despre implementarea unor strategii intregi, asa cum au facut alte tari, ca, de exemplu, Franta: "E o strategie din alte tari, sunt hotarat sa incercam implementarea in Romania. Rezultatele nu vin peste noapte, ci in niste ani", a mai spus Ponta.

Premierul a acuzat faptul ca Romania are o problema de nerespectare a legii si o alta privind lipsa de autoritate a celor care aplica legea. Ponta a mai spus ca in Romania "toata lumea" e instructor auto, iar permisele de conducere se dau la "oricine".

Totodata, premierul a spus ca nu este in regula nici in ceea ce priveste practica actuala, de a ataca in instanta o sanctiune de suspendare a permisului, cel in cauza conducand in continuare inca un an in baza dovezii de detinere a permisului.

  • "Nu mi s-ar parea excesiv sa confiscam masini si motociclete pentru abateri rutiere grave"

Premierul Victor Ponta a mai declarat ca nu i s-ar parea excesiv ca in anumite situatii sa fie confiscate masinile si motocicletele, ca sanctiune pentru abateri rutiere grave. Ponta a spus ca acest lucru ar fi posibil daca actuala Constitutie ar fi modificata, urmand sa contina o prevedere in acest sens: "In Romania nu se poate decat daca va fi de acord presedintele Comisiei Constitutionale sa modificam la Constitutie acest lucru. Sunt tari care confisca masina cu care s-a incalcat grav legea rutiera. Noi nu avem voie conform Constitutiei actuale, dar mie nu mi s-ar parea excesiv in anumite situatii si va spun ca fost motociclist ca ar trebui sa confiscam si motociclete, nu doar masini".

El a aratat ca Romania este o tara care recunoaste mai greu autoritatea celor care aplica legea si a aratat ca mai sunt multe de lucrat in ceea ce priveste respectarea legii si a regulilor rutiere.

Numarul accidentelor rutiere grave din intervalul 1-5 mai este de 88, cu 92 mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut, in urma acestor evenimente pierzandu-si viata 22 de oameni, fata de 30 anul trecut, a precizat, luni, pentru Mediafax, seful Directiei Rutiere din IGPR, Lucian Dinita.

Tot in urma accidentelor din perioada mini-vacantei de 1 Mai si de Paste, au fost ranite grav 80 de persoane, cu 92 mai putine decat anul trecut, potrivit comisarului sef Dinita.

Numarul accidentelor rutiere grave produse in perioada 30 aprilie - 2 mai este de 35, adica aproximativ jumatate din cel de anul trecut, cand s-au produs 62 astfel de evenimente, informa, vineri, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

In aceeasi perioada, in accidente rutiere grave au decedat sase persoane, fata de opt in 2012, si au fost inregistrati 31 de raniti grav, fata de 66 anul trecut, potrivit sursei citate.